Hlavní obsah

VIDEO: Hlavně se z divoké skupiny nepodělat, sbírají odvahu sparťané

Pavel DosadilSport.cz

Čtvrteční oslavy postupu vystřídalo na Letné páteční očekávání monackého losu. Fotbalistům Sparty poněkud spadla čelist, protože je jim jasné, že v Evropské lize je čeká pěkně divoká podzimní jízda. Poslední finalista soutěže Bilbao, Ligou mistrů protřelý Lyon a Kirjat Šmona z neklidného Izraele. „Hlavně se z takového losu nesmíme podělat,“ konstatoval obránce Vlastimil Vidlička, když vstřebal první dojmy.

Vítězslav Lavička o losuVideo: Sport.cz

 
Článek

Záložník Krejčí si objednal Lyon, kouč Lavička zase Bilbao. Celkově se však rozhodně nedá říci, že by monacký los byl pro Spartu verdiktem splněných přání.

„My v tom osudí snad ani nejsme," konstatoval obránce Vlastimil Vidlička nedočkavě, když v tiskovém středisku spolu se záložníkem Ladislavem Krejčím sledoval přímý přenos a Sparta stále ne a ne přijít na řadu.

Možná měl být trpělivější, k mání byly i o něco sympatičtější skupiny než ta, v níž Letenští nakonec přistáli.

„Tak, tak, přál jsem si o něco jednodušší soupeře. Nalosovali nám velmi silnou skupinu. Dva favorité by na druhou stranu měli naplnit Letnou," reagoval trenér Vítězslav Lavička.

Lavičkovi imponovalo loňské tažení Bilbaa

V Baskicku je horká půda nejen pro fotbalisty, letenský kouč si přesto právě Bilbao přál. „Jeho loňské tažení Evropskou ligou až do finále mi imponovalo, bude to pro nás velká výzva. Lyon je zase ostřílený tým s velkými zkušenostmi z evropských pohárů. Izraelský mistr je pro mě neznámou. Ještě v Liberci jsem ovšem poznal, že se žádným izraelským protivníkem to není lehké."

Krejčí si zase vymodlil Lyon. „Je to můj oblíbený tým. Na playstationu hraji právě za Lyon a chtěl jsem narazit na francouzský fotbal. Hltal jsem hlavně Juninha, když za ně ještě hrával," culil se talentovaný záložník.

Lyon měl také v týmovém tipování. „Spolu s ním ale Basilej a Limassol, to mi na výhru stačit nebude," litoval. „Já střílel úplně do prázdna – Stuttgart, Neapol a Rapid," dodával Vidlička.

Krejčí už Lyon zná – podával mu míče

Navzdory těžkému losu se sparťané nevzdávají myšlenek na postup ze skupiny. „Máme respekt k renomovaným soupeřům, ale zároveň velké odhodlání. Předem se vzdávat nebudeme. Ani proti Feyenoordu jsme favoritem nebyli," poukázal Lavička. „Máme atraktivní skupinu a hodně těžké soupeře. Cílem i tak ovšem bude postup," podpořil trenéra Krejčí. „Z prvních dvou košů jsme si těžko mohli vybírat, pro diváky to jsou velmi atraktivní soupeři. Lyon ještě nedávno hrával rok co rok Ligu mistrů, tak si de facto zkusíme, jak to v ní chodí..." vyzdvihl Vidlička.

Sparta má neblahé vzpomínky na Lyon, s nímž na podzim 2004 v základní fázi Ligy mistrů prohrála doma 1:2 a venku vysoko 0:5. Po tomto debaklu pak byl odvolán trenér Straka.

„Na domácí zápas s Lyonem si náhodou moc dobře vzpomínám. Podával jsem při něm míče," usmíval se dvacetiletý Krejčí.

Teď bude patřit k mladíkům, kteří by měli Spartu znovu zviditelnit alespoň v Evropské lize.

Reklama

Související témata: