Hlavní obsah

Slavia po výhře slaví postup v Evropské lize! Liberec i Sparta přišly o naději

Praha
Aktualizováno

Pohárový podzim jde do závěrečné fáze, v níž si v 5. kole Evropské ligy zajistila účast do jarní části pražská Slavia díky domácí výhře nad Beer Ševou 3:0. Výhrou 2:1 v Gentu překvapil Liberec, ale už nyní má jistotu, že na podzim jeho cesta Evropou skončí. Stejný osud má zpečetěný i Sparta po porážce v Lille 1:2.

Ve Slavii vládne nadšení ze Simy. Neustále mě překvapuje, říká trenér Jindřich Trpišovský.Video: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek
Fotogalerie

Slavia potřebovala k jistotě postupu získat jediný bod, ale nakonec vybojovala pohodlnou výhru a Beer Ševě se pomstila za úvodní porážku ve skupině. Klid sešívaným dodal po půlhodině senegalský teenager Abdallah Sima, který v závěru utkání přidal svoji druhou branku, kterou však později UEFA překvalifikovala jako vlastní. V Evropské lize se zapsal mezi střelce ve třetím utkání po sobě.

Parádní trefou z hranice šestnáctky ještě v první půli zvyšoval na 2:0 Nicolae Stanciu. Tým trenéra Jindřicha Trpišovského za celý zápas hosty takřka k ničemu nepustil a po zásluze slavil výhru i postup. V závěrečném kole se utká o prvenství ve skupině s Leverkusenem, který má stejně jako Pražané 12 bodů.

Slavii se v Evropské lize střelecky daří. Trenér Jindřich Trpišovský vysvětluje díky čemu.Video: Sport.cz, SK Slavia Praha

Sparta potřebovala k udržení postupových nadějí v Lille bodovat. Sice byla většinu zápasu pod tlakem, přežila řadu obrovských šancí soupeře, ale navzdory vývoji zápasu, v němž hrála od 65. minuty v oslabení o vyloučeného Ondřeje Čelůstku, se ujala dvacet minut před koncem vedení 1:0 zásluhou Ladislava Krejčího mladšího.

Zápas ale otočily dva góly střídajícího Buraka Yilmaze. Sparta tak zůstala na šestibodovém zisku a vzhledem k vítězství AC Milán v souběžném utkání nad Celtikem 4:2 přišla už před závěrečným duelem s italským velkoklubem o postupovou šanci.

Liberec dokázal i podruhé zaskočit favorizovaný belgický Gent. Do vedení ho po půlhodině hry dostal Kamso Mara a po přestávce zvýšil Taras Kačaraba. Domácí se už zmohli jen na snížení po trefě Romana Jaremčuka.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Radost fotbalistů Liberce po vedoucím gólu v Gentu.

Slovan měl už před zápasem jen teoretickou naději na setrvání v postupové hře. I o ni ale navzdory výhře přišel kvůli bezbrankové remíze Crvené Zvezdy Bělehrad s Hoffenheimem.

Evropská liga - 5. kolo:
Lille - Sparta 2:1
Branky: 80., 84. Yilmaz - 71. Krejčí I
Gent - Liberec 1:2
Branky: 59. Jaremčuk - 32. Mara, 55. Kačaraba
Slavia - Beer Ševa 3:0
Branky: 31. Sima, 36. Stanciu, 85. vlastní Twito

Reklama

Související témata:
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen