Hlavní obsah

Chovanec před Liverpoolem: Výjimečný zápas jsme chtěli. Teď ho musíme zvládnout

Samozřejmě, že i pro něho je Liverpool velkým favoritem, pochopitelně že se letenský generální manažer a trenér v jedné osobě Jozef Chovanec nevznáší v nadoblačných výšinách, kde by se nechal unášet sny o tom, jak jeho mužstvo slavný anglický klub z Evropské ligy vyřadí. Přesto doufá, že Sparta Praha je schopna dnešní večerní konfrontaci zvládnout a uspět. A věří nejen někde v koutku duše!

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Sparty Jozef Chovanec věří, že jeho tým je schopen uspět, i když Liverpool je favoritem.

Článek

Asi si v posledních dnech a týdnech neustále opakujete, jaká smůla vás potkala, že s Liverpoolem hrajete až v půlce února. Narazit na Reds před měsícem, sparťanské šance by byly určitě daleko vyšší...

Už od losování víme, že Liverpool je jedním z nejtěžších soupeřů, na něhož jsme mohli narazit. Favoritem byl a zůstává, a nemá proto smysl patlat se v tom, k čemu v Liverpoolu došlo. Rozebírat změny, odchod manažera Hughese a příchod Dalglishe, prodej Torrese do Chelsea... I nás pohárový soupeř hledá po nepříliš povedeném začátku soutěže svou cestu.

Právě... Jenže ji hledá úspěšně a pod novým koučem Dalglishem se zvedá.

Ale my jsme přece podobný zápas chtěli a dlouho na něj čekali. Vždyť takto výjimečná utkání pomohou hráčům i nám všem. Uvidíme, jak konfrontace anglického a českého fotbalu dopadne.

Takže ve skrytu duše věříte a doufáte?

Liverpool je favoritem, to je nám jasné, ale naší snahou je být úspěšní. Motivace před zápasem je na patřičné úrovni.

Takže ani španělská aféra s „omluvenými neomluvenými“ hráči a záměnou dresů ji neovlivnila? Skutečně myslíte, že její neustále přemílání hráčům neublížilo a před duelem s Liverpoolem je nepoznamenalo?

Ty věci spadají do mé kompetence a jdou za mnou. Hráče nijak zásadně neovlivnily, všichni se na duel s Liverpoolem těší a na zápas se maximálně koncentrují.

Trenér fotbalistů Sparty Jozef Chovanec doufá a věří....foto: ČTK/Stanislav Peška

Trochu vám určitě nahrává i absence liverpoolské legendy Gerrarda. Alespoň něco povzbudivého...

Neúčast jednoho hráče výkon Liverpoolu neovlivní a do způsobu jeho hry, na který je zvyklý, se nepromítne.

Naopak do vašeho výkonu by se mohla promítnout absence Wilfrieda a Kucky, dvou klíčových hráčů, o něž jste během zimní přestávky přišli.

Samozřejmě že odchod dvou hráčů základní jedenáctky může problém znamenat. Snažili jsme se najít vhodné řešení na transferovém poli a věřím, že hráči, které jsme do Sparty přivedli, zvýší konkurenci v kádru. Věřím, že jsme volili správně, i když samozřejmě až duel s Liverpoolem a další zápasy potvrdí, zda Zápotočný, Švejdík, Abena, Kerič a Pekhart budou platnými hráči.

Mluvíte o tom, že proti Liverpoolu chcete uspět. Co to bude vyžadovat?

Musíme navázat na zápasy a výkony z podzimní Evropské ligy, které nás dovedly k postupu. Znamená to podat maximálně koncentrovaný a hlavně týmový výkon, znovu stavět na dobré organizaci hry, nedopustit se žádné nekoncentrovanosti, jíž bychom soupeři nahráli a pomohli mu, aby se dostal do tlaku.

Hezky se to poslouchá, ale bude asi hodně svízelné všechny tyto úkoly realizovat na trávníku. Zvláště proti soupeři kalibru Liverpoolu...

Samozřejmě proti nám bude stát mužstvo zvyklé hrát agresivně a ve vysokém tempu, jež má po příchodu kouče Dalglishe propracovaný systém. Je to mančaft s kvalitní defenzívou, rychlou přechodovou fází, silné v zakončení. A ke všemu poskládané z hráčů, jejich individuální dovednosti jsou na vysoké mezinárodní úrovni.

A proti nim vy se svou Spartou, která dva a půl měsíce nehrála ostrý zápas.

Je pochopitelně rozdíl nastupovat k utkání z mistrovské soutěže, kdy mají hráči všechny automatismy vžité daleko lépe, a něco jiného vyrukovat k němu jen po přípravě. A to přesto, že jsme se snažili volit ji tak, abychom hráli s hodně těžkými soupeři a mohli vyžadovat na našich hráčích odolnost a maximální koncentrovanost. V přípravě jsme obstáli, takže věřím, že je mužstvo dobře nachystáno. Jenže od stolu se prognózy dělají těžce.

Reklama

Související témata: