Hlavní obsah

Sparta - Villarreal 2:4Zázraky se nedějí. Žlutá ponorka ukončila dlouhou pohárovou cestu Sparty

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Bakambu 0 : 1
43. Castillejo 0 : 2
45. Lafata (vlastní) 0 : 3
49. Bakambu 0 : 4
65. Dočkal 1 : 4
71. Krejčí 2 : 4
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Sáhli si na svůj strop a dál už to nešlo. Fotbalisté pražské Sparty ukončili svou cestu Evropskou ligou ve čtvrtfinále. V domácí odvetě podlehli španělskému Villarealu 2:4 a po úvodní porážce 1:2 venku na semifinále nedosáhli. I ve značně oslabené sestavě ovšem odehráli s populární Žlutou ponorkou otevřenou ofenzivní partii a za celý pohárový ročník se ani po letech nebudou stydět.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata ze Sparty Praha střílí v zápase s Villarrealem.

Článek
Fotogalerie

Snadná sestava. Kdo je zdravý, nastoupí. Trenér Ščasný nemluvil den před zápasem do větru, situaci Sparty popsal přesně. Proti čtvrtému týmu španělské ligy vyrukovala s jediným ryzím obráncem Kováčem, po jeho boku se postavili Mareček a Frýdek. Na lavičku se posadil jakž takž uzdravený Vácha a s ním pět dorostenců...

Stejně jako ve Španělsku, i doma dostali Pražané úder hned na úvod. Villarreal dobře zakombinoval ve středu hřiště, Trigueros předložil Bakambuovi ideální finální přihrávku za obranu přes Marečka a útočník z Konga dal v součtu obou zápasů Pražanům již třetí gól.

Jenže Sparta nechtěla opustit Evropu jen tak. Jelikož měla na hřišti samé ofenzivní hráče, zareagovala jediným možným způsobem - útokem. A klobouk dolů, jak jí to ve výtečné atmosféře velkého letenského večera šlo. Mladý Juliš nachystal šanci Dočkalovi, gólmana prověřil Krejčí, aktivní Dočkal pak přidal hned tři rány, z nichž jedna jen těsně prosvištěla podél branky a jednu musel Aréola s námahou vyrazit. Když pak měl Dočkal šanci možná největší, trefil jen před sebou ležícího obránce.

Přisvištěla další tři torpéda

Letenští i v dalších minutách sázeli na ofenzivu, na branku hlavičkoval Lafata a po vydařené kombinaci zakončoval jen těsně vedle Krejčí. Žlutá ponorka všechno ubránila a v závěru první půle zase torpédovala. Hned dvakrát. Nejdřív Mareček nešťastně odvrátil míč z vápna jen ke Castillejovi a ten trefil přesně k tyči. V jedné nastavené minutě pak po rohu hlavičkoval Bruno Soriano, míč tečoval Lafata a Bičík lovil ze sítě potřetí.

Vzhledem k průběhu krutá lekce pokračovala i po přestávce, kdy se znovu trefil Bakambu.

Dva góly na rozloučenou

V patnácti pohárových duelech sezóny ovšem Sparta pokaždé skórovala a tradici dodržela i při svém loučení s Evropou. Když už se v 65. minutě zdálo, že nadějnou akci překombinovala, Fatai přistrčil míč Dočkalovi a záložník konečně rozjásal vděčné tribuny.

Sparta tak začala odvracet hrozbu překonání nejhoršího domácího výsledku v pohárech, kterým byla porážka 1:5 se Steauou Bukurešť v PMEZ ze září 1988. Juliš využil pobídky Konatého, odcentroval na Krejčího a ten z voleje přidal druhý gól domácích.

Ti dál útočili, jako by měli postup na dosah... Šance měli Matějovský a Juliš, Villareeal už jen bránil. Brankář Aréola ještě chytil gól Kováčovi a tím pohárová pouť Sparty skončila.

Navzdory závěrečné porážce ji vyprodaný stadión v nastavení ocenil ovacemi vstoje.

Odveta čtvrtfinále fotbalové Evropské ligy:
Sparta Praha - Villarreal 2:4 (0:3)
Branky: 65. Dočkal, 72. Krejčí - 5. a 49. Bakambu, 43. Castillejo, 45. vlastní Lafata. Rozhodčí: Atkinson - Mullarkey, Child (všichni Angl.). ŽK: Krejčí, Frýdek, Juliš, Kováč, Konaté, Lafata - Soldado, Castillejo. Diváci: 18 201 (vyprodáno). První zápas 1:2, postupuje Villarreal.
Sparta: Bičík - Mareček, Kováč, Frýdek - Konaté, Dočkal, Matějovský, Krejčí - Juliš, Lafata, Fatai. Trenér Ščasný.
Villarreal: Aréola - Gaspar (57. Costa), Bailly, Ruíz, Rukavina - Suárez (66. Baptistao), Trigueros (61. Dos Santos), Bruno Soriano, Castillejo - Bakambu, Soldado. Trenér Marcelino.

Reklama

Související témata: