Hlavní obsah

Kouč Jablonce Rada: Žilina? Hráčům a trenérům česko-slovenská konfrontace chybí

V dresu Dukly odkopal v nejvyšší československé soutěži se slovenskými týmy řadu vypjatých soubojů, na které Petr Rada vzpomíná s nostalgií. Jejich repete teď prožívá na evropské scéně v roli kouče Jablonce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Jablonce Petr Rada.

Článek

Vloni se utkal s Dunajskou Stredou v předkole Evropské ligy, nyní bojuje se Žilinou v play off Konfereční ligy o základní skupinu. První utkání se hraje na severu Čech dnes a speciální nádech bude mít i pro obránce Žiliny Matúše Rusnáka, přestože ten se narodil až téměř sedm let po rozpadu federace.

„Myslím, že nejen hráčům a trenérům česko-slovenská konfrontace chybí. Jsem šťastný, že jsem československou ligu mohl hrát. Zápasy mezi českými a slovenskými týmy byly zajímavý. Chodilo na ně hodně lidí a za týmy jako Žilina, Slovan, Trnava nebo Košice hráli velcí hráči. Mělo to náboj," vzpomněl před soubojem s MŠK Petr Rada.

„Rád se vracím na Slovensku na místa, kde jsem kdysi hrál, i když tamní stadiony jsou už úplně jiné. V Žilině vyrostla spousta hodně dobrých hráčů, třeba Griga nebo Kinier. Je vidět, že tam umějí pracovat a Žilina je fotbalové město," doplnil Rada, který v sobotu oslaví 63. narozeniny.

Obránce Žiliny Rusnák: Na Čechy se velmi těším

„I v ostatních sportech je souboj českých a slovenských týmů speciální. Proti Čechům jsem ještě ostrý zápas nehrál, proto se velmi těším," přiznal i obránce Žiliny Matúš Rusnák, o 41 let mladší než Rada.

Po osamostatnění české a slovenské ligy se týmy z obou zemí spolu v evropských pohárech utkaly v šestnácti zápasech. Ještě před rokem byla vzájemná bilance vyrovnaná 6-3-6, po výhře Dunajské Stredy nad Jabloncem 5:3 po prodloužení se však do vedení dostali Slováci.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Fotbalisté Jablonce se radují z druhého gólu.

Žilina se s českými týmy utkala hned v sedmi zápasech a ani jeden neprohrála, byť v roce 2007 po dvou bezbrankových remízách padla se Slavií po penaltách. Šošoni remizovali celkem třikrát, čtyřikrát triumfovali.

Naposledy se s Čechy utkali před jedenácti lety, kdy dvakrát ťali pražskou Spartu (2:0 a 1:0) a vybojovali základní skupinu Ligu mistrů. Hlavní fázi evropského poháru si krom toho zahráli už jen jednou, o dva roky dříve, kdy zase vyřadili Liberec.

Pomstí české týmy Jablonec?

Reklama

Související témata: