Hlavní obsah

Ščasný doufá, že mu Křetínský tým nerozprodá. V létě budeme na Ligu mistrů lépe připravení

Praha

Vydělali v pohárové sezóně 171 miliónů korun, především však postupem do čtvrtfinále Evropské ligy nashromáždili cenné zkušenosti s velkými zápasy. Teď jde o to, zda budou fotbalisté pražské Sparty v létě lépe připraveni na další pokus o Ligu mistrů. „Věřím, že jo. Kdybychom třeba na CSKA Moskva šli teď, a ne na začátku sezóny, třeba bychom dopadli líp,“ doufá trenér Zdeněk Ščasný.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hrr na ně! Trenér Zdeněk Ščasný skončil se Spartou až ve čtvrtfinále Evropské ligy.

Článek
Fotogalerie

Tak kruté loučení s Evropou si nezasloužili. V odvetě s Villarrealem doma prohrávali už 0:4, nic ale nezabalili. S torzem sestavy odešli po porážce 2:4 ze hřiště se vztyčenou hlavou a odměnou jim byly velké ovace za celou pohárovou pouť.

„Jsme venku, a bylo to hodně kruté. Villarreal jsme přehrávali, tolik šanci si proti němu nevytvořily ani Leverkusen s Neapolí. Jenže jsme je zahazovali, zatímco soupeř každou naši chybu potrestal brankou," líčí své pocity z rozlučkového večera kouč Zdeněk Ščasný.

„Štěstí jsme si vybrali v jiných zápasech, kdy jsme přečkali nápor soupeře a sami udeřili z první šance. Tentokrát to bylo obráceně, vývoj skóre, to byl vzhledem k průběhu zápasu zmar a obrovská beznaděj. Pak už jsem si jen užíval zápas a reakci fanoušků beru jako díky, jak jsme v Evropě hráli," dodává.

Mužstvo je teď méně zranitelné

Jízda Evropskou ligou by ovšem měla být jen začátkem a přípravou na další pokus o návrat do Ligy mistrů. Milionářskou soutěž si Sparta naposledy zahrála na podzim 2005.

Majitel klubu Daniel Křetínský loni v létě prohlásil, že z práce nového trenéra má vynikající pocit. A Ščasný ho nezklamal. Mužstvo je pod jeho vedením na pohárové scéně méně zranitelné a více odolné. Vždycky má po ruce i plán B, během utkání dokáže přecházet ze čtyřobráncového rozestavení na tříobráncové či naopak. Sparta předvádí líbivý ofenzivní fotbal, v každém z šestnácti pohárových duelů v sezóně minimálně jednou skórovala.

Jenže bude to v létě stačit? Domácí titul má na dosah Plzeň a z nemistrovské části kvalifikace je cesta do hlavní soutěže Ligy mistrů mnohem těžší.

Zkušenosti, jaké doma nezískají

„Kluci nabrali v pohárových zápasech ohromné zkušenosti. V naší lize je nezískáme, tam se hraje jinak. Skladba mužstva pro Evropu se bude pomalu rýsovat, a když ještě vhodně doplníme, bude silnější," těší se Ščasný.

Pohárové tažení je samozřejmě i pro něj příslibem, že Sparta bude na další pokus o Ligu mistrů lépe připravená než loni.

„Jsem o tom přesvědčený. Vždy je jednodušší mít prognózy, těžší je pak naplnit je. Myslím však, že už teď jsme silnější než na začátku sezóny. Dostat Moskvu dneska, třeba by to dopadlo líp," věří. „Mužstvo vyzrává. Dočkal, Konaté, Juliš, Frýdek, Krejčí - výkony některých hráčů v odvetě byly skvělé. Ale když nastoupíte bez šesti opor ze základu, je to znát."

Majitel nemá potřebu prodávat

Také hráči vědí, že Evropskou ligou nic nekončí. „Teprve se ukáže, jak získané zkušenosti zúročíme v dalším boji o Ligu mistrů. Jsme však o dost bohatší a určitě nám to pomůže," poukazuje reprezentant Ladislav Krejčí.

Právě on patří k hráčům, kteří přitahují zájem zahraničních klubů. Po sezóně se reprezentanti ještě mohou ukázat na mistrovství Evropy ve Francii. A pokud jim EURO vyjde, může hrozit nebezpečí, že Sparta několik opor prodá a trenér pak bude muset stavět mužstvo zase znova.

„Zájem o naše hráče určitě bude. To je evidentní už jen ze seznamu klubů, co sem na pozorování jezdily. Český trh je pro ně zajímavý, protože není drahý. Po dohodě s vedením ovšem věřím, že nenastane žádný masivní úprk," zdůrazňuje Ščasný.

„Doktor Křetínský nemá potřebu prodávat. Kdyby si to třeba Kadeřábek sám nevynucoval, ani on nemusel v létě jít. Zájem bude, ale nebojím se, že by měli tři, čtyři hráči odejít," poukazuje kouč.

Trenérova tvrdá ruka i konkurence

Mužstvu také prospěla jeho tvrdá ruka. Nerozlišuje, jestli jde o podzimního střelce Fataie, reprezentanta Krejčího nebo kapitána Lafatu. Když na to přijde, klidně je posadí na lavičku náhradníků.

Efektivní byl také zimní nákup reprezentantů Šurala se Zahustelem, jenž mužstvo zkvalitnil a zvýšil konkurenci.

„Vytvořila se skvělá parta. Kluci jsou vůči sobě v jiném postavení, než co si pamatuji, když jsem přišel. I Lafata se podřizuje zájmu mužstva, když nehraje. Sílu jsme získali také příchodem nových posil. Když nenakoupíte drahé hráče, tak určitou úroveň prostě nepřekročíte. Ale měli jsme kolikrát i štěstí, takže člověk musí být realista," uvědomuje si Ščasný.

Kartami se sami oslabují

Jednu viditelnou slabinu ovšem jeho soubor má. Disciplínu na hřišti. S 212 spáchanými fauly a 35 obdrženými žlutými kartami je Sparta suverénně nejtrestanějším mužstvem Evropské ligy. Však ji také neblahý primát v nejméně vhodnou chvíli dostihl. Když se k početné marodce přidali vykartovaní Brabec s Costou, byl malér na světě.

Podobně jako na podzim 2010, kdy se Letenští vyfaulovali v Poznani a v důsledku toho v posledním předkole vypadli s Žilinou. Od té doby nikdy tak blízko Lize mistrů nebyli...

„Nezpochybňuji, že chci, aby kluci hráli agresivně. To jim podle mě dřív chybělo. Druhá věc je ovšem nedisciplinovanost, karty za chování. Ty musíme tvrdě trestat a odstranit, protože nás oslabují," ujišťuje Ščasný.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen