Hlavní obsah

Slávista Švento: Je třeba změnit historii a Anderlecht vyřadit!

Je pamětníkem neúspěšných bitev s Anderlechtem o Ligu mistrů z roku 2005. Tehdy 20letý Dušan Švento měl po odvetě 3. předkola slzy v očích. Před nynějším soubojem s belgickým klubem v play off Evropské ligy věří, že po něm bude prožívat opačné emoce a se Slavií bude slavit postup do základní skupiny. První zápas se hraje dnes od 19:00, vysílá ČT2, online reportáž můžete sledovat na Sport.cz

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dušan Švento

Článek
Fotogalerie

„Je to otevřené, byť papírovým favoritem je Anderlecht. Těžko říct, jestli je to pro nás menší výhoda. Možná si v duchu řekneme, že proti nám stojí silnější soupeř a bude se nám hrát lépe," řekl slovenský reprezentační záložník před dnešním úvodním duelem, který uvidí zřejmě vyprodaný pražský Eden.

„V Česku to je jen výjimečně, o to víc se na plný stadión těším. Každý z nás se bude chtít ukázat, podat co nejlepší výkon," podotkl Švento, který se do Slavie vrátil v létě po rocích  strávených v zahraničí. Jeho poslední štací byl německý Kolín nad Rýnem.

Zkušeností s belgickým fotbalem zažil několik. Kromě vzpomínaného střetu s Fialkami před 11 lety nastoupil proti Standardu Lutych, Belgii se postavil dokonce v dresu slovenského národního týmu.

Jenže české i slovenské kluby mají s Anderlechtem v pohárech mizernou bilanci. Poslední, kdo dokázal bruselské mužstvo vyřadit, byl Spartak Trnava v sezóně 1972/1973 v tehdejším Poháru mistrů evropských zemí.

„Bilanci je třeba změnit. Budeme k tomu potřebovat formu i potřebné štěstí," uvedl Švento. Od příchodu do Edenu jej provázely zdravotní problémy, o víkendu však už odehrál celý ligový duel v Jihlavě (1:1). „Každá herní praxe je pro mě nyní důležitá. Cítím se dobře, ale jestli jsem na tom tak, kde bych chtěl být, nevím," dodal Švento.

Reklama

Související témata: