Hlavní obsah

Fotbalisté Žiliny vyhráli v Poháru UEFA v Anglii nad Aston Villou

Fotbalisté Žiliny překvapivě zvítězili ve čtvrtečním utkání Poháru UEFA na hřišti Aston Villy 2:1. V tabulce skupiny F předstihli pražskou Slavii, avšak na postup do jarních vyřazovacích bojů už po výhře Hamburku nemohou dosáhnout. Všechny postupující týmy zná i skupina E, v níž AC Milán do 3. kola doprovodí Wolfsburg a Braga. Postup si dnes zajistila i Valencia ve skupině G.

Článek

Aston Villa dala od začátku důvěru řadě náhradníků, přesto dostala Žilinu pod úvodní tlak, ten ale trval jen čtvrt hodiny. Pak už se totiž nestačili domácí divit. Levý obránce Žiliny Vladimír Leitner z velké dálky zkusil vypálit na branku a rotující míč proletěl kolem překvapeného amerického gólmana Guzana až do horního rohu. Za další čtyři minuty navíc rozebral obranu domácích Adauto, po jehož přihrávce bez potíží zvýšil Peter Štyvar.

Oba góly Žiliny tak dali hráči se zkušenostmi z české ligy, navíc i z téhož týmu - Štyvar i Leitner působili v Teplicích. Jejich někdejší spoluhráč Emil Rilke přišel na hřiště v 85. minutě. Vedle nich se z nečekaného vedení na trávníku radovali i čeští obránci Benjamín Vomáčka a Radek Šourek. Po půlhodině hry ale mohl Vomáčka zpytovat svědomí, protože přes něj propadl míč až k sedmnáctiletému útočníkovi Delfounesovi, který přesnou střelou snížil.

Žilina zápas překvapivě kontrolovala i dlouho po poločase, domácí ale postupně poslali na hřiště největší opory a v závěru zatlačili. V 79. minutě navíc ztratili hosté po druhé žluté kartě vyloučeného Leitnera, domácí ale svůj drtivý tlak přeměnili ve čtvrté minutě nastavení jen v Gardnerovu hlavičku do tyče. Žilina si tím připsala historický úspěch, o postup do dalších bojů ji ale připravila výhra Hamburku v Praze.

Švecův Heerenveen stále bez bodu

Rychlým gólem se v zápase Wolfsburgu s Portsmouthem blýskl i další exteplický hráč Bosňan Edin Džeko. Už v 3. minutě našel skulinku mezi stopery a usměrnil do sítě Gentnerův centr. Portsmouth sice záhy skóre otočil brankami Defoa a Mvuemby, domácí ale do konce zápasu stihli to samé.

Vítězný gól na 3:2 vstřelil v 74. minutě další bosenský reprezentant Misimovič a radost mu příliš nezkazila ani vzápětí neproměněná penalta. Wolfsburg totiž se stoprocentním bodovým ziskem stále vede skupinu E a postup už má jistý. Závěr utkání si vychutnal i stoper Jan Šimůnek, který se na hřiště dostal v 88. minutě.

Český otisk nesl i druhý zápas skupiny E. Záložník Michal Švec se objevil v základní sestavě Heerenveenu, k nezbytně nutné výhře nad Bragou mu ale nepomohl. Naopak v 56. minutě před vlastní šestnáctkou zastavil unikajícího Moisése jen za cenu faulu a vedle žluté karty mu byla trestem i Aguiarova parádní trefa z přímého kopu, která se nakonec ukázala být také vítěznou. Braga si výhrou 2:1 zajistila postup, naopak Heerenveen je stále bez bodu.

Kodaň remizovala s Trondheimem

Šanci na postup mají ještě Zdeněk Pospěch a Libor Sionko, kteří ani dnes nescházeli v základní sestavě Kodaně. Proti Rosenborgu Trondheim sice pomýšleli na plný bodový zisk, jenže norský tým byl nebezpečnější, což v 33. minutě doložil přesnou střelou k tyči veterán Iversen. Domácí byli proto rádi alespoň za vyrovnání, které jim ještě dává ve vyrovnané skupině G šanci na postup. Druhý zápas skupiny mezi Valencií a Bruggami skončil také remízou 1:1.

Suverénním vítězem skupiny H se stal CSKA Moskva, dnes ale měla v Nancy jeho stoprocentní bilance namále. Hosté sice ještě v 70. minutě vedli 3:1, pak ale domácí rychle srovnali a CSKA se musel bránit. V 88. minutě jej ale zachránil Brazilec Vágner Love, který svým třetím gólem v zápase rozhodl o výhře 4:3. O zbylá dvě postupová místa se ještě povede lítý boj, protože La Coruňa na půdě polského Lechu Poznaň uhrála nic neřešící remízu 1:1.

Pohár UEFA
Skupina E
Wolfsburg - Portsmouth 3:2 (2:2)
Branky: 3. Džeko, 23. Gentner, 74. Misimovič - 11. Defoe, 14. Mvuemba. Rozhodčí: Bebek (Chorv.).
Heerenveen - Braga 1:2 (1:1)
Branky: 19. Sibon - 35. Renteria, 56. Aguiar. Rozhodčí: Stuchlik (Rak.).
Skupina F
Aston Villa - Žilina 1:2 (1:2)
Branky: 28. Delfouneso - 16. Leitner, 19. Štyvar. Rozhodčí: Berntsen (Nor.). ČK: 79. Leitner.
Skupina G
Valencie - FC Bruggy 1:1 (0:1)
Branky: 60. Žigič - 19. Alcaraz. Rozhodčí: Atkinson (Angl.).
FC Kodaň - Rosenborg Trondheim 1:1 (0:1)
Branky: 85. Antonsson - 33. Iversen. Rozhodčí: Einwaller (Rak.).
Skupina H
Lech Poznaň - La Coruňa 1:1 (1:1)
Branky: 41. Rengifo - 2. Colotto. Rozhodčí: Thomson (Skot.).
Nancy - CSKA Moskva 3:4 (1:2)
Branky: 5. Zerka, 72. Feret, 79. Camerling - 23., 62. a 88. Vágner Love, 33. Ramón. Rozhodčí: Szabo (Maď.).

Reklama

Související témata: