Hlavní obsah

Ukrajinci se přesvědčili, že nejsme žádní nazdárci, věří Horváth v tuhý boj o postup

Doněck

Pro ukrajinského mistra sice neexistuje žádná jiná varianta, než výhra v odvetě a postup do další fáze Evropské ligy, plzeňský kapitán Pavel Horváth je však přesvědčený, že ani po domácí remíze není pro jeho Viktorii nic ztraceno a že je schopna o cestu dál bojovat. „Oni si to dobře uvědomují i hráči Šachtaru, protože se mohli u nás přesvědčit, že nejsme žádní nazdárci. Teď se nám v odvetě nabízí příležitost napravit to, co se v prvním střetnutí nepovedlo,“ nechal se slyšet před čtvrtečním duelem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Horváth na tréninku v Doněcku.

Článek

Sezóna se teprve rozbíhá, ale program máte hodně náročný. Nedělá vám problémy nastupovat každé tři čtyři dny k zápasům?

Uvidíme za dva tři týdny, zda program přežiju, ale zatím ho zvládám. Před ligovým utkáním v Ostravě jsem měl obavy, jak se s tím vyrovnám, ale žádný problém jsem za devadesát minut na Bazalech neměl. Takže doufám, že jsem na sezónu připraven dobře.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Pro Plzeň bude hodně důležité, abyste zvládl i pohárovou odvetu na Ukrajině. Jaká panuje před druhým duelem se Šachtarem ve vašem mužstvu nálada?

Úplně normální, protože v domácím střetnutí jsme si dokázali, že se i se Šachtarem dá hrát. Pochopitelně musíme dodržet jistá pravidla - třeba nepouštět Ukrajince do rychlých protiútoků. Ale jsem přesvědčený, že jim můžeme vstřelit gól, jenž nás přiblíží postupu. Uvidíme, jak to bude vypadat na hřišti.

První zápas v Plzni v mnohém připomínal fotbalové šachy, takže i v odvetě se dá očekávat taktická partie?

To určitě, protože Doněck se u nás přesvědčil, že nejsme žádní nazdárci. V určitých fázích zápasu jsme ukázali, že fotbal hrát umíme. Tak jako my respektujeme soupeře, i on teď dobře ví o našich přednostech a je mu jasné, že konfrontace není zdaleka rozhodnutá. Věřím, že budeme mít šanci, abychom o postup bojovali.

Konstelace v mnohém připomíná pohárové partie v předchozích letech. Třeba do Gelsenkirchenu jste k odvetě se Schalke cestovali se stejným výsledkem, do Istanbulu k utkání s Fenerbahce dokonce s ještě horším. Přesto jste o postup bojovali...

To všechno jsou zkušenosti, z nichž můžeme profitovat. Pohárové partie play off se hrají na dva zápasy, takže ve druhém se nabízí čas případně napravit to, co se v prvním utkání nepovedlo. A to je teď naše situace.

Narazili jsme na utkání se Schalke. Lze sílu a fotbalové kvality Šachtaru porovnávat třeba právě s tímto bundesligovým celkem?

Těžko srovnávat, protože jsem proti Doněcku hrál zatím jen jednou. Nejde pochopitelně o protivníka kalibru Barcelony nebo mnichovského Bayernu, ale pokud bych ho měl srovnat s dalšími celky, s nimiž jsme se zatím v evropských pohárech potkali, řadím ho docela určitě na úroveň těch lepších.

V prvním duelu bylo zajímavé, jak hodně si vás fotbalisté Šachtaru všímali a jakou pozornost vám věnovali...

Báli se, abych jim neutekl, neobešel tři čtyři hráče a nedal gól. I proto jsem byl tak často na zemi.

A teď vážně...

Trenér Lucescu mě dobře zná z působení v Turecku, mluvil o mně už před zápasem, takže jeho hráči se mě všímali víc. Ale nic dramatického nebo snad přehnaného.

Reklama

Související témata: