Hlavní obsah

Nepos... se ten náš svět, divil se vyvedený český senátor se slávistickou šálou. Píše o udávání

Praha

Jako příhodu, která se někomu může zdát těžko k uvěření, popisuje český senátor Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN) své vyvedení z místa na sezení na stadionu Chelsea, kde sledoval prohru fotbalistů Slavie v odvetě čtvrtfinále Evropské ligy (3:4). „Neposral se tak trochu celý ten náš svět,“ uvedl na závěr svého komentáře na sítích k celé situaci skoro až nesenátorským slovníkem.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Fotbalisté Slavie děkují fanouškům po odvetě na hřišti Chelsea.

Článek

Společně se svým synem, který žije v Londýně, vyrazil na fotbal. Vstupenky do sektoru fandů hostujícího týmu neměl. Se symboly Slavie oba usedli na jinou část tribuny.

„Hodinu před zápasem dostávám od pořadatelky důtku, když se chci vyfotit se slávistickou šálou. Když si ji pověsím po začátku utkání na krk, hrozí mně vyvedením," líčí Růžička na sítích své zkušenosti s návštěvou fotbalu v Anglii.

Zjevně těžko se smiřoval se zvyklostí či spíše pravidlem, že se pořadatelé snaží eliminovat jakékoli, třeba nepatrné zdroje případných konfliktních situací.

„Když dá Slavia druhý gól, přichází pořadatelů víc a vyvádějí synka Honzu, profesora na britské univerzitě... Mě za chvíli vyzývá jiný pořadatel, abych šel ven také. ´Proč?´ ptám se. ´Radujete se z gólu,´ říká on," popisuje dále senátor.

Stewardi na tribunách podle jednoho z jeho příspěvků v diskusi na dané téma napomínali i místní fanoušky, když projevili nějakou emoci.

Anglické stadiony před desetiletími byly dějišti drsných scén, při nichž šlo o život. Kluby za průšvihy s fanoušky platily. Nejprve penězi, v nejkritičtějším údobí i vyloučením z evropských soutěží.

„Heysel stadium, Hillsboroug," připomínal děsivé tragédie dávné minulosti jeden z diskutujících.

Následně zavedená přísná, mnohdy až drsná pravidla zavedla do hledišť pořádek. Atmosféra na anglickém fotbale je nyní mnohdy brána jako příkladná. Vydařený byl i souboj Chelsea se Slavií, jejíž běžní fandové se nakonec do místních pravidel vešli i se svým pozápasovým rituálem, který Anglie přijala s obdivem. Stewardi stojící u plochy si dokonce na žádost slávistů sedli, aby vše proběhlo podle fandovských zvyklostí.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Fotbalista Slavie Jan Bořil aplauduje kotli fanoušků po utkání na hřišti Chelsea v Evropské lize.

Zato Růžičkovy peripetie vyvedením a přesazením tak úplně neskončily. „Když nás odvedli a posadili do jiného sektoru, tak odtud vyvedli tátu s asi osmiletým klukem. Měl pod rozepnutou bundičkou slávistický dres," přidává další zážitek.

Na závěr svého příspěvku se pustil do srovnávání, psal o udávání. „V Číně (vlastník Slavie je právě odtamtud, pozn. aut.) lidi dostávají trestné body za chování, které sledují kamery. Ve staré, dobré Anglii udávají člověka ostatní... Kvůli normálním emocím na fotbale. Neposral se tak trochu celý ten náš svět?" uvádí senátor.

Diskuse pod příspěvkem byla pestrá, odsuzující i chápající. „Máte pravdu pane senátore, pos... To jste zjistil až teď v Londýně?" reagoval mnohoznačně jeden z diskutujících.

Reklama

Související témata: