Hlavní obsah

Sparta už zažila epidemii i prázdnou lavičku. Ščasnému zbylo torzo, ale mladíky vraždit nebude

Praha

Máme historickou šanci na postup do semifinále Evropské ligy, ale nevíme, kdo nám pro zápas zbyde a s kým nastoupíme... Taková je už týden situace fotbalistů pražské Sparty před odvetou čtvrtfinále s Villarrealem. Ze Španělska si přivezli nadějnou porážku 1:2, kalvárie absencí je ovšem sráží. Zápas se hraje na Letné ve čtvrtek od 21:05, přímý přenos vysílá ČT Sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Trénink fotbalistů Sparty před odvetou EL s VillarrealemVideo: Pavel Dosadil, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Trénink fotbalistů Sparty před čtvrtfinálovou odvetou EL s Villarrealem.

Seznam absencí je neúprosný. Šural, Brabec, Costa, Holek, Zahustel, Mazuch, Vácha a Jiráček.

„Skládat sestavu nebude žádný problém. Kdo je zdravý, ten prostě bude hrát... Problém bude střídat," avizuje s hořkou ironií trenér Zdeněk Ščasný. „Takovou situaci nepamatuji. Vždyť nám chybí pět až šest hráčů ze základní sestavy, plus další. Nikdo ze zraněných se neuzdravil, snad jen Vácha by mohl být aspoň na lavičce," dodává kouč na adresu záložníka, který už s mužstvem trénuje.

Starší dorost Sparty právě v úterý získal devět kol před koncem soutěže mistrovský titul. Ščasný si v něm vybral další tři hráče, s áčkem trénují stopeři Březina a Köstl a záložník Wiesner. Kouč ovšem nepočítá s tím, že by jim dal proti čtvrtému týmu španělské ligy prostor.

„Mohl bych postavit čtyři mladé a říci, pojďme do toho. Myslím však, že bych je tím zavraždil, byla by to pro ně strašná porce. Jsou talentovaní, dobře se s nimi pracuje a gratulujeme jim k titulu. I při úterním lehčím tréninku ovšem bylo znát, jaký je to pro ně skok. Pořádně se zapotili," poukazuje Ščasný.

Podobné situace ovšem start v pohárových soutěžích přináší. Stačí se jen podívat do nedávné sparťanské historie.

Klein začal v sedmnácti v Aténách

Po postupu ze základní skupiny Ligy mistrů v sezóně 2001/02 následovala skupina osmifinálová, kterou dělila zimní přestávka. Na konci podzimu v ní Sparta stihla sehrát strhující duel s Realem Madrid (2:3) a zvítězit v Portu. Jenže v zimě odešli nejen klíčoví muži Hašek s Labantem, ale i další fotbalisté. Vytratila se konkurence, osvědčené opory zpočátku nikdo nenahradil, a když se přidala série zranění, najednou nic nefungovalo jako dřív.

Na hřišti Panathinaikosu Atény zbyl trenéru Hřebíkovi prakticky jediný náhradník do hry. Letenští tam týden po domácí porážce 0:2 znovu podlehli 1:2 a sen o čtvrtfinále se jim rozplynul. Ve věku 17 let a 7 měsíců si debut v prestižní soutěži připsal Martin Klein, který dokonce vstřelil jediný gól Sparty.

„Byli jsme si vědomi, že jsme se na pohárové soupisce přiblížili kritické hranici. Za normálního stavu by se ale pořád ještě nic nedělo. Ozdravili jsme kádr tak, aby se s ním dalo pracovat do budoucna. Můžete se mnou polemizovat, zda čas, kdy jsme k tomu přistoupili, byl vhodný. Musíme však reagovat na nabídky trhu. Na podzim bychom si klidně vystačili se soupiskou o pět jmen užší. Jenže na jaře nás potkala série zranění, kdy jsme v každém utkání přišli o jednoho hráče. Trenér pak musel improvizovat. Vzhledem k tomu jsme odvedli výkon, za který se nemusíme stydět," okomentoval kritickou situaci tehdejší prezident klubu Vlastimil Košťál.

Neznámá epidemie skolila i pradlenu

Arsenal byl na začátku sezóny 2007/08 v předkole Ligy mistrů pro Pražany nestravitelným soustem, gól jim dal i Tomáš Rosický. Přesunuli se tedy do Poháru UEFA a po penaltovém dramatu v dánském Odense postoupili do základní skupiny.

Rozehráli ji domácí porážkou 1:2 s FC Curych. Vedení ještě pár hodin před zápasem dopisovalo na soupisku dva hráče z béčka (mladíky Kroba a Nádeníčka) a sondovalo, zda by utkání nešlo odložit. Mužstvo totiž zdecimovala neznámá epidemie.

„Na porážku měla zásadní vliv. Když jsem kluky o přestávce v kabině viděl, bylo mi jasné, že bude hodně těžké tohle utkání vyhrát," krčil rameny kouč Michal Bílek.

Nákaza propukla v noci a ráno, projevovala se bolestmi hlavy, žaludku a celkovou slabostí. Postihla čtrnáct lidí – hráčů, členů realizačního týmu i pradlenu Johnovou... Kulič, Kladrubský, Kolář a Zeman strávili odpoledne na pozorování na Bulovce. Ze sestavy vypadl i Pospěch, se sebezapřením nastoupili Řepka, Matušovič, Limberský a další. Dlouhodobě zranění navíc byli Hušek, Abrahám a Horváth.

„Kdyby nemocných hráčů nebylo tolik, někteří by vůbec nenastoupili," potvrdil lékař Jiří Váchal.

Pro Spartu byla úvodní porážka klíčová, ze skupiny nedokázala postoupit.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články