Hlavní obsah

Je těžké uvěřit, že se něco podobného stalo, rozplýval se po liverpoolském obratu Klopp

Liverpool

Fotbalisté Liverpoolu předvedli v odvetě čtvrtfinále Evropské ligy proti Dortmundu obrat připomínající ten z finále Ligy mistrů zpřed jedenácti let. Také si na něj trenér Reds Jürgen Klopp při svém bilancování zápasu vzpomněl. Právě pro Kloppa byl dvojzápas výjimečný, vždyť se mu nezapomenutelným výkonem podařilo vyřadit svůj bývalý klub.

Foto: Carl Recine, Reuters

Emotivně oslavoval Jürgen Klopp vyrovnání Mamadou Sakha na 3:3. V nastaveném čase navíc postup jeho týmu zařídil Dejan Lovren.

Článek

V říjnu loňského roku zamířil Klopp do města Beatles, a to právě z Dortmundu. Proto pro něj byl dvojzápas rozhodně pikantní záležitostí, přestože on sám podobné myšlenky zaháněl. Jeho současným svěřencům se podařilo ty bývalé porazit a na jejich úkor do semifinále postoupit.

Udělali to způsobem, na který se bude ještě dlouho vzpomínat. V deváté minutě totiž po remíze 1:1 v úvodním zápase prohrávali na Anfield Road už 0:2, krátce po poločase 1:3. „Do první půle jsme šli s jasným plánem, ale dostali jsme dva góly. To si pak můžete svůj plán vzít a hodit ho do koše," povídal po zápase Klopp.

„Jak vidíte, moje role v dnešním zápase byla naprosto nepodstatná," říkal v nadsázce Klopp. „O poločase, s výsledkem jak byl, je náročné zůstat statečný. Ale o přestávce jsme udělali malou dohodu. Jednou z možností, kterou každý hráč měl, byla snadná cesta. Ale my se museli vydat tou druhou. Oni (hráči) vědí, co se mi líbí," usmíval se tajemně osmačtyřicetiletý Němec.

Prohrát mohli, důležitý byl ale charakter

Náročnější cestou bylo otočení stavu. O to komplikovanější, že když Origi snížil na začátku druhé půle, Reus vrátil vestfálskému celku dvoubrankové vedení. Coutinho, Sakho a hlavně Lovren v první minutě nastavení ale svými zásahy poslali Liverpool mezi poslední čtyři týmy soutěže.

„Je snadné něco takového, jako je otočení zápasu, říct, ale těžké to udělat," skládal Klopp svým svěřencům poklonu. „Chtěli jsme ukázat hlavně charakter. Nebylo důležité, jestli prohrajeme, to se ve fotbale stává," vysvětloval svoje preference. Bojovnost tentokrát přinesla postup. „Je těžké uvěřit, že se něco podobného stalo," dodal.

Rodák ze Stuttgartu přirovnal čtvrteční obrat k vítězství Liverpoolu ve finále Ligy mistrů v roce 2005. V tom prohrávali Reds s AC Milán po prvním poločase 0:3, přesto nakonec zvítězili po penaltovém rozstřelu. „Říkal jsem chlapcům, že já tam nebyl, ale pár liverpoolských hráčů, kteří jsou dnes experty v televizi, tehdy prohrávalo 0:3. Nakonec vyhráli finále Ligy mistrů," povídal Klopp.

Na atmosféru bude Klopp vzpomínat

„I když to není pravděpodobné, pořád je (něco podobného) možné. Viděl jsem ten zápas tehdy u piva, nemyslel jsem, že Liverpool ještě vyhraje, ale pořád ještě byla šance a oni ji využili. My udělali totéž," nešetřil chválou Klopp. „Bylo to brilantní, úžasné, emocionální. Byla to neskutečná atmosféra," dodal.

Právě na atmosféru na Anfield Road bude Klopp dlouho vzpomínat. „Něco se tam totiž stalo. Mohli jste to vidět, mohli jste to cítit, mohli jste to čichat," užíval si vítěznou euforii Klopp.

Reklama

Související témata: