Hlavní obsah

Sönderjyske - Sparta 0:0Po bídném výkonu veze Sparta z Dánska naději

Haderslev

Bídný, možná nejhorší podzimní výkon přinesl fotbalistům Sparty po bezbrankové remíze na malém stadiónku v dánském Hadeslevu s místním Sönderjyske nakonec slušnou výchozí pozici do odvetného utkání play off Evropské ligy. Na Letné příští čtvrtek, pokud se výrazně nezlepší, ale mohou mít Pražané ještě s postupem velké problémy. Na Seveřany zkrátka Sparta neumí...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Juliš ze Sparty Praha (vlevo) a Janus Drachmann ze Sönderjyske během utkání play off Evropské ligy v dánském Haderslevu.

Článek

Zoufalství. Jinak nelze nazvat výkon Sparty v prvním poločase. Dánský celek, který se trápí na konci ligové tabulky na Pražany vletěl od první minuty, a ti vypadali jako spolek borců, kteří se vidí poprvé, a nikdo jim neřekl, co to je fotbal. Mazuch byl vyloženě trapný.

Neskutečné chyby Pražanů

Nejprve se málem pokopal s Kadlecem, pak si šlápl na míč, a kdyby Guira nebyl překvapený a sám běžel k bráně, mohlo být zle. Jeho střelu či centr z úhlu Koubek bezpečně lapil. Velké problémy dělaly hostů také dlouhé Kanstrupovy auty.

Podobný kiks předvedl později Vácha, ale Absalonsenův centr Uhre nezpracoval a teatrálně upadl. Sudí ho ale jasným gestem zvedl. Sparťané zoufale odkopávali míče na půlku soupeře, kombinace po levé straně neexistovala, na pravé se o ni pokoušel Zahustel, ale jen dva z jeho centrů našly adresáta. Jenže neškodný Šural obranu nepropálil a Julišovu dorážku lapil Skender. Sparťané mají zřejmě zakázáno střílet z větší vzdálenosti než z deseti metrů. Když to Dočkal zkusil, míč se odrazil od zad Kanstrupa na roh.

Bída sparťanů pokračovala i po přestávce. Hned v první minutě chybělo pár centimetrů Maakovi, který si zaběhl za obranu, aby hlavou poslal míč do sítě. Hra Pražanů na náhodu bila do očí. Nebyli schopní míč zpracovat, a pokud se jim to povedlo, tak jedině směrem k vlastní brance. O kombinaci po zemi nemohla být řeč. Navíc chyběly nasazení, rychlost i agresivita. Neumluvě o přesné přihrávce před branku, kde se však Juliš spíš toulal. Sparťané jako by přes léto zapomněli hrát fotbal. Naštěstí pro ně domácí měli sice převahu, ale nedokázali ji nijak využít.

Jediná střela na bránu

První sparťanský střelecký pokus mezi tyče přišel po hodině hry, jenže s ránou Marečka, který rozhodně nepatří mezi střelce, neměl gólman domácích problémy. Po nedorozumění Šurala se Zahustelem utekl Absalonsen, ale Mazuch jeho centr srazil na roh. Jenže na ten si naběhl Kadlecem nepokrytý Hende, jehož hlavičku k tyči zastavil Koubek nohou. Na druhé straně pomalí hosté sice na chvilku zamkli domácí v jejich šestnáctce, ale jelikož nic nevymysleli a nedokázali vystřelit, o míč přišli.

Vzápětí jim Römer ránou z dvaceti metrů, která těsně minula pravý horní roh, ukázal jak taková střela z dálky může být nebezpečná. Šanci si vytvořila poprvé v utkání i Sparta, ale Dočkalův centr nedokázal Šural usměrnit mezi tyče. V dalších minutách nabídli sparťanští zadáci opět několik nepřesností, ale domácí je nedokázali potrestat. Deset minut před koncem po několikaminutové jalové převaze dal Šural gól, ale sudí ho neuznal pro neexistující ofsajd. Sparta závěrečný tlak nevyužila a spokojila se s remízou.

Úvodní utkání play off fotbalové Evropské ligy:
Sönderjyske - Sparta Praha 0:0
Rozhodčí: Göcek - Eyisoy, Yilmaz (Tur.). ŽK: Guira - Mareček, Kadlec. Diváci: 4795.
Sönderjyske: Skender - Pedersen, Kanstrup, Maak, Dal Hende - Absalonsen, Drachamnn, Romer (73. Kroon), Madsen - Guira, Uhre (74. Klöve). Trenér: Michelsen.
Sparta: Koubek - Zahustel, Mazuch, Kadlec, Costa - Šural (80. Pulkrab), Dočkal, Vácha, Mareček, Holzer (46. Frýdek) - Juliš. Trenér: Ščasný.

Reklama

Související témata: