Hlavní obsah

Už šestkrát v řadě se Středočeši marně plahočili do pohárové Evropy, teď udělali alespoň první krok

Šymkent/Praha

Už šestkrát se plahočili za představou, že si zahrají na evropské pohárové scéně a pokaždé marně. Šest předchozích pokusů v řadě fotbalistům Mladé Boleslavi nevyšlo, protože pokaždé skončili už v předkole. Ve druhém, maximálně třetím. Jednou to byla Larnaka a jindy Enschede, v roce 2014 je vyřadil Lyon a v dalších letech makedonské Tetovo nebo albánské Korce. Letos zvládli svěřenci trenéra Jozefa Webera alespoň první krok, neboť v kvalifikační konfrontaci druhého předkola Evropské ligy s kazašským Ordabasy Šymkent blamáž nepřipustili.

Foto: Koros Boleslav/Jiří Mladá FK, ČTK

Hráči Mladé Boleslavi se radují z postupu.

Článek

Jednoduché to však s postupem do třetího předkola, kde na ně čeká už příští týden rumunský vicemistr FCSB, jak se v současnosti jmenuje kdysi tak slavná Steaua Bukurešť, rozhodne neměli.

Strastiplná cesta do Kazachstánu trvající téměř patnáct hodin, ještě komplikovanější návrat, který se o den opozdil a nedělní ligové střetnutí Středočechů v Teplicích muselo být proto přeloženo.

„Ale zvládli jsme to, což je to hlavní. Poučili jsme se z domácího zápasu, v němž jsme měli dost šancí, abychom ho vyhráli. V odvetě jsme využili toho, že Šymkent hrál jen na tři obránce, takže v jeho defenzivě se otvírala okénka," připomínal autor jednoho z mladoboleslavský gólů Muris Mešanovič, že jeho tým odvetu takticky zvládl.

Foto: Koros Boleslav/Jiří Mladá FK, ČTK

Zleva Tomáš Ladra z Boleslavi a Sergej Malij ze Šymkentu.

„Vstup do zápasu také. V předchozích střetnutích jsme hned na začátku dostávali góly, což představovalo pokaždé komplikaci," připomínal bosenský útočník nejen první duel s Ordabasy, ale i ligová utkání na Bohemians či doma s Opavou.

„Výborný začátek skutečně rozhodl. Dali jsme rychlý gól, přidali druhý a vypadalo to, že máme zápas pod kontrolou a zvládneme ho. Jenže v závěru poločasu jsme inkasovali a branka postavila na nohy nejen domácí hráče, ale i tři minuty, takže jsme si prožili tříminutové peklo," vadilo trenérovi Jozefu Weberovi, že si jeho tým cestu za výhrou zbytečně zkomplikoval.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Trenér Jozef Weber.

A hned dvakrát, protože ani po změně stran si nepohlídal dvougólové vedení. „Proto se stala ze zápasu trochu divočina se spoustou šancí. Ale chovali jsme se disciplinovaně a nepodlehli atmosféře, i když nebylo jednoduché čelit faulům domácích hráčů," kvitoval kouč Středočechů výkon svého týmu, a hlavně pak tria Matějovský, Mešanovič a Komličenko.

„Sehráli výborné utkání," pravil s vírou, že podobný výkon zopakují i příští čtvrtek v Bukurešti na úvod třetího kvalifikačního předkola Evropské ligy.

Vždyť Mladá Boleslav by si po šesti marných předchozích pokusech konečně ráda zahrála po dvanácti letech zase na hlavní evropské pohárové scéně.

Reklama

Související témata: