Hlavní obsah

Hrát v Bernu na remízu by bylo ošidné, varuje sparťanský kouč Lavička

zp, dosSport.cz

Gratulace se na letenského trenéra Vítězslava Lavičku hrnuly ze všech stran. A nejen z domácího tábora, ale i z italského, protože Sparta v pátém dějství skupiny Evropské ligy Neapol přehrávala a jen dvakrát nastřelené břevno a zmařená příležitost Lafaty jí zabránila, aby třetí tým Serie A neporazila. I bezbranková remíza však svou cenu měla. Třeba v tom, že v posledním utkání za dva týdny ve švýcarském Bernu jí i nerozhodný výsledek bude garantovat postup do jarních bojů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Vítězslav Lavička dobře ví, jak ošidné by bylo hrát za dva týdny v Bernu na remízu.

Článek

Před cestou do Švýcarska k poslednímu zápasu s Bernem jste v trochu svízelnější situaci než v mnohokrát vzpomínané  srpnové kvalifikaci o Ligu mistrů s Malmö, ale i tak vám konstelace nahrává, neboť vám k postupu postačí remíza. Vnímáte to jako výhodu?

Vím o tom a vnímám, že nám nerozhodný výsledek bude stačit, jenže během utkání je ošidné hrát na nerozhodný výsledek.

Zvláště, když půjde o utkání rozhodující, která v minulosti Sparta nezvládala. Malmö, ale i třeba Häcken toho budiž dokladem. Jak míníte zabránit tomu, aby se historie neopakovala?

Nejlepší bude opřít se o naše poslední výkony v domácí lize i na evropské pohárové scéně. Pokud na ně navážeme, jsme schopni uhrát výsledek, který bude garantovat postup.

Ve Švýcarsku se ale nebudete moci spolehnout na domácí prostředí, podporu fanoušků, ba ani na pokropený, a tudíž kluzký a měkký trávník, na který si kouč Neapole po čtvrteční partii stěžoval...

Mokrý trávník je prostě součástí naší hry. Ostatně, podobnou strategii používají i jiné týmy v Evropě. Navíc Neapol s pokropením trávníku před zápasem souhlasila.

Takže vám nepřipadalo, že hrací plocha byla na samé hranici regulérnosti, na což si posteskl trenér Benítez?

Nebyla skutečně v optimálním stavu, a i proto někdy hráčům balón odskakoval, neboť se choval jinak, než obvykle. K přesnější kombinační hře bylo skutečně zapotřebí kvalitnější hrací plochy.

Za dva týdny ve Švýcarsku vás ovšem nečeká kluzká tráva, ale umělý povrch, na němž fotbalisté Young Boys Bern domácí zápasy hrají. Bude to pro změnu představovat komplikaci pro vás?

Hru na umělém povrchu jsme si zkusili už v nizozemském Zwolle, takže v tom bych výmluvu nehledal. Výhoda domácího prostředí samo sebou pro Bern mluví, ale opakuji, že pokud navážeme na výkon proti Neapoli a ve Švýcarsku ho zopakujeme, je reálné, abychom uspěli.

Nekomplikuje vám život přestávka, která po nedělním šestnáctém ligovém kole následuje? Nevyvede vás z tempa a zápasového rytmu?

Čeká nás ještě hodně náročný závěr podzimu, neboť po nedělním ligovém střetnutí v Jihlavě máme na programu ještě čtvrteční odvetu domácího poháru s Příbramí (Sparta ji sehraje na umělé trávě na Strahově - pozn. redakce). To je další linie, v níž chceme uspět.

Reklama

Související témata: