Hlavní obsah

Levadia je ve výhodnější pozici, kvalita a víra v postup nám ale nechybí, ujišťuje Bílek

Praha

Návrat do pohárů po sedmi letech nezvládli. Fotbalisté pražské Slavie minulý týden v prvním duelu 2. předkola Evropské ligy nečekaně prohráli v Tallinnu 1:3, a tak před čtvrteční odvetou s Levadií platí v Edenu výjimečný stav. Pohárově nezkušený tým je v nepříjemné výchozí pozici, trenér Dušan Uhrin avizuje změny v sestavě. A třeba mu přijde vhod i zkušený stoper Jiří Bílek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Bílek (uprostřed s kapitánskou páskou) při děkovačce se slávistickými fanoušky.

Článek
Fotogalerie

Angažovat posily teď není pro sešívané žádný problém. Jenže pohárové zkušenosti se koupit nedají. Právě ty mohou být výhodou dvaatřicetiletého stopera Jiřího Bílka, který si v Estonsku nezahrál. Třeba před deseti lety získal titul s Libercem a pak si se Slovanem zahrál o Ligu mistrů proti Spartaku Moskva. Zkušenosti mu nechybějí - a právě ty mohou v odvetě rozhodovat.

Slavia v minulosti již dvakrát v pohárech smazala dvoubrankové manko z prvního zápasu a postoupila. Věříte, že to současný tým dokáže potřetí?

Každému je jasné, že soupeř je po prvním zápase v lepší výchozí pozici. Ale kvalita tady je. A s ní i víra, že doma góly dáme a ještě postoupíme.

Minimálně dva góly potřebujete vstřelit, žádný už byste však zároveň neměli inkasovat. Odveta tak bude hodně o trpělivosti...

Je dobře, že jsme venku skórovali. Jak říkal trenér, je jedno, jestli dva góly vstřelíme až po 85. minutě. Hlavně abychom je dali.

Co bylo pro mužstvo mezi zápasy s Tallinnem nejdůležitější?

Určitě dobře potrénovat, dostat se do dobrého rozpoložení. Myslím, že se nám to povedlo. Jsme dobře psychicky i herně připravení. Teď jen vyhrát a postoupit.

Čeká se zaplněný stadión, fanoušci se na pohárový duel jen třesou.

Mimořádnou atmosféru cítíme. Napětí je veliké, Slavia nebyla sedm let v pohárech. Dostáváme od fanoušků nejrůznější vzkazy, také se moc těšíme.

Zmínil jste možná největší problém - mužstvo nemá s poháry zkušenosti.

Ano, jsme mladí, pohárově nezkušení. Cítím však, že kvalita tady je. Jde jen o to dostat se do nastavení posledních čtyř kol minulé sezóny, kdy jsme všechny soupeře válcovali herně i fyzicky. Pak můžeme porazit každého.

Na rozdíl od prvního zápasu by vás měli táhnout hned dva kanonýři. Milan Škoda ve Slavii zůstal a Holanďana Van Kessela čeká premiéra v sešívaném dresu.

Cítíme se dobře, když je Škoďák s námi. Gino je tu zatím první týden. Na tréninku vypadá dobře, snad to potvrdí. Čekám, že soupeř zase zaleze a bude bránit. Brzy vstřelený gól by nám hodně pomohl.

Je vám však jasné, že už nesmíte inkasovat...?

Nehráli jsme v Tallinnu ideálně, ale byli jsme lepší. Oni byli neuvěřitelně efektivní. Měli tři šance, dali tři góly. Je to tak, teď už nesmíme dostat ani jeden.

Postoupí Slavia přes Levadii Tallinn do třetího předkola Evropské ligy?
Ano
66,5 %
Ne
33,5 %
Celkem hlasovalo 8106 čtenářů.

Reklama

Související témata: