Hlavní obsah

Oslabená Slavia po pauze kapitulovala! Plzeň v Evropě končí, slaví Jablonec

roj, pan, mmSport.cz
Aktualizováno

Fotbalisté pražské Slavie ve Varšavě proti Legii neudrželi těsný náskok, v odvetě závěrečného 4. předkola Evropské ligy podlehli 1:2 a v evropských pohárech na českého mistra po remíze 2:2 v úvodním duelu "zbyla jen" Konferenční liga. Jistotu základní skupiny nově vzniklé soutěže si zajistil také Jablonec, který potvrdil domácí výhru 5:1 i v Žilině, kde zvítězil jasně 3:0. Na start v Evropě může naopak zapomenout Plzeň, která i přes dvoubrankový náskok z prvního zápasu vypadla poté, co na hřišti CSKA Sofia padla 0:3 po prodloužení.

Slávista Ubong Ekpai (vlevo) se raduje z gólu, gratuluje mu Ivan Schranz. Sešívaným ale nakonec jediná trefa k výhře nestačila.Video: O2 TV Sport

 
Článek
Fotogalerie

Do pohárové sestavy Pražanů se po desetizápasovém disciplinárním trestu vrátil klíčový obránce Ondřej Kúdela, ale už od 3. minuty museli hosté čelit přesilovce domácích poté, co byl po faulu vylučen Holeš. Přesto si sešívaní vypracovali více jasných příležitostí, ale Stanislav Tecl hned dvakrát v koncovce vyhořel. Krátce před odchodem týmů do kabin nicméně prolomil bezbrankový stav parádní dělovkou Ekpai a Slavia vedla!

Po přestávce vyběhl na trávník v barvách Legie i český reprezentační útočník Tomáš Pekhart, který první zápas nehrál. A domácí dvěma hlavičkami Emreliho v rozmezí 11 minut výsledek otočili. V nastaveném čase měl ještě skvělou příležitost srovnat skóre a vynutit prodloužení Olayinka, ale odkrytou branku přestřelil. Slavia, jež v Evropské lize předloni a v uplynulém ročníku došla až do čtvrtfinále, si tak letos základní skupinu nezahraje.

Do první velké šance odvetného zápasu mezi Žilinou a Jabloncem se dostali domácí, když Rusnák šel sám na hostující branku, v obrovské šanci však Hanuše nepřekonal. Severočeši se do první vážné šance dostali v 27. minutě, tísněný Pleštil však nestihl z malého vápna zakončit přesně. Dvaadvacetiletý útočník si však náladu spravil o tři minuty později, kdy přesnou střelou překonal Belka a zajistil Jablonci poločasové vedení 1:0.

Navýšit skóre mohl ve druhém poločase Čvančara, obě jeho střely však domácí gólman zneškodnil. Jablonečtí v závěru přidali ještě dvě branky. V 86. minutě zvýšil Vaníček, na konečných 3:0 uzavřel skóre Čvančara.

Zmar Plzně a konec na CSKA

Fotbalisté Plzně začali na hřišti CSKA Sofia aktivně a už ve 3. minutě mohl otevřít skóre Chorý, z úhlu však Busatta v brance bulharského týmu nepřekonal. A Západočeši za to hned vzápětí pykali. Z těžkého úhlu levačkou ranou pod břevno Hruškovy branky poslal domácí do vedení Carey. Vyrovnat mohl ve 20. minutě Mosquera, jeho hlavičku však výborným zákrokem zlikvidoval brazilský gólman ve službách CSKA.

Ve druhém poločase přišla pro Plzeň ještě horší chvíle, když povedenou ranou zvýšil na 2:0 Yomov a smazal tak manko bulharského týmu z prvního utkání. Ještě hůře mohlo být Bílkovým svěřencům v 83. minutě kdy nejistý Hruškův výběh málem potrestal hlavičkou Caicedo.

Do konce utkání už branka nepadla, rozhodující okamžik tak přišel v samotném závěru prodloužení, kdy se v předposlední minutě prosadil Mattheij a udělal tak definitivní tečku za krátkým působením Plzně v Evropě.

České kluby získaly celkem 242 milionů

Celkem 242,3 milionu korun získaly tři české kluby za postup do hlavní fáze evropských fotbalových pohárů. Nejlépe je na tom Sparta, která díky účasti ve skupině Evropské ligy inkasuje prémii 3,63 milionu eur (92,3 milionu korun). Slavia s Jabloncem si zahrají nově vzniklou Konferenční ligu, za což dostanou v přepočtu zhruba 75 milionů korun.

Obě soutěže výrazně zaostávají za Ligou mistrů. Za start v hlavní fázi nejprestižnějšího z pohárů si kluby připíšou téměř 400 milionů korun, o dost štědřejší jsou i bonusy za výhru a za remízu.

Evropská fotbalová liga
4. předkolo, odveta
Legia Varšava - Slavia 2:1, první zápas 2:2, postupuje Legia Varšava
Branky: 59. a 70. Emreli - 45. Ekpai
Konferenční liga
4. předkolo, odvety
CSKA Sofia - Plzeň 3:0 po prodl., první zápas 0:2, postupuje CSKA
Branky: 6. Carey, 63. Jomov, 119. Mattheij
Žilina - Jablonec 0:3, první zápas 1:5, postupuje Jablonec
Branky: 30. Pleštil, 86. Vaníček, 88. Čvančara

Reklama