Hlavní obsah

Lesk Šírlových pohárů dopadne až do léčebny za Petrželou

PRAHA

Svým způsobem byli jeden čas jako otec a syn. Na fotbalovém poli určitě. Ovšem zatímco si mladý učeň teď užívá svých chvil slávy, nezdárný papá se snaží zbavit závislosti na výherních automatech. Radek Šírl přesto na Vlastimila Petrželu nezapomíná. A během zimní dovolené se opora Zenitu Petrohrad za svým bývalým trenérem do léčebny možná vypraví.

Článek

Tak už to ve fotbale někdy chodí. Když je jeden nahoře, musí být druhý dole. Scénář příběhu Radka Šírla a Vlastimila Petržely je přesně takový.

Záložník Zenitu Petrohrad prožil svoji nejlepší sezónu a během čtvrtka a pátku si doma užívá s fanoušky radosti ze zisku Poháru UEFA a Superpoháru. Jeho bývalý trenér si na cenné trofeje sáhnout nemůže. Od září se léčí z gamblerství. Je zavřený v psychiatrické léčebně v Bohnicích, izolovaný od okolního světa. Léčení by měl skončit až v lednu.

Šírl však na Petrželu nezapomněl. „Je to smutné. Věděl jsem, že si trenér rád zahraje, ale že to dojde takhle daleko... Dříve jsme byli v kontaktu. Posledního půl roku jsme spolu nemluvili. Až z novin jsem se dozvěděl, že je na léčení. Ať to zvládne a dostane se z toho! Nic jiného mu popřát nemůžu,“ líčí Šírl.

Trenér držel mladíka na uzdě

Ve čtvrtek představil poháry v Praze, v pátek čeká stejná sláva Rudnou u Prahy, kam chodil reprezentant do školy. Šírl si moc dobře uvědomuje, že bez Petržely by asi tak daleko v kariéře nikdy nedošel.

„Není vyloučeno, že za ním zajedu. I Petržela má na úspěších Petrohradu podíl. Netrénoval Zenit teď, ale mnoho let předtím. Má na tom svoji zásluhu,“ poukazuje ruský legionář, který se s koučem sešel již v Bohemians.

„Petržela mě vlastně vychoval a dostal do velkého fotbalu. Byl jsem mladý kluk, vyblázněný. Trenér mě držel na uzdě, byl na mě přísnější. Možná věděl, že ze mě něco může být. Hlavně mi věřil. Jsem mu za to vděčný,“ líčí Šírl.

Pokud se do léčebny odhodlá, nebude to pro něj jednoduché setkání. Až potom si pořádně užije dovolené. V neděli vyrazí do Rakouska na hory, zbytek zimy stráví doma. „Na Vánoce budu s přáteli a u rodičů. Omezovat se nebudu. Jdu na několik fotbalových turnajů. Mám raději aktivní dovolenou, nechci se jen válet. Během roku jsem tu třeba na dva dny, nestačím se vidět se všemi.“

Kdo ví, třeba Šírlovy úspěchy postaví na nohy i Petrželu.

Reklama

Související témata: