Hlavní obsah

Liverpool - Dortmund 4:3Liverpool po heroickém výkonu otočil zápas s Dortmundem a postupuje

Praha
Aktualizováno

Po devíti minutách prohrávali fotbalisté Liverpoolu na domácím hřišti s Borussií Dortmund 0:2 a po úvodní remíze 1:1 měli pramalé šance na postup. Svěřenci Jürgena Kloppa ale zvítězili 4:3, když poslední gól vstřelili v první minutě nastavení, a na úkor bundesligového soka postoupili do semifinále Evropské ligy. Postup slaví také Šachtar Doněck a Sevilla.

Foto: Carl Recine, Reuters

Fotbalisté Liverpoolu se radují z gólu v odvetě s Borussií Dortmund.

Článek

Liverpool si z prvního zápasu z Dortmundu minulý týden přivezl solidní výsledek 1:1. Na dobrý výkon z Německa ale v počátku odvety nenavázal a po devíti minutách prohrával 0:2. U obou branek byl gabonský útočník Aubameyang.

Nejprve v páté minutě jeho střelu Mignolet vyrazil pouze k Mchitarjanovi a ten pohotově dorazil, o chvíli později sám zužitkoval Reusův pas za obranu. Aubameyang v této sezóně nastřílel už 37 soutěžních branek.

Domácí sice následně zvýšili tlak, v prvním poločase však ani jednou přímo neohrozili gólmana Weidenfellera. Krátce po změně stran ale vyslal Origi první přesnou střelu a hned z toho byl kontaktní gól. Belgický útočník se v posledních třech zápasech prosadil čtyřikrát.

Liverpoolu sice brzo zasadil další ránu Reus, Reds přesto dokázali duel v posledních 25 minutách otočit. Na Coutinhovu trefu navázal stoper Sakho, jenž se trefil poprvé od prosince 2013. Definitivní rozuzlení přineslo nastavení, v němž si na Milnerův centr z pravé strany naskočil Lovren a přesnou hlavičkou k tyči poslal Liverpool mezi čtyři nejlepší týmy. Anglický celek ještě nikdy nepodlehl v evropských pohárech na svém stadionu německému soupeři.

OK, fotbal je hezká hra, mohou prohlásit fanoušci

Mimořádný duel prožil liverpoolský kouč Jürgen Klopp, který v letech 2008 až 2015 trénoval Dortmund. "Na stadiónu Anfield se odehrál úžasný večer. Upřímně, ten zápas byl zvláštní. Když jsme posílali Daniela Sturridge a Joea Allena na hřiště, řekli jsme jim, že musíme ukázat charakter. Dokázali jsme ještě víc. V poločase bylo těžké zůstat odvážní, ale shodli jsme se, že musíme tvrdě bojovat. Byl to zápas, po kterém mohou všichni fanoušci, nejen Liverpoolu a Dortmundu, prohlásit 'OK, fotbal je hezká hra'," uvedl po zápase.

"Nemohu to vysvětlit, bylo to nelogické a velmi emotivní. Pokud máte tak silnou víru, dějí se věci. Měli jsme nějaký cíl a nesplnili jsme ho. Prohru musíme přijmout jako šampióni a pogratulovat Liverpoolu," konstatoval Kloppův protějšek Thomas Tuchel.

Bilbao potřebovalo na hřišti Sevilly dát minimálně dvě branky k obnovení šance na postup, neboť v prvním utkání doma podlehlo 1:2. Blízko bylo v šesté minutě, když Adurizovu střelu tečoval domácí obránce na tyč. Pětatřicetiletý útočník se dočkal desátého gólu v tomto ročníku Evropské ligy až v 57. minutě, o dvě minuty později ale za Sevillu srovnal po Krychowiakově přesné přihrávce Gameiro.

Se šancemi Bilbaa to vypadalo špatně poté, co v 70. minutě musel hřiště opustit zraněný Aduriz. Hosté přesto vybojovali prodloužení, když deset minut před koncem hlavou přeloboval gólmana Soriu García.

V nastavených třiceti minutách se nerozhodlo a na řadu přišly penalty. Jako jediný selhal ve čtvrté sérii záložník Bilbaa Etxebarria. Sevilla tak bude dál bojovat o třetí triumf v soutěži v řadě.

Ferreira si vstřelil dva vlastní góly

Šachtar Doněck si z Bragy přivezl náskok 2:1 a doma postup stvrdil jednoznačným vítězstvím 4:0. Portugalský celek sice začal aktivně, v 25. minutě ale sudí Pavel Královec nařídil penaltu po faulu Magalhaese na Kovalenka, kterou proměnil Srna. Kapitán Šachtaru stylově oslavil rekordní 486. start za doněcký klub.

Do šatny šli domácí s dvoubrankovým náskokem, neboť chvíli před přestávkou si vlastní gól dal Ferreira. V druhém poločase si vítěz Poháru UEFA ze sezóny 2008/09 pojistil postup dalšími dvěma brankami a druhým vlastním gólem v zápase k tomu přispěl nešťastník Ferreira.

Odvetná utkání čtvrtfinále fotbalové Evropské ligy:
Sparta Praha - Villarreal CF 2:4 (0:3)
Branky: 65. Dočkal, 71. Krejčí - 5. a 49. Bakambu, 43. Castillejo, 45.+1 vlastní Lafata. Rozhodčí: Atkinson - Mullarkey, Child (všichni Angl.). ŽK: Krejčí, Frýdek, Juliš, Kováč, Konaté, Lafata - Soldado, Castillejo. Diváci: 18.201 (vyprodáno). První zápas: 1:2, postoupil Villarreal.
Sparta: Bičík - Mareček, Kováč, Frýdek - Konaté, Dočkal, Matějovský, Krejčí - Juliš, Lafata, Fatai. Trenér: Ščasný.
Villarreal: Areola - Mario Gaspar (57. Jaume Costa), Bailly, Víctor Ruiz, Rukavina - Suárez (66. Baptistao), Trigueros (61. Dos Santos), Bruno Soriano, Castillejo - Soldado, Bakambu. Trenér: Marcelino.
Liverpool - Dortmund 4:3 (0:2)
Branky: 48. Origi, 66. Coutinho, 78. Sakho, 90.+1 Lovren - 5. Mchitarjan, 9. Aubameyang, 57. Reus. Rozhodčí: Cakir (Tur.). První zápas: 1:1, postoupil Liverpool.
Šachtar Doněck - Braga 4:0 (2:0)
Branky: 43. a 74. vlastní Ferreira, 25. Srna z pen., 50. Kovalenko. Rozhodčí: Královec (ČR). První zápas: 2:1, postoupil Šachtar.
FC Sevilla - Bilbao 1:2 po prodl. (1:2, 0:0), na pen. 5:4
Branky: 59. Gameiro - 57. Aduriz, 80. García. Rozhodčí: Skomina (Slovin.). První zápas 2:1, postoupila Sevilla.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články