Hlavní obsah

Z kapitánské pásky bych nebyl mimo, usmál se Holek

Bern

Spartě ke konci podzimu došli kapitáni. Pokud skutečně večer v Bernu nastoupí David Lafata, bude mít kapitánskou pásku on. Pokud ne, vyběhne s ní osmadvacetiletý stoper Mario Holek. První Lafatův zástupce Lukáš Vácha zůstal totiž kvůli rekonvalescenci operovaného kolena v Praze.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalista Sparty Mario Holek. Ponese dnes v Bernu na dresu kapitánskou pásku?

Článek

Bude pro vás zvláštní, pokud povedete Spartu s kapitánskou páskou na bernský umělý trávník do rozhodující bitvy o postup do jarní fáze Evropské ligy?

Samozřejmě to je vždycky pocta, navléknout si zejména ve Spartě kapitánskou pásku. Ale zase něco tak extra, nebo abych z toho byl mimo a rozklepaný, to pro mne nebude. Už jsem ji měl například v pohárovém zápase na Strahově s Příbramí.

Davida Lafatu znáte velmi dobře, jak vidíte možnost, že skutečně nastoupí?

Davida znám opravdu dobře. Pokud to půjde, nastoupí. Jeho zranění je hodně bolestivé, ale on se umí kousnout. Rozhodující budou jeho pocity před zápasem. Je natolik zodpovědný, aby nastoupil a necítil se. Určitě nás nebude chtít oslabit, tím, že by byl na hřišti, ale nepomohl nám.

Jaká vládne v kabině nálada?

Velmi dobrá a bojovná. Všichni si uvědomujeme, o co se hraje a co potřebujeme k postupu. Budeme se snažit o náš ofenzivní fotbal a vítězství.

Berete zápas jako nejdůležitější na podzim?

Jako jeden z nejdůležitějších. Samozřejmě jde o postup do jarní fáze, kterou chceme všichni hrát. Ale nesmíme zapomenout, že kdybychom jako velice důležité nebrali ty předchozí zápasy, pak bychom tu asi dneska o postup nehráli.

Může být umělá tráva vaším velkým problémem?

Myslím si, že ne. Skoro čtrnáct dní se na ní připravujeme a hráli jsme na umělce už dva zápasy. V létě se Zwolle o postup do skupiny Evropské ligy, a před týdnem s Příbramí v domácím poháru. Obě utkání jsme zvládli. Umělá tráva je specifická, musíte si víc hlídat odskok míče, který je na ní hodně rychlý. Už jsme si zvykli a měli bychom být připravení.

Bern je na ní doma. V čem vidíte z jeho strany největší nebezpečí?

Samozřejmě jsou na ni víc zvyklí, to je výhoda, kterou musíme eliminovat. Jejich nejsilnější zbraní je rychlý přechod do útoku. Vpředu zůstávají dva hráči, které ostatní hledají. Pozor si ale musíme dát i na jejich standardky. Nesmíme podcenit vůbec nic a neudělat chybu. Ale i přes současnou výbornou formu Bernu se nemáme čeho bát.

Máte v hlavách, že vám stačí remíza?

Někde v podvědomí to máme, ale nic víc. Na remízu hrát nemůžeme, protože to ani neumíme a je to ošidné. Jak jsem řekl, přijeli jsme do Bernu vyhrát.

Postoupí Sparta do jarních vyřazovacích bojů Evropské ligy?
Ano, v Bernu zvítězí a postoupí
54,9 %
Na hřišti Young Boys uhraje remízu a půjde dál
19,6 %
Ne, v Bernu prohraje
25,5 %
Celkem hlasovalo 9114 čtenářů.

Reklama