Hlavní obsah

Odveta v Leicesteru? Přikláním se spíš ke Slavii, dává jí expert Mikloško šanci

Praha

Jako první Čech se prosadil v anglickém fotbale. Nenechal si samozřejmě ujít duel Slavie s Leicesterem (0:0). Shodou okolností hraný v den, kdy West Ham United na svých sociálních sítích připomněl, že právě v tomto datu v roce 1990 debutoval Luděk Mikloško v brance Kladivářů. „Slavia má v odvetě šanci. Pokud jde o postup, přikláním se spíše k ní,“ tuší bývalý reprezentační brankář v hodnocení pro Sport.cz.

Možná, že jsme Leicester trochu zaskočili, říká Lukáš ProvodVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek
Fotogalerie

Branku Kladivářů nejen hájil, později v klubu trénoval i své následníky. A v Anglii na něj doteď vzpomínají. „O výročí mého debutu vím, fanoušci mi psali na facebooku," usmívá se Luděk Mikloško.

West Ham teď těží z angažování Tomáše Součka a Vladimíra Coufala. Oba exslávisté se v jeho dresu činí, proto není žádný div, že klub sleduje také další jejich bývalé spoluhráče.

Nabízí se tedy otázka, kdo si v úvodním duelu prvního kola vyřazovací části Evropské ligy o angažmá v Premier League hlasitě řekl?

„Nikdo ze slávistů proti Leicesteru nepropadl, všichni obstáli. Kdokoliv z nich by mohl do Premier League naskočit," chválí Mikloško svěřence Jindřicha Trpišovského.

„Kvůli pandemii teď mezinárodních konfrontací ubylo, proto jsou pohárové zápasy pro případné zájemce ze zahraničí ještě důležitější. Všichni slávisté na sebe upozornili, v jakém tempu dokázali s Leicesterem hrát," poukazuje.

Jedinou šanci Kolář vyřešil

Jako brankář samozřejmě pozorně sledoval oba gólmany. Domácí Ondřej Kolář se zaskvěl, když v 15. minutě zneškodnil Barnesův nájezd. Novopečený anglický reprezentant ho chtěl prostřelit mezi nohama, ale brankář míč zasedl.

„Nejdřív včas zmenšil střelecký úhel, pak rychle vytočil koleno do středu, takže mezi nohama už Barnes neměl potřebný prostor. Mužstvo tak výrazně podržel. Víc práce vlastně neměl, ale o to právě jde. Jsou zápasy, kdy si soupeř vytvoří vlastně jedinou šanci. A brankář na ni musí být připraven, což Kolář dokázal."

Ve druhém poločase jsme se dotkli svého maxima, chválil Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

Gólman Slavie také patří k lákavému zboží, žádnou nabídku ze zahraničí však ještě nevyslyšel. Je mu šestadvacet, nemá už na velký přestup nejvyšší čas?

„Myslím, že zatím o nic nepřichází. Brankáři dnes chytají skoro do čtyřiceti a přestupovat mohou pomalu ve třiceti... Ondra si zahrál Ligu mistrů, pravidelně chytá Evropskou ligu, takže se stále zlepšuje. Podstatné pro něj je, aby mu zahraniční nabídka dávala šanci na roli jedničky," přemítá Mikloško.

Schmeichel svým kilům děkuje

Kasper Schmeichel v brance Lišek mu samozřejmě připomněl vlastní aktivní kariéru, během níž narážel na jeho slavného otce.

„Proti Peterovi jsem odchytal spoustu zápasů, ať už hájil branku Manchesteru United, nebo Dánska. Často jsme se potkávali, mladý jde v jeho šlépějích," usmívá se 59letý český internacionál, který dnes pracuje pro agenturu Sport Invest.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Leicesteru Kasper Schmeichel během utkání na Slavii.

Právě Kasper Schmeichel byl předmětem menší aférky, za kterou se před utkáním soupeři omlouval šéf klubu Jaroslav Tvrdík. Na webu Slavie zaznělo, že gólman Lišek má výraznou nadváhu.

„Možná překvapím, ale podle mě jsou kilogramy jeho výhodou. Dokonce si myslím, že díky nim v Premier League uspěl. Kasper není štíhlý ohebný brankář, ale menší podsaditý. Nejde o tuk, ale hlavně o svaly. Díky nim má sílu, které vděčí za svůj úspěch," všímá si Mikloško.

„V televizním přenosu zaznělo, že Schmeichel nerad chodí z branky na centry. Ani s tímto názorem nesouhlasím. Když je třeba, dokáže se k centrům dostat včas. Když ho srovnám se známými konkurenty, myslím si, že třeba takový Casillas by měl v anglické lize velké problémy. Schmeichel byl v Edenu jistý. Na co šel, všechno chytil, nic neboxoval," dodává ještě.

Venku můžou uspět

Už za týden čeká sešívané odveta. Do hry tak vstupuje věčná debata, pro koho je bezbranková remíza před druhým zápasem výhodnější...

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Internacionál Luděk Mikloško při práci s mladými brankáři

„Říká se, že diváci jsou dvanáctým hráčem. Ale hraje se bez nich, takže výhoda domácího prostředí se anuluje. Leicester teď musí, ale Slavia se i venku dokáže do šancí dostat a gól vstřelit. Má rychlý přechod do útoku," přemítá.

„Já si dokonce myslím, že Slavia si v odvetě může vytvořit víc šancí než Leicester. Teď je to padesát na padesát, ale spíš se kloním ke Slavii, že je schopná v odvetě vyhrát a postoupit," dává Mikloško červenobílým velkou šanci.

Reklama

Související témata:
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen