Hlavní obsah

Slovan - Olympiakos 2:2Olympiakos s Vaclíkem vyřadil Slovan a postoupil do základní skupiny Evropské ligy

Fotbalisté Olympiakosu Pireus s českým brankářem Tomášem Vaclíkem remizovali v odvetném utkání 4. předkola Evropské ligy na hřišti Slovanu Bratislava 2:2 a zajistili si postup do základní skupiny soutěže. První duel totiž vyhráli v domácím prostředí 3:0.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Brankář bratislavského Slovanu Adrian Chovan v akci.

Článek

V dresu poraženého celku neuspěl s brankovou asistencí ani Jaromír Zmrhal, jenž odehrál stejně jako Vaclík celý zápas. Slovan navíc hrál v duelu od 26. minuty v oslabení bez vyloučeného Vernona De Marca. Tým kouče Vladimíra Weisse staršího čeká Evropská konferenční liga.

Pro reprezentačního gólmana Vaclíka šlo o druhý zápas v brance Olympiakosu od jeho příchodu ze Sevilly. V předchozích předkolech o Ligu mistrů dostával přednost osmnáctiletý Konstantinos Tzolakis.

Řecký celek měl od 26. minuty po vyloučení De Marca početní výhodu a tu hned vzápětí využil Youssef El Arabi. Slovan sice ještě do přestávky vyrovnal, kdy Zmrhalův centr z levé strany usměrnil do sítě Ezekiel Henty, hosté však na začátku druhé půle opět vedli zásluhou Henryho Onyekurua. Konečnou remízu vystřelil po hodině hry Andre Green.

Neuspěl naopak jiný český zástupce Jan Lecjaks s Omonií Nikósie. Kyperskému celku nestačilo v odvetě na hřišti Antverp ani vítězství z úvodního duelu 4:2 a po prohře 0:2 dospěl zápas do penaltového rozstřelu. V něm hosté proměnili pouze dvě penalty z pěti a jedním z neúspěšných aktérů byl i Lecjaks. Omonia si tak zahraje jen Evropskou konferenční ligu.

Postup však slaví hráči Fenerbahce Istanbul, kteří zvítězili po hattricku ekvádorského útočníka Ennera Valencii 5:2 na hřišti HJK Helsinky. V prvním duelu přitom zvítězili 1:0. Český obránce Filip Novák do utkání nezasáhl.

Drama do poslední chvíle prožívali naopak na hřišti Alkmaaru hráči Celticu Glasgow. Přemožitelé Jablonce prohráli v Nizozemsku 1:2 a do základní skupiny EL postoupili jen díky předchozímu domácímu vítězství 2:0. Dál jde i jejich městský rival Glasgow Rangers, jemuž stačila remíza 0:0 na hřišti Alaškertu. Úvodní duel vyhráli svěřenci trenéra Stevena Gerrarda před týdnem 1:0.

Základní část si zahraje i Crvena zvezda Bělehrad. Srbský celek zdolal po úvodní domácí výhře 4:1 rumunskou Kluž i v odvetě 2:1. Bývalý hráč pražské Sparty Guélor Kanga odehrál celý zápas.

Odvetná utkání 4. předkola fotbalové Evropské ligy:
Alaškert - Glasgow Rangers 0:0, první zápas: 0:1, postupili Rangers
HJK Helsinky - Fenerbahce Istanbul 2:5 (1:2), první zápas: 0:1, postupilo Fenerbahce
Luhansk - Rapid Vídeň 2:3 (1:2), první zápas: 0:3, postoupil Rapid
Galatasaray Istanbul - Randers 2:1 (0:1), první zápas: 1:1, postoupil Galatasaray
Alkmaar - Celtic Glasgow 2:1 (2:1), první zápas: 0:2, postoupil Celtic
Kluž - Crvena zvezda Bělehrad 1:2 (1:1), první zápas 0:4, postoupila Crvena zvezda
Slovan Bratislava - Olympiakos Pireus 2:2 (1:1), první zápas: 0:3, postoupil Olympiakos
Sturm Štýrský Hradec - Mura 2:0 (1:0), první zápas: 3:1, postoupil Štýrský Hradec.
Antverpy - Omonia Nikósie 2:0 po prodl. (2:0, 1:0) na pen. 3:2, první zápas: 2:4, postoupily Antverpy.

Reklama