Hlavní obsah

Hušbauer trefil postup, další pohárový zápas si ale nezahraje. Moje chyba, uznal

Rio Ave

Josef Hušbauer ve čtvrtečním utkání s portugalským celkem Rio Ave FC vstřelil gól, který pražský celek nakonec posunul do 4. předkola Evropské ligy, a předvedl svůj dost možná nejlepší výkon v sešívaném dresu. První zápas dalšího kola si ale nezahraje, dostal totiž třetí žlutou kartu v soutěži.

Foto: Poço Fábio, ČTK

Josef Hušbauer (vlevo) se raduje z gólu v odvetě 3. předkola Evropské ligy proti Rio Ave.

Článek
Fotogalerie

Hušbauer otevřel skóre utkání ve 22. minutě tvrdou přízemní střelou, Slavia kromě toho zahrozila ještě tyčí Škody a měla i další šance. Po první půli tak ukazatel skóre ukazoval stále jen jedničku.

„Určitě jsme chtěli dát rychlý gól. Miky (Jan Mikula - pozn. redakce) mi to dal krásně pod sebe, my jsme věděli, že terén je nízko střižený a že to je rychlý. Dobře jsem to trefil, chtěl jsem to držet po zemi a naštěstí mi to sedlo. Ale zbývalo ještě hodně času, takže jsem věděl, že není konec. Bylo dobře, že jsme to udrželi do poločasu," popsal slávistický hráč svou trefu.

Podle 26letého záložníka hráči Rio Ave po inkasovaném gólu hodně znervózněli a komentovali každý zákrok. Nakonec dostal žlutou za protesty i na lavičce sedící náhradník Vilas Boas a vše vyvrcholilo ve druhém poločase vykázáním trenéra Capucha na tribunu. Živo bylo i v hledišti, kde se v první půli po vyloučení Cassamáa jeden z domácích fanoušků pustil do ostrého slovního střetu s níže sedícími příznivci svého klubu. Výsledek? Ostraha ho vyvedla ven.

Měl ofenzivnější úkoly

Obránce Cassamá obdržel druhou žlutou právě po faulu na Hušbauera, který ale sám byl napomenut, už potřetí ve čtyřech zápasech, takže v prvním střetnutí čtvrtého předkola se neobjeví.

„Nemyslím si, že to byl nějaký extra zákrok, ale rozhodčí už to měl tak nastavené, že za to dával žluté karty. Moje chyba, měl jsem si dát větší pozor," okomentoval slávista žlutý faul s tím, že trenér po něm chce, aby hrál důrazněji, a z toho občas prostě plynou žluté karty.

Ve čtvrtek večer ale oproti minulým zápasům nastoupil s ofenzivnějšími úkoly, záda mu totiž tentokrát kryli dva defenzivní záložníci. Cílem podle něj bylo zahustit střed, protože Rio Ave je nebezpečné právě přes centrální část hřiště. Úkol se splnit podařilo, jak ostatně spokojeně konstatoval trenér Dušan Uhrin.

„Se změnou postu jsem neměl problém, můžu být ofenzivnější i defenzivnější. Z dřívějších dob jsem víc zvyklý, že jsem hrál víc nahoře a nemusel jsem tolik bránit. Měl jsem méně defenzivních úkolů, mohl jsem si dovolit víc dopředu," řekl Hušbauer, ale zároveň nespokojeně dodal, že jeho výkon měl rezervy. „Určitě od sebe čekám víc, nebylo to ono," řekl.

Lepší výkony očekává i trenér Uhrin, který ale svého svěřence za čtvrteční výkon pochválil. „Pepa Hušbauer odehrál v prostředku jedno ze svých nejlepších utkání, tady byl podle mě jeden z nejlepších hráčů na hřišti," řekl Uhrin. „Pamatuji si, že ve Spartě dával dost branek, tak tady by jich taky mohl vstřelit víc než jednu nebo dvě za rok," našel ale obratem prostor ke zlepšení.

Neudrželi balón

Hušbauer má ze slávistického kádru jako jeden z mála větší zkušenosti s evropskými zápasy, je proto rád, že nezkušený tým dvojzápas zvládl.

„My jsme do druhé půle vstoupili špatně, neměli jsme si nechat dát gól, ten byl laciný. Pak jsme znervózněli a bylo to znát, už jsme se báli hrát a spoléhali jsme spíš na brejky, které jsme nevyužili," přiznal, že inkasovaný gól s týmem zamával. „Docela jsme se báli o výsledek, věděli jsme, že jakákoliv standardka smrděla gólem. Nám to nevycházelo, neudrželi jsme balón vepředu. Měli jsme ztráty, bylo vidět, že jsme mladý tým."

Vzhledem k tomu, že Slavia byla nenasazená, považuje Hušbauer postup do čtvrtého předkola za úspěch. Vysněného soupeře nemá, spíš to bere podle šancí na postup.

„Chci hratelného soupeře, abychom postoupili do skupiny, což by byl určitě velký úspěch," uzavřel slávistický záložník svůj komentář k zápasu s Rio Ave FC.

Reklama