Hlavní obsah

Příště mu ji rovnou vypálit pěstí za čtyři zápasy! Kúdela se dočkal zastání až z Hradu

Aktualizováno

Výše trestu pro slávistického stopera Ondřeje Kúdelu za údajnou rasistickou nadávku mířenou proti Glenu Kamarovi z Rangers budí vášně i na české politické scéně. Kúdela od fotbalové UEFA vyfasoval trest na deset zápasů, jeho protivník dostal za napadení pěstí v útrobách stadionu po utkání stopku na pouhá tři utkání. „Příště mu nic nešeptat a rovnou mu ji vypálit pěstí,“ okomentoval logiku rozhodování kontroverzní starosta Řeporyjí Pavel Novotný. Své k tomu řekl i v otevřeném dopise adresovaném UEFA kancléř prezidenta Vratislav Mynář.

Foto: Andrew Milligan, Reuters

Slávista Ondřej Kúdela během osudné konverzace s Glenem Kamarou z Rangers...

Článek

Novotný také adresoval ostrá slova přímo skupině rozhodců UEFA. „To, co předvedli zm*di z UEFA, to je na dvě multikáry!" píše v souvislosti s tím, že o obecních multikárách tvrdí, že jsou obrněná vozidla.

K tomu, že za údajnou rasistickou nadávku byl udělen násobně vyšší trest než za prokopnutou lebku gólmana Ondřeje Koláře (Kemar Roofe dostal za tento zákrok stopku na čtyři zápasy), se vyjádřil i poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík. „Verdikty, jako je ten dnešní, dělají z lidí rasisty... V UEFĚ by se měli chytit za nos. Ach jo," povzdechl si.

„Na Západě se fakt zbláznili. Verdikt UEFA je šílený," okomentoval situaci europoslanec za ODS Alexandr Vondra. Nad verdiktem kroutil hlavou i bývalý premiér Miroslav Topolánek. „Za zabití to bude na 6 zápasů? WTF!" nechápal logiku udělování výše trestu.

Vyneseného verdiktu si všiml dokonce i mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček. „Za slovo 10 zápasů, za násilí 3 zápasy. ... Slovo považuje nová totalita za zločin," uvedl. Ani zarytým fanouškům Sparty mezi politiky nepřijde rozhodnutí UEFA logické.

„To mě hlava nebere! Za průkazné vážné poškození zdraví třikrát menší trest, než za neprokázanou urážku?! ... Jako sparťan se musím zastat Slavie," uvedl například europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

Poslanec Jan Skopeček zase situaci okomentoval parafrází slavného citátu Williama Shakespeara. "Je něco shnilého ve světě, kde prokopnutá lebka je menším prohřeškem než údajná rasistická urážka," uvedl.Příště nu nic nešeptat a rovnou mu ji vypálit pěstí za čtyři zápasy.

Krátce po čtvrtečním poledni byl Kanceláří prezidenta republiky zveřejněn otevřený dopis kancléře Vratislava Mynáře, adresovaný rozhodcům UEFA, který v něm odsuzuje výši udělených trestů vzhledem k průkaznosti důkazů.

Mynář uvádí, že s celou situací je obeznámen i prezident republiky Miloš Zeman, který ji považuje za významnou i z hlediska spravedlnosti a lidské důstojnosti. Také dodal, aby se fanoušci tímto verdiktem nenechali odradit a i nadále podporovali svůj tým.

Je podle vašeho názoru desetizápasový trest pro Ondřeje Kúdelu adekvátní?
ano
4,5 %
ne
95,5 %
Celkem hlasovalo 122639 čtenářů.

Reklama