Hlavní obsah

Spousta bohatých a silných už je venku, Sparta ještě živí naději na zázrak

Praha

Vyřadit čtvrtý tým španělské ligy s torzem mužstva, jež Letenským zbylo? To by byl fotbalový zázrak. Přesto se o něj pražská Sparta chce pokusit. „Pro nás všechny určitě největší zápas. Neuvědomujeme si asi, jak silná a bohatá mužstva už jsou venku,“ poukazuje trenér Zdeněk Ščasný před odvetou čtvrtfinále Evropské ligy s Villarrealem. Zápas se hraje na Letné od 21:05, přímý přenos vysílá ČT sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Juliš během utkání čtvrtfinále Evropské ligy s Villarrealem.

Článek
Fotogalerie

Trénink fotbalistů Sparty před čtvrtfinálovou odvetou EL s Villarrealem.

Kouč Uhrin je v nultém ročníku Ligy mistrů dovedl až na pomyslné třetí místo v Evropě. V novodobém formátu pohárových soutěží jinak v semifinále nikdy nebyli. Teď to fotbalisté Sparty mohou napravit - rovných dvacet let po rivalské Slavii, jež v roce 1996 došla do semifinále tehdejšího Poháru UEFA.

Pražané si ze Španělska přivezli porážku 1:2, která by za normálních okolností byla takřka ideální výchozí pozicí. Jenže Spartě zbývá pro útok na senzaci jen torzo mužstva. Mimo hru jsou Šural, Brabec, Costa, Holek, Zahustel, Mazuch, Vácha a Jiráček, jejich místa na soupisce zaplňují dorostenci.

„Skládat sestavu není žádný problém. Kdo je zdravý, ten prostě bude hrát... Malér bude střídat," líčí situaci s hořkou ironií trenér Zdeněk Ščasný. „Takovou situaci nepamatuji. Vždyť nám chybí pět až šest hráčů ze základní sestavy, plus další."

Sparta Praha - Villarreal
Odveta čtvrtfinále fotbalové Evropské ligy, první zápas 1:2. Rozhodčí Atkinson (Angl.). Dnes od 21:05, přímý přenos ČT sport, on-line reportáž na Sport.cz.
Předpokládané sestavy - Sparta: Bičík - Konaté, Mareček, Kováč, Frýdek - Fatai, Dočkal, Matějovský, Krejčí - Juliš, Lafata.
Villarreal: Asenjo - Gaspar, Bailly, Ruíz, Rukavina - Castillejo, Pina, Bruno, Suárez - Bakambu, Soldado.

O postup i o angažmá

Přesto je zázrak na dosah ruky, vždyť Spartě postačí k senzaci i výhra 1:0. Na tribunu usednou i skauti klubů z bundesligy či Premier League v čele s Manchesterem City, West Hamem, Southamptonem, Dortmundem, Wolfsburgem či Leverkusenem. Pro řadu hráčů to může být klíč k lákavému angažmá. Tak proč to nezkusit!?

„Důležitý pro mě byl třeba i zápas s Kyjevem v kvalifikaci o Ligu mistrů, ale jinak mě čeká největší zápas, v němž jsem Spartu vedl. Hráči jsou na tom podobně. Neuvědomujeme si asi, jak silná a bohatá mužstva už jsou venku," zdůrazňuje Ščasný.

Žlutá ponorka chce až do finále

Jenže i populární Žlutá ponorka hraje o svoji historickou šanci. Postup do semifinále by byl pro Villarreal největším úspěchem.

„Sparta je dynamický a rychlý tým, je vidět, že mají z fotbalu radost. Pokud ale vstřelíme jeden gól, už ten pro nás bude hodně nadějný. Pak by soupeř musel dát tři, což se nám v sezóně moc často nestalo," varuje Pražany kouč Marcelino.

„Jsem v klubu od mládežnických let, hlavou mi letí spousta zážitků. Pohár je zážitek - a také sen něco dokázat. Chceme hrát finále evropské soutěže, teď máme dobře nakročeno do semifinále. Odveta v Praze je pro nás proto zásadní, máme obrovskou motivaci," ujišťuje odchovanec Manu Trigueros.

Podaří se Spartě i přes všechny patálie postoupit přes Villarreal do semifinále Evropské ligy?
Ano
54,5 %
Ne
45,5 %
Celkem hlasovalo 3036 čtenářů.

Reklama

Související témata: