Hlavní obsah

Liberec chce trápit favorita. Slovan odletěl do Sevilly bojovat o první příčku

Praha

V domácí konfrontaci se Sevillou obstáli a byli kousek od senzační a cenné výhry. Teď je však čeká pořádný křest ohněm. Po dvoutýdenní pauze změří Liberečtí v Evropské lize podruhé síly s andaluským týmem, tentokrát však na jeho půdě. A bude to asi velký fičák. Skvěle technicky vybavení hráči Sevilly půjdou před svými fanoušky za třemi body, což si fotbalisté Slovanu dobře uvědomují. Tuší, že půjde bezesporu o nejtěžší zápas ve skupině H.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Liberecký útočník Michael Rabušic se raduje z gólu proti Seville.

Článek

Slovan odcestoval k odvetě do Španělska z letiště Václava Havla v 10 hodin a v jeho výpravě nechyběla ani brankářská jednička Přemysl Kovář, který ale po červené kartě z domácího souboje nemůže nastoupit. Jeho místo mezi třemi tyčemi zaujme Lukáš Hroššo. Bývalý slovenský reprezentant do jedenadvaceti let má ohromnou motivaci. U Nisy inkasoval v samém závěru z kopačky Vitola vyrovnávací gól, který mu někteří fanoušci vyčítají. Své zaváhání touží na stadiónu Ramóna Sáncheze Pizjuána napravit a dokázat, že Severočeši udělali v létě dobrý nákup.

"Byl jsem šťastný, že mohu opět nastoupit v Evropské lize. Snažil jsem se nedostat gól. Bohužel jsem neměl štěstí, míč mi pod rukou prošel do brány. Dalo se to vyřešit líp. Věřím, že v zápase, který bych chytal od začátku, bych takový gól nedostal," řekl Hroššo.

A své kvality už naznačil. V sobotním ligovém duelu se Znojmem se zaskvěl několika brilantními zákroky, kterými udržel mužstvu čisté konto. Vychytanou nulou se tak velmi příjemně naladil na odvetu v Seville. "S výkonem proti Znojmu jsem byl spokojený. Takový zápas pomůže k psychické pohodě, protože jsem dlouho nechytal. Soustředil jsem se na toto utkání celý týden. Byl to pro brankáře těžký zápas a jsem rád, že jsem ho zvládl," liboval si Hroššo.

Čtvrteční zápas začne na stadiónu Ramóna Sáncheze Pizjuána ve 21:05 a řídit ho bude polský rozhodčí Szymon Marciniak. Zápas vysílá přímým přenosem Fanda, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Jinak se ale Liberci generálka na utkání se Španěly příliš nepovedla. Slovan s prvoligovým nováčkem pouze plichtil (0:0) a sebevědomí si před odletem rozhodně nezvednul. "Udělali jsme si to sami. Kdybychom v prvním poločase proměnili šance, měli jsme tam snad čtyři tutovky, tak to byl úplně jiný zápas," láteřil obránce Jiří Fleišman.

Ani Sevilla se ovšem nenachází v optimální pohodě a formě. Po remíze pod Ještědem sice v Primera División zdolala Osasunu 2:1, poté ale dostala výprask na Realu Madrid (3:7) a o víkendu nestačila ve svém hájemství ani na Celtu Vigo (0:1).

Debakl na Realu Sevillu nepoznamená

Útočník Michael Rabušic se domnívá, že debakl na Santiago Bernabéu soupeře psychicky nepoznamená. "Na Realu měli smůlu, já jsem se na ten zápas díval. Mohli vyrovnat na 3:3, z protiútoku ale dostali čtvrtý gól, který rozhodl. Určitě nehráli špatně. Vysoká porážka na nich stopy nezanechá. Je to zkušený tým, hodí to za hlavu," tvrdí liberecký Rambo.

Severočeši neodletěli do Andalusie v roli favorita. Tím budou domácí borci, kteří neberou nic jiného než tři body. Jenže Slovan se už o jedno obrovské překvapení letos postaral, když zvítězil na hřišti hvězdami nabitého Udine. Získaný bod v Seville by český celek opět o kousek přiblížil účasti v jarních vyřazovacích bojích. Senzační výhra by znamenala posun na první místo ve skupině a téměř jistý postup. Severočeši jsou ale realisté. "Bod by byl zlatej, ale určitě nás čeká nejobtížnější zápas této sezóny," uvědomuje si Fleišman.

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého předpokládají ze strany domácích mohutnou ofenzivu, kterou oproti prvnímu duelu v Liberci ještě podpoří Chorvat Ivan Rakitič. Slovan chce na protivníka vyrukovat s pevnou obranou a z ní vyrážet do smrtících brejků, které ovládá. "S Rakitičem budou silnější. Je to motivace pro nás, můžeme se ukázat," připomněl Rabušic.

Posledním českým mužstvem, které nastoupilo na hřišti FC Sevilla v rámci evropských pohárů, byla před šesti lety pražská Slavia. Červenobílí se střetli se soupeřem v základní skupině Ligy mistrů a prohráli 2:4. Kádr andaluského celku byl však tehdy úplně jiný.

Čerstvé, ale zato zlé vzpomínky má na Sevillu sousední Jablonec. Zelenobílí obdrželi před dvěma měsíci v play off Evropské ligy na půdě konkurenčního Betisu šest kousků. "Na výsledek Betisu s Jabloncem vůbec nekoukáme. Soustředíme se pouze na sebe. Doufejme, že to pro nás dopadne dobře," uzavřel Fleišman.

Liberečtí okusí poprvé trávník stadiónu Ramóna Sáncheze Pizjuána dnes večer. Jejich trénink je naplánovaný na 19 hodin.

Jak dopadne zápas mezi Sevillou a Libercem?
Vyhraje Sevilla
31,8 %
Utkání skončí remízou
40,3 %
Slovan andaluský tým zaskočí a zvítězí
27,9 %
Celkem hlasovalo 8106 čtenářů.

Reklama

Související témata: