Hlavní obsah

Budou na nás křičet, ale nemůžou nám ublížit. Turek chystá sparťany na úvodní šok z atmosféry

Jedno mají soupeři společné. Mohou se spolehnout na postřehy fotbalového legionáře z protivníkovy země. Trabzonspor má v týmu českého reprezentanta Filipa Nováka a Sparta zase tureckého obránce Semiha Kayu. "Odehrál jsem v Trabzonu v dresu Galatasaraye asi osm zápasů, celkově jsem proti nim hrál tak dvacetkrát. Pamatuju na hodně vítězných zápasů v Trabzonu a doufám, že ve čtvrtek zažiju další. Vyhrajeme a pak ať jejich fanoušci naplno bouří," plánuje Kaya před odvetou 3. předkola Evropské ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Semih Kaya věří, že Sparta v Turecku postoupí

Článek

Letenští odlétají do Turecka ve středu ráno. Doma jen remizovali 2:2 a v odvetě je čeká pekelné prostředí s bláznivými fanoušky.

"Nemyslím si, že se bouřlivá atmosféra může nějak projevit na našem výkonu. Pro každého hráče je nejtěžších prvních deset minut. Když zvládnete úvodní šok z atmosféry, už na ni zapomenete a soustředíte se jenom na fotbal. Fotbal je jednoduchá hra. Když si do hlavy nenecháte vlézt jiné vlivy, jste vítěz. Nehrozí nám tam žádné nebezpečí. Ano, budou na nás křičet z tribun, ale nemůžou nám ublížit. Není důvod se bát," ujišťuje Semih Kaya v rozhovoru pro sparťanský web.

Jako jediný z týmu má zkušenosti s fotbalem v Trabzonu, takže může spoluhráčům vyprávět, co je tam čeká.

"Trabzonspor má fanoušky po celém Turecku, stejně jako ostatní velké turecké kluby. Faktem ale je, že fanoušci Trabzonsporu jsou trochu divočejší, žijí fotbalem. Vidíte tam třeba staré pány, kteří z tribun nadávají na fotbalisty, pokud jim to zrovna nejde. Občas dojde k nějakému útoku na hráče, pokud prohrají důležitý zápas. Proto je Trabzonspor svými fanoušky možná o něco slavnější než ostatní týmy," líčí turecký obránce.

Pravidla nejsou úplně zásadní...

Trabzon je podle něj krásná oblast a krásné město s příjemnými lidmi. "Možná jsou tam lidé trochu divočejší než ve zbytku Turecka, ale není to zas žádný extrém. Všichni tam milují fotbal. Je vyprodáno, takže čekám tak padesát tisíc lidí. Jejich stadion má sice menší kapacitu, ale věřte mi, to je zajímat nebude. Pravidla pro fanoušky v takových chvílích nejsou úplně zásadní," usmívá se.

Očekává, že domácí příznivci se sparťanům připomenou již před zápasem.

"Možná nás pár fanoušků přivítá už na letišti, ale ne žádné velké počty, čekám tak dvacet lidí. Dají o sobě vědět, ale nic velkého, přijedeme tam uprostřed pracovního týdne. Na stadionu den před zápasem asi taky nějací fanoušci budou, ale nevadí. Naopak, pro nás je dobře, že projdeme takovým zážitkem, všechny kluky posílí," avizuje Kaya a ujišťuje, že mužstvo navzdory ztrátě dvoubrankového náskoku v domácím duelu stále věří v postup.

Reklama

Související témata: