Hlavní obsah

Ukrajinské a německé kluby v Poháru UEFA krotí optimismus

PRAHA

Ve fotbalovém Poháru UEFA se schyluje k tomu, že v semifinále dojde na pikantní vzájemné duely ukrajinských a německých mužstev, která velmi nadějně rozehrála čtvrtfinálové partie. Šachtar Doněck, Hamburk i Brémy, které před venkovními odvetami mají slibný dvoubrankový náskok, však euforii zatím krotí. Naopak v táboře Dynama Kyjev vládne mírný optimismus i po bezbrankové remíze na půdě Paris St. Germain.

Článek

V Doněcku, Hamburku i Brémách si dobře uvědomují, že je venku čekají perné odvety. "Nebude to žádná procházka," prohlásil za všechny úspěšné týmy brankář Šachtaru Andrij Pjatov, který ve čtvrtek při výhře 2:0 zneškodnil všechny pokusy hostů z Marseille.

V ukrajinském klubu velebí také českého defenzivního univerzála Tomáše Hübschmana, jehož rychlá trefa z úvodu hodně ovlivnila celý duel. "Ale já nejsem žádný hrdina, tohle vítězství patří nám všem. Marseille tady ukázala svoji sílu, ale jsem si jistý, že tohle vítězství nám dodá i spoustu sebevědomí," citoval Hübschmana server uefa.com.

Naopak výprava Olympique se vracela do Francie skleslá. Trenér Eric Gerets litoval hlavně druhé inkasované branky v druhém poločase ve chvíli, kdy se Marseille nadechovala k vyrovnání. "Když jsme se dokázali vymanit z tlaku a začínali hrát ve vysokém tempu, nechali jsme si dát gól z ojedinělého brejku. To nás rozhodilo," posteskl si někdejší belgický internacionál, který tuší, že šance jeho týmu notně poklesly. "Bude to nesmírně složité. Hlavně když vezmeme v potaz kvalitu brazilských hráčů ve službách Šachtaru," uvedl Gerets.

Kouč Hamburku Jol byl spokojený

Také německé celky z Brém a Hamburku pojedou k odvetám s dvougólovým náskokem. Na rozdíl od Doněcku si však oba bundesligové celky nechaly od Udine a Manchesteru City vstřelit branku, což v pohárové matematice znamená komplikaci.

V Hamburku, který za výhrou proti Manchesteru vedl jako kapitán David Jarolím, i tak vládla spokojenost. Hlavně poté, co přemožitelé pražské Slavie ze základní skupiny dokázali zareagovat na Irelandovu bleskovou trefu z první minuty a pak třemi údery skóre otočit.

"Kdybychom nebrali v potaz první minutu, tak jsme předvedli velmi dobrý výkon. Hlavně druhý poločas byl výtečný," pochvaloval si kouč Hamburku Martin Jol, který proti Manchesteru City získal už sedm vítězství za sebou. Předchozích šest triumfů si připsal jako kouč Tottenhamu.

Jol také ví, že v odvetě povede cesta k úspěchu přes uhlídání Brazilce Robinha. Právě on ve čtvrtek krátce po úvodním hvizdu připravil vedoucí gól. "Pustili jsme ho z očí a on nás hned potrestal. Je to fantastický hráč, kterého musíme hned zdvojovat, když dostane míč. To je pro nás poučení pro příště," naznačil Jol.

Manchester se prý ještě nevzdává. "Už několikrát jsme letos doma ukázali, čeho jsme schopní. Ještě to neskončilo," vzkázal odhodlaně kouč Mark Hughes.

Kouč Udine: Nesmíme být už naivní

Také Udine se ještě navzdory nezdaru v Brémách zdaleka necítí vyřazeno. "Ale od začátku budeme muset hodně útočit a nemůžeme být tak naivní v obraně jako v prvním utkání," prohlásil trenér Pasquale Marino. I hráči Brém se proto budou mít na pozoru. "Škoda inkasovaného gólu v závěru. Ten nám z odvety udělá ještě hodně těžkou práci," varoval lodivod Werderu Thomas Schaaf.

Otevřený je souboj mezi Paris St. Germain a Dynamem Kyjev. Úvodní bezbranková remíza ponechává rovnocenné šance oběma celkům. "První úkol jsme splnili - nedostali branku. Na druhou stranu je škoda, že jsme ani žádnou nedali, byť jsme šancí měli dost. Výsledek není tak špatný, ale v odvetě něco musíme proměnit. Jinak jsme bez šance," řekl trenér PSG Paul Le Guen.

Jeho protějšek Jurij Sjomin byl rád, jak se Dynamo vyrovnalo s absencí několika opor. "Pořád žijeme. Ale je příliš brzy na to říkat, že jedno semifinále bude čistě ukrajinskou záležitostí," odmítl Sjomin, že by se blížilo velké derby s Doněckem.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články