Hlavní obsah

Já vážně nechtěl, omlouval se Kúdela a v duchu litoval, jak moc hvězdě Chelsea nakopal

Londýn

Dva předešlé zápasy v sestavě pražské Slavie chyběl. A když se mezi jedenáct vyvolených trenéra Trpišovského vrátil, dostal obránce Ondřej Kúdela nelehký úkol: v odvetě čtvrtfinále Evropské ligy musel bránit Edena Hazarda, ofenzivní hvězdu Chelsea. Několikrát belgického borce řádně „přebrousil" a musel být rád, že jej sudí za žádný ze zákroků na osmadvacetiletého útočníka nenapomenul žlutou kartou. „Nešlo o snadný úkol. Je obrovsky sebevědomý, s míčem si dovolí neuvěřitelné věci," klaněl se hvězdě protivníka a vyzdvihl přístup fanoušků Slavie.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Hvězda Chelsea Eden Hazard (vlevo) a Ondřej Kúdela ze Slavie v odvetě čtvrtfinále Evropské ligy.

Článek
Fotogalerie

Přestože pro vás účinkování v pohárové Evropě skončilo, příznivci vám připravili výjimečnou děkovačku, kterou dokonce zůstalo sledovat na tribunách velké množství fanoušků Chelsea a režisér televizního přenosu ji zařadil do živého vysílání. Vychutnal jste si daný okamžik?

Od lidí fandících Chelsea šlo o projev velkého respektu. Dokonce i domácí útočník Olivier Giroud naše diváky při čekání na dopingovou kontrolu chválil. Mně během pokřiku hlavou problesklo, kam až jsme se vlastně dostali. My jsme si v šatně o přestávce řekli, že když jsme prohráli první půli, tak kvůli lidem zkusíme vyhrát s Chelsea alespoň jeden poločas. To se nám podařilo a fanoušci byli úžasní.

Když Chelsea vstřelila čtvrtý gól, dva a půl tisíce fanoušků Slavie, kteří dorazili do Londýna, váš tým vybízelo, ať soupeři nastřílíte „bůra". Vnímal jste na hřišti jejich pokřik?

Myslím, že všichni jsme se soustředili na hru. Já jsem tohle skandování nepostřehnul. Mrzelo nás, že jsme za stavu 1:3 dostali okamžitě gól, to byla škoda! Šlo o hodně lacinou branku. Kdybychom hned neinkasovali, mohl se zápas možná vyvíjet ještě jinak.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Fotbalisté Slavie děkují fanouškům po odvetě na hřišti Chelsea.

Po utkání jste musel absolvovat dopingovou kontrolu společně s hvězdami Chelsea útočníkem Giroudem a brankářem Arrizabalagou. Probírali jste utkání?

Zrovna běžel sestřih zápasu. Nejdříve byly naše branky v druhém poločase. Arrizabalaga na inkasované góly koukal a kroutil očima, že to asi mohl chytat. Ale z mého pohledu šlo od Ševčíka o skvělé rány, nechytatelné. Když pak běžely záběry z prvního poločasu, musel jsem uznat, že Chelsea hrála opravdu skvěle. Využila každé naší chyby. Ty situace pro ně byly jednoduché, skórovali v podstatě do prázdné branky. Některé góly byly laciné. Ale je třeba vidět, že nastoupili v plné síle, nic nepodcenili. Chtěli rozhodnout co nejdříve a ukázali obrovskou kvalitu.

Trenér Trpišovský bral odpovědnost za první poločas odvety na Stamford Bridge na sebe. Byla chyba snažit se hráče Chelsea nahánět po celém hřišti?

Hodně jsme se o rozestavení bavili. Během zápasů s Genkem a Sevillou jsme to různě měnili. Měli jsme záznamy, jak doma Chelsea hraje v lize, co na ni platí... Navíc v Edenu stejný způsob fungoval. Nicméně nemá smysl trenérovi něco vyčítat. On sice zvolil taktiku, ale na hřišti ji plní hráči. Měli jsme si s tím poradit lépe.

Vaším úkolem bylo bránit Edena Hazarda, jednoho z nejlepších současných hráčů světa. O jak složitý šlo úkol?

Předešlá dvě utkání jsem nenastoupil a moc jsem si vážil, že můžu hrát tak velký zápas. Vždyť šlo o postup do semifinále. Ale hrát na Edena nebylo nic příjemného. Já jsem mu kolikrát nechtěně šlápnul na nohu. V jednu chvíli jsem ho až litoval a sám jsem si říkal: Do prd..., chudák, teď jsem ho trefil fakt blbě. Ale já vážně nechtěl. Ukázal neskutečnou kvalitu. Má mimořádné sebevědomí, dovolí si s balonem neuvěřitelné věci.

Reklama