Hlavní obsah

Vyřazený Sion ostře útočí. Schytal to Platini, terčem jsou UEFA i FIFA

PRAHA

Válka trvá! Evropskou ligu na úkor Sionu sice od čtvrtečního večera hraje Celtic Glasgow, ale švýcarský klub dál krajně nelibě nese verdikt UEFA ohledně svého vyřazení ze soutěže. Ohání se soudními verdikty, hrozí fotbalovým organizacím i samotnému šéfovi evropského fotbalu Michelu Platinimu.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Předseda UEFA Michel Platini

Článek

Sionští tvrdí, že chování UEFA je protiprávní, nastolují otázku, zda-li by Platini neměl vzhledem k tomu skončit třeba až ve vězení. „UEFA a FIFA neuznávají švýcarskou justici, je čas reagovat,“ zní rezolutní výzva z titulní strany klubového webu.

V čem je podstata sporu? UEFA švýcarský klub vyřadila z EL, zdůvodnila to neoprávněným startem pěti hráčů v kvalifikaci. Vyšla tak vstříc stěžujícímu si Celtiku, který argumentoval, že Sion nerespektoval roční zákaz nakupovat posily, který mu udělila federace FIFA už v roce 2009, ale v platnost vstoupil až letos v lednu. Švýcarský klub tvrdí, že si zákaz už odpykal v předchozích přestupních obdobích. Spor dospěl až k mezinárodní sportovní arbitráži CAS, která odvolání Sionu zamítla. Civilní soud pak ale vydal předběžné opatření, které novým posilám Sionu dovoluje hrát ve švýcarské lize.

Vedení UEFA jen nadskakuje. Neuznává žádné soudní zásahy do fotbalu. Při jejich aplikaci hrozí až vyloučením ze svých řad.

Klub si ovšem nehodlá nechat nic líbit. Útok stupňuje. Dokonce ostře nabádá ke zrušení daňových výhod pro FIFA a UEFA, organizací, které na své půdě Švýcarsko hostí. Tamní daňové poplatníky to údajně každoročně stojí desítky miliónů švýcarských franků. Přitom se podle Sionu obě organizace vysmívají spravedlnosti v zemi.

„Máme naše pravidla, Sion je znal a nerespektoval,“ stojí siza trestem pro Sion nekompromisní Platini.

Reklama

Související témata: