Hlavní obsah

Liberci a Mladé Boleslavi hrozí cesta do Ázerbájdžánu. Slavia v případě postupu vyrazí do Portugalska

Praha

Nejen mistrovská Viktoria Plzeň, ale i fotbalisté Liberce a Mladé Boleslavi si klidně budou moci vyzkoušet, jaký fotbal se vlastně hraje v dalekém Ázerbájdžánu. Zatímco Pivarníkovi svěřenci narazí v kvalifikaci o Ligu mistrů nejspíše na Karabach, Trpišovského Slovan se může ve 3. kole kvalifikace Evropské ligy potkat s Käpäzem Gandža a Jarolímova Mladá Boleslav s Neftči Baku. Pro budoucího reprezentačního trenéra Karla Jarolíma by šlo o zajímavou zkušenost, neboť hned na podzim se národní tým v kvalifikaci o postupu na MS 2018 v Rusku utká 11. října doma právě s Ázerbájdžánem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký Radim Breite (vpředu) v souboji se slávistou Robertem Hrubým.

Článek

Zatímco Liberec a Mladá Boleslav musejí počkat, jak druhé kvalifikační předkolo Evropské ligy dopadne a na jaké soupeře v dalším dějství nakonec narazí, pražská Slavia má jasno. Pokud odčiní čtvrteční blamáž z Estonska a přes Levadii Tallinn do třetího kola přece jen pronikne, narazí na portugalské Rio Ave.

Její případný soupeř skončil v uplynulém ročníku ligy na šesté příčce, jeho největším úspěchem je dvojnásobná účast ve finále portugalského poháru v roce 1984 a 2014. Nejznámějšími hráči jsou Marcelo, Tarantini a čtyřiadvacetiletý Alhassan Wakaso z Ghany. Kromě Marcela je v kádru dalších pět Brazilců.

Soupeř Liberce vzejde ze souboje rakouské Admiry Mödling a ázerbájdžánského Käpäuu Gandža. Blíže k postupu mají zatím Rakušané, kteří první zápas doma vyhráli 1:0. Käpäzu Gandža se do evropských pohárů dostal jen díky tomu, že druhé mužstvo ázerbájdžánské ligy Zira a čtvrtý Inter Baku neobdržely licenci UEFA.

Trpišovský nadšením neoplývá

„Těžko los komentovat, protože nevíme, jestli dostaneme soupeře z Rakouska nebo z Ázerbájdžánu, což je dost podstatný rozdíl. Určitě bychom raději brali Admiru, neboť rakouský fotbal známe a navíc je to poměrně blízko. Naopak Ázerbájdžán je vždy velká neznámá. Úplně nadšený tedy z losu nejsem," netajil rozpaky liberecký kouč Jindřich Trpišovský.

Zatímco liberec kouč nebyl z dvojice Admira Mödling, Käpäz Gandža zrovna nadšený, hráči soupeře přivítali. Splnilo se jim totiž přání vyhnout se Viitorulu Constanta a nepříjemné cestě do Rumunska.

"Po tom, co nám okruh soupeřů zúžili, jsme si říkali, že se hlavně chceme vyhnout Rumunům. Jejich fotbal je vždy nevyzpytatelný, ty jsme si rozhodně nepřáli. Naopak Admira s Käpäzem jsou rozhodně zajímaví soupeři, i co se týče destinace," řekl kapitán libereckých fotbalistů Lukáš Pokorný.

Magera by vyrazil raději do Makedonie

Případný soupeř Mladé Boleslavi vzejde z konfrontace šestého týmu ázerbájdžánské ligy Neftči Baku a vítěze makedonského poháru Škendije Tetovo. První utkání v Makedonii skončilo nerozhodně 0:0, takže rozhodne až odveta.

"Chceme uspět proti kterémukoliv z možných soupeřů, ale vzhledem k cestování na protivníkovo hřiště by pro nás byl lepší makedonský tým," připustil kapitán mladoboleslavského mužstva Lukáš Magera, že by se rád vyhnul cestě ke Kaspickému moři.

První zápasy 3. kola kvalifikace Evropské ligy jsou na programu 28. července, odvety 4. srpna. Liberec a Mladá Boleslav začnou venku, Slavia v případě postupu doma.

Los 3. předkola fotbalové Evropské ligy:
Neftči Baku/Škendija Tetovo (Mak.) - FK Mladá Boleslav
Admira Mödling/Käpäz Gandža (Ázerb.) - Slovan Liberec
Slavia Praha/Levadia Tallinn - Rio Ave (Portug.)
Rovaniemi (Fin.)/Lokomotiva Záhřeb - Vorskla Poltava
St. Etienne - AEK Atény
Cliftonville (Sev. Ir.)/AEK Larnaka - Spartak Moskva
Pandurii Targu Jiu (Rum.) - Kajrat Almaty/Maccabi Tel Aviv
Vojvodina Novi Sad/Connah's Quay (Wal.) - Dinamo Minsk/St. Patrick's Athletic (Ir.)
Partizan Bělehrad/Zaglebie Lubin - Strömsgodset (Nor.)/Sönderjyske (Dán.)
Austria Vídeň/Kukësi (Alb.) - Spartak Trnava/Širak Gjumri (Arm.)
Hertha Berlín - Bröndby Kodaň/Hibernian (Skot.)
West Ham - Šachtar Soligorsk (Běl.)/Domžale (Slovin.)
Lucern - Sassuolo
AIK Stockholm/Europa FC (Gibr.) - Panathinaikos Atény
Basaksehir (Tur.) - Rijeka
Videoton Székesfehérvár/Čukarički (Srb.) - Midtjylland/FC Vaduz
Osmanlispor (Tur.)/Zimbru Kišiněv - Maccabi Haifa/Nomme Kalju (Est.)
Heracles Almelo - Arouca (Portug.)
IFK Göteborg/Piast Gliwice - HJK Helsinky/Beroe Stara Zagora (Bulh.)
Heart of Midlothian/Birkirkara (Mal.) - FC Krasnodar
Ventspils (Lot.)/Aberdeen - NK Maribor/Levski Sofia
Debrecín/Torpedo Žodzina (Běl.) - Rapid Vídeň
AZ Alkmaar - PAS Janina (Řec.)/Odds BK (Nor.)
Lille - Gabala (Ázerb.)/MTK Budapešť
KRC Genk/Budučnost Podgorica - Häcken (Švéd.)/Cork City (Ir.)
Gent - Viitorul Constanta (Rum.)
Slovan Bratislava/FK Jelgava (Lot.) - Omonia Nikósie/Beitar Jeruzalém
Oleksandrija (Ukr.) - Hajduk Split/CSMS Iasi (Rum.)
Grasshopper Curych/KR Reykjavík - Apollon Limassol
Pozn.: První zápasy 28. července, odvety 4. srpna).

Reklama