Hlavní obsah

Vlčkův Anderlecht pro Slavii, Sparta poletí do Dánska a Liberec na Kypr

Nyon
Aktualizováno

Hodinu po Plzni přišel při losování v Nyonu na řadu také trojlístek zastupující český fotbal v play off Evropské ligy. Nenasazená Slavia změří síly s renomovaným bruselským Anderlechtem. Sparta se vyhnula balkánským štacím a zahraje si s dánským týmem Sönderjyske. Liberec pak čeká dvojzápas s kyperským AEK Larnaka. Zápasy se hrají 18. a 25. srpna, doma by měli začínat jen sešívaní.

Foto: Poço Fábio, ČTK

Josef Hušbauer (vlevo) svým postupovým gólem proti Rio Ave přihrál Slavii renomovaný Anderlecht.

Článek

Červenobílým se nabízí možnost velké pomsty. Bruselský Anderlecht jim v srpnu 2005 zatarasil cestu do Ligy mistrů. Doma vyhrál 2:1 a v odvetě na Strahově 2:0. Na hřišti u toho tenkrát byli Dušan Švento, který se v létě do Edenu vrátil, či Stanislav Vlček, současný vedoucí týmu. I tentokrát ovšem bude belgický soupeř favoritem.

Právě pro Vlčka jde o pozoruhodný los, za Fialky totiž také hrával. Nejúspěšnější belgický tým historie teď usiloval o Ligu mistrů, vypadl však s ruským Rostovem (2:2, 0:2). Nečekaně, v minulém ročníku Evropské ligy hrál Anderlecht osmifinále. Sešívaným může dodat sebevědomí, že oni s Rostovem během letní přípravy remizovali 2:2.

„S losem jsme spokojeni. Je těžký, nemohli jsme si moc vybírat. Bylo tam možná jedno jednodušší mužstvo. Zase přilákáme fanoušky a pevně věřím, že už bude úplně plný stadión. Šance teď vidím padesát na padesát. Slavia s nimi v minulosti vypadla a my se budeme snažit, aby se to teď nestalo," plánuje trenér Dušan Uhrin mladší.

Spartu čeká druhý tým dánské ligy

Letenští si vydechli, že místo balkánských adres vyrazí do klidnější oblasti. Ale pozor, Sönderjyske se v minulém ročníku dánské nejvyšší soutěže umístilo na druhé příčce, devět bodů za vítězným FC Kodaň.

Tým Sönderjyske je pohárovým nováčkem. Ve 2. předkole až v prodloužení odvety vyřadil norský Strömsgodset, ve 3. předkole pak přešel přes Zaglebie Lubin z Polska.

„Minulou sezónu skončili druzí za Kodaní a o jednu pozici předčili Midtjylland, který je také v play off Evropské ligy," reaguje trenér Zdeněk Ščasný. „V tuhle chvíli je ale nejdůležitější, abychom se my sami připravili co nejlépe. Postup je jasnou prioritou," ujišťuje.

Larnaku si Trpišovský nepřál. A má ji...

Liberec letí na Kypr, kam se kouči Slovanu nechtělo. „Hodinu před losem se mě majitel klubu ptal, koho bych si nepřál. Řekl jsem, že Larnaku. Je to nejtěžší možný soupeř z pětice, co přicházela v úvahu. Larnaka v předkole vyřadila Spartak Moskva. Dokonce dokázala vyhrát 1:0 na jeho hřišti," poukazuje na klubovém webu Jindřich Trpišovský, že Liberec nečeká vůbec snadný soupeř.

Kyperská liga navíc ještě nezačala, takže Slovan bude muset při studování soupeře vycházet pouze z předkol, jež už má za sebou. „Larnaka není kyperský tým, ale španělsko-brazilský. V základní sestavě hraje osm španělských hráčů, kteří hráli ve Španělsku první ligu, a dva Brazilci. Je to nesmírně silný soupeř," avizuje Trpišovský.

Největším úspěchem Larnaky je postup do hlavní fáze Evropské ligy v sezóně 2011/12, ve 3. předkole tehdy vyřadila Mladou Boleslav.

Los 4. předkola fotbalové Evropské ligy:
(první zápasy 18. srpna, odvety 25. srpna)
AEK Larnaka - Liberec,
Slavia Praha - Anderlecht Brusel,
Sönderjyske - Sparta Praha,
Astana - BATE Borisov,
Arouca - Olympiakos Pireus,
Dinamo Tbilisi - PAOK Soluň,
Trenčín - Rapid Vídeň,
Midtjylland - Osmanlispor,
Austria Vídeň - Rosenborg Trondheim,
Beitar Jeruzalém - St. Etienne,
Lokomotiva Záhřeb - Genk,
Vojvodina Novi Sad - AZ Alkmaar,
Gent - Škendija Tetovo,
Basaksehir - Šachtar Doněck,
Astra Giurgiu - West Ham,
Maribor - Gäbälä,
Fenerbahce Istanbul - Grasshoppers Curych,
Sassuolo - Crvena zvezda Bělehrad,
Göteborg - Karabach,
Bröndby Kodaň - Panathinaikos Atény,
Krasnodar - Partizani Tirana,
Maccabi Tel Aviv - Hajduk Split.

Reklama

  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen