Hlavní obsah

Kováč se loučil s poháry. Krásné vzpomínky zůstanou

Praha

Je konec, evropská scéna se pro něj definitivně uzavřela. Čtvrteční odveta s Villarrealem byla pro sparťanského stopera Radoslava Kováče posledním zápasem v klubových pohárech. K 86 startům žádný další nepřidá, zkušený fotbalista už s předstihem avizoval, že v létě ukončí kariéru.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce pražské Sparty Radoslav Kováč během úvodního čtvrtfinále MOL Cupu v Liberci.

Článek
Fotogalerie

„Co se dá dělat. Zažil jsem ale v pohárech velké zápasy, zůstanou mi krásné vzpomínky," vyprávěl Kováč po duelu s Villarrealem. Dost možná mu hlavou proběhly myšlenky na 18 let starý debut na marseillském Stade Vélodrome. V dresu Sigmy Olomouc tehdy v Poháru UEFA zakusil porážku 0:4 s místním Olympiquem.

K podobnému výsledku se schylovalo i v derniéře. Španělé brzy po přestávce zvyšovali na hrozivých 4:0, Kováč se obával debaklu. „S kluky jsme se na sebe dívali, nevěděli jsme, co s tím. Říkal jsem si pro sebe, že už to musíme zastavit, aby z toho nebyl nějaký průser. Nakonec jsme se zvedli. Mužstvo ukázalo charakter," těšilo Kováče.

Pro 36letého obránce byl dvojzápas s Villarrealem nečekaným bonusem. Do sezóny vstupoval z pozice pátého stopera, až do začátku minulého týdne se na ní nic neměnilo. Leckdy s týmem ani nejezdil k zápasům. Jenže marodka společně s karetními tresty daný stav radikálně změnila, Kováč musel na hřiště.

Díky za duel s Příbramí

Do utkání ve Villarrealu, ve kterém po 20 minutách vystřídal zraněného Maria Holka, šel prakticky z voleje. Do té doby odehrál na jaře pouze čtvrtfinále MOL Cup s Libercem. Před druhým střetem se španělským klubem už byl v plné permanenci v nedělní lize proti Příbrami. „Díky tomu jsem se cítil dobře. Zápas s Příbramí byl pro mě důležitý, dostal jsem se do rytmu," pochvaloval si Kováč.

„Věděl jsem, že když se chytím první přihrávkou a trochu se nahecuju, že to bude dobrý. To se mi docela povedlo," culil se Kováč, kterému pomohla také fantastická atmosféra v letenských ochozech.

„Měl jsem husí kůži, jaká síla to byla. Něco podobného jsem dlouho nezažil. Možná se to dá srovnat s momentem, kdy dával Mára Kincl před deseti lety gól Laziu a my jsme díky němu postoupili ze skupiny Ligy mistrů," rozplýval se Kováč. „I když lidem jsme výsledkem moc radosti neudělali, fanoušci ale udělali radost nám," dodal sparťanský stoper.

Reklama

Související témata: