Hlavní obsah

Vysoký trest pro Kúdelu? Slavia měla tlačit na UEFA jako první, tvrdí Laurinec

Bratislava/Praha

Kauza desetizápasového trestu v pohárové Evropě a reprezentaci, který UEFA vyměřila slávistickému obránci Ondřeji Kúdelovi za údajnou rasistickou urážku Glena Kamary z Glasgow Rangers v březnové odvetě osmifinále Evropské ligy, stále hýbe sportovní veřejností. Mnozí považují verdikt za příliš přísný, argumentují i absencí zdůvodnění a důkazů, podle kterých komise rozhodla. Do kauzy se zapojil i hradní kancléř Vratislav Mynář, který zaslal evropské fotbalové asociaci otevřený dopis.

Foto: Andrew Milligan, Reuters

Slávista Ondřej Kúdela (vpravo) během bouřlivého sporu s Glenem Kamarou z Rangers (druhý zleva).

Článek
Fotogalerie

Ondřej Kúdela dostal do obličeje pěstí, říká šéf Slavie Jaroslav Tvrdík

Ondřej Kúdela o tom, co řekl Glenu Kamarovi

Dění ohledně incidentu a následného vyměření trestů pro obě strany okomentoval pro slovenský deník Nový Čas také František Laurinec, bývalý prezident Slovenského fotbalového svazu a dlouholetý člen výkonného výboru UEFA.

„Těžko se to hodnotí, UEFA ještě nezdůvodnila, jakým způsobem k trestu dospěla. Na žádost Slavie tak ale bude muset učinit a fotbalová veřejnost se dozví, proč dostal (Kúdela) tak přísný trest, přičemž až dosud se mluví o tom, že byl „odsouzen" bez jasných důkazů. Vedení Slavie bych ale vyčítal, že nezačalo tlačit na vyšetření událostí UEFA jako první a ne až teď, když se to na něj valí," uvedl bývalý vysoký fotbalový činovník.

Dění okolo Kúdely a trestu od UEFA jsme probírali, ale výkon to neovlivnilo, říká Jindřich Trpišovský.Video: Sport.cz, SK Slavia Praha

Kúdela v závěru vyhroceného odvetného duelu na Ibroxu za stavu 2:0 pro hosty s rukou před ústy cosi pošeptal záložníkovi tmavé pleti, který vzápětí obvinil slávistu z rasismu a na hřišti se strhla strkanice. Zadák pražského klubu později přiznal, že Kamaru počastoval urážkou, rasistický podtext však striktně odmítl. Kamara nicméně po zápase napadl v útrobách stadionu Kúdelu pěstmi, za což od UEFA vyfasoval stop na tři utkání. Podle Kamarova právníka Aamera Anwara hrozí Kúdelovi i vězení.

Disciplinární komise zastavila Kúdelovi činnost v akcích řízených UEFA na deset zápasů, Laurinec je ovšem přesvědčen o tom, že se proti tomu slávistický stoper odvolá. A i kdyby na UEFA neuspěl, stále ještě existuje možnost předat případ sportovní arbitráži (CAS) v Lausanne.

Spekulace o tom, zda při rozhodování UEFA o trestu pro hráče z „východní Evropy" nemohly hrát roli váha a význam Velké Británie vůči Česku, Laurinec odmítl: „Takhle bych to neviděl. Prezidentem UEFA je Slovinec, generálním sekretářem Řek a šéfem národních organizací Srb," připomněl 69letý fotbalový diplomat s tím, že konstrukce o malých a velkých a diplomacii je podle jeho mínění lichá.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: