Hlavní obsah

Musíme zůstat hladoví a pokorní, nabádal Trpišovský hráče, když Slavia vyklidila evropskou scénu

Londýn

Čtvrtfinále evropských pohárů okusil poprvé v kariéře. Slavii do něj dovedl prvně od sezony 1991/2000. Přesto trenér Jindřich Trpišovský po čtvrteční prohře na stadionu Chelsea neskrýval zklamání. „Inkasovali jsme v obou zápasech pět gólů ze sedmi šancí. Dostali jsme lekci z produktivity. Ale současně cítím hrdost, že jsme donutili Chelsea strachovat se o vítězství a vlastně i postup," říkal šéf lavičky Pražanů po posledním utkání na evropské scéně v probíhající sezoně.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Radost v podání fotbalistů Slavie během utkání Evropské ligy na hřišti Chelsea.

Článek
Fotogalerie

Co vám běželo hlavou, když jste po sedmnácti minutách odvety čtvrtfinále Evropské ligy prohrávali o tři branky?

Bylo to jako noční můra. Vstup nám vůbec nevyšel. Z každého útoku jsme inkasovali. Pohybově jsme na tom nebyli dobře. Do hry nás vrátili fanoušci, jejich energie. To nám pomohlo korigovat vývoj utkání.

V úvodu jste použili rozestavení se třemi obránci a pěti záložníky. Šlo o hlavní příčinu problémů?

První poločas beru na sebe. Byl jsem přesvědčený, že můžeme nahánět Chelsea po celém hřišti. Věřili jsme, že dokážeme hrát jeden na jednoho v defenzivě. Ale trojice Hazard, Giroud, Pedro nás vyvedla z omylu. Skvěle provedená standardní situace nás sice vrátila do hry, ale pak jsme hned inkasovali hloupý gól.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský se zdraví s italským manažerem Chelsea Mauriziem Sarrim při utkání Evropské ligy.

Bál jste se o přestávce debaklu? Jak jste tým v šatně motivoval?

Věřili jsme, že fyzickým výkonem dostaneme Chelsea pod tlak. Kluci byli vynikající. Dokázali jsme se Chelsea vyrovnat. Nemluvím o technické úrovni, která je v případě jejích hráčů jinde. Ale z hlediska fyzického jsme se jim skutečně vyrovnali, ba je dokonce předčili a zatlačili. Kdybychom byli zkušenější a v hlavách zvládli lépe první poločas odvety, mohli jsme postoupit. Ale čtyři inkasované branky za poločas jsou prostě moc.

Chelsea nastoupila prakticky v nejsilnější možné sestavě. Od první minuty byl na hřišti Hazard, který se podílel na třech ze čtyř branek. Byl jeho výkon určitou nadstavbou přesahující všechna očekávání?

Působil nám obrovské problémy. Je to prostě fotbalový mimozemšťan. Ač jde o hráče soupeře, je radost se na něj dívat.

Když se odhlédnete za účinkováním Slavie v evropských pohárech v nynější sezoně, převažuje hrdost z cesty do čtvrtfinále? Nebo aktuálně dominuje zklamání z prohrané odvety na Chelsea?

Aktuálně převládá zklamání. Ve dvojutkání s Chelsea jsme inkasovali pět branek, přitom Chelsea měla v součtu sedm vyložených šancí. Ale pochopitelně jsem na mužstvo i neuvěřitelně hrdý. Zažili jsme určité zklamání při vyřazení z boje o Ligu mistrů v konfrontaci s Kyjevem. Ale pak jsme dokázali porazit Bordeaux, Petrohrad, Kodaň, Genk či Sevillu, přičemž tři z těchto pěti týmů ve svých soutěžích velice pravděpodobně udělají titul. A s Chelsea jsme ani za nepříznivého stavu nechtěli bránit. Riskli jsme přístup, z něhož vznikly vstřelené góly. Donutili jsme Chelsea nasadit její nejlepší hráče, strachovala se o vítězství. To je odměna pro Slavii.

Je v silách Slavie letošní evropské tažení zopakovat?

Bude záležet, v jakém složení půjdeme do dalšího ročníku. Musíme mít podobně silný tým, být stejně pracovití a hladoví, jako jsme byli letos. K úspěchu, jímž čtvrtfinále je, si hráči musí sáhnout tam, kam se normálně neodváží. Je třeba být vyspělý po taktické, mentální i fyzické stránce. A hlavně nesmíme za žádnou cenu létat v oblacích. Jistě, bez patřičného sebevědomí uspět nejde. Ale je třeba zachovat si pokoru a pracovitost, abychom výsledky mohli zopakovat a dostali do Edenu další velké týmy a mohli i s fanoušky vyrazit za dalším dobrodružstvím, jaké představovala konfrontace s Chelsea.

Reklama