Hlavní obsah

Slavia pálila šance, Legii nesrazila. Plzeň i Jablonec jsou blízko Konferenční lize

Praha
Aktualizováno

Pohárové play off odstartovalo úvodními duely. Fotbalisté Slavie vstoupili do 4. předkola Evropské ligy domácí remízou s polskou Legií Varšava 2:2. V 4. předkole Konferenční ligy si fotbalisté Plzně doma poradili s bulharským CSKA Sofia 2:0. Velmi blízko účasti v základní skupině Konferenční ligy jsou fotbalisté Jablonce, kteří na domácím stadionu rozebrali slovenskou Žilinu 5:1. Odvety jsou na programu příští týden.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nicolae Stanciu ze Slavie mezi hráči Legie, vlevo Mateusz Wieteska a vpravo Maik Nawrocki.

Článek
Fotogalerie

Slavia vstoupila do zápasu s Legií Varšava aktivně. Do velkých šancí se dostali Hromada i Sima, ani jeden však hostujícího gólmana Boruce nepřekonal. A sešívaní za nevyužité možnosti pykali. Po přihrávce za obranu Slavie překonal lobem Koláře Emreli a hosté šli ve 20. minutě do překvapivého vedení.

Domácí se dočkali vyrovnání v 34. minutě, když se po rohovém kopu parádně k tyči trefil Bah. Český mistr se však z branky neradoval dlouho. O tři minuty později se z dalšího rychlého brejku polského mistra parádně trefil chorvatský záložník Juranovič a vrátil tak hostům vedení.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Josip Juranovič z Legie (uprostřed) se raduje z gólu.

Český mistr však přeci jen do poločasu srovnal krok. Stanciu ještě obrovskou šanci spálil, v poslední minutě ale srovnal po výborné akci Traorého do odkryté branky Masopust.

Ve druhém poločase se už skóre neměnilo. Stanciu ani Lingr své možnosti strhnout vedení na stranu domácích nevyužili a Legia si tak do odvety odváží nerozhodný výsledek 2:2.

Sestřih zápasu 4. předkola Evropské ligy Slavia - Legia VaršavaVideo: O2 TV Sport

Plzeň slaví cennou výhru

Plzeňští fotbalisté si hned v úvodních minutách zápasu proti CSKA Sofia vypracovali tlak. V 11. minutě sice ještě neuspěl Radim Řezník, už o pár sekund později se z dorážky nemýlil Milan Havel a Západočeši šli do vedení. Hosté poté vyrovnali hru, do velké příležitosti se dostal nizozemský útočník Yanic Wildschut, ale trefil jen tyč Hruškovy branky.

Svěřenci Michala Bílka se dočkali druhé branky v 72. minutě po velmi podobné akci jako u prvního gólu. Do odkryté bulharské svatyně se prosadil zapomenutý Mosquera a zvýšil na 2:0. Stejný hráč mohl o sedm minut později přidat další gól, jeho bombu však gólman Busatto vytáhl na tyč. Více branek už zápas nepřinesl, Plzeň si tak do odvety odváží dvoubrankový náskok.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Amos Youga ze Sofie, Jhon Mosquera z Plzně a trenér Plzně Michal Bílek.

Jablonec rozhodl už po poločase

Jablonec začal utkání proti Žilině dobře a už v 10. minutě po Pilařově hlavičce doklepl míč z bezprostřední blízkosti za Petrášova záda Kratochvíl. A pětadvacetiletý záložník se postaral i o druhou branku domácích, když se rychle zorientoval v pokutovém území a přesnou střelou k tyči zvýšil na 2:0.

A Severočeši drtili svého soupeře dál. V 41. minutě se prosadil Doležal a Žilina prohrávala už 0:3. Aby toho nebylo na slovenský tým málo, do poločasu se i díky teči jednoho z hostujících hráčů prosadil Považanec a Jablonec vedl po úvodním poločase drtivě 4:0.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Martin Doležal se raduje z třetího gólu Jablonce. Vlevo je Miloš Kratochvíl.

Hosté se mohli aspoň čestného úspěchu dočkat v 63. minutě, Rusnákova křižná rána však jen těsně minula Hanušovu branku. Hattrick mohl o dvě minuty později završit Kratochvíl, zpětnou Pilařovu přihrávku však v pátý gól neproměnil.

Aspoň jiskřičku naděje vykřesali hosté patnáct minut před koncem, kdy se tvrdou ranou prosadil nigerijský útočník Jibril a snížil na 1:4. Poslední slovo však patřilo svěřencům Petra Rady. Na konečných 5:1 uzavřel skóre v poslední minutě Martinec.

Úvodní zápas play off fotbalové Evropské ligy:
Slavia Praha - Legia Varšava 2:2
Branky: 34. Bah, 45. Masopust - 20. Emreli, 38. Juranovič
Úvodní zápasy play off fotbalové Konferenční ligy:
Viktoria Plzeň - CSKA Sofia 2:0
Branky: 11. Havel, 72. Mosquera
Jablonec - Žilina 5:1
Branky: 10. a 23. Kratochvíl, 40. Doležal, 45. Považanec, 90. Martinec - 75. Jibril

Reklama