Hlavní obsah

Sparťany svazovala nervozita. Role favorita nám nesedí, žehral Ščasný

Haderslev/Praha

Fotbalisté Sparty si po bezgólové remíze v Haderslevu s dánským vicemistrem Sönderjyske sypali popel na hlavu. Pražané na jednu stranu neprohráli, ale výsedek 0:0 nezaručuje pro odvetu, která se odehraje příští týden ve čtvrtek na Letné, nijak komfortní situaci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Juliš ze Sparty Praha (vlevo) a Janus Drachmann ze Sonderjyske během utkání play off Evropské ligy v dánském Haderslevu.

Článek

„Přijeli jsme do Dánska s cílem dát gól, ten jsme nesplnili. Byli jsme zbytečně nervózní a naprosto to nechápu. Byli jsme v pozici, že prostě musíme poustoupit a nic jiného nebereme. Tak nevím, jestli nám to svázalo nohy," přiznal po utkání Josef Šural.

Chyběla větší agresivita

Šurál sám se dostal do dvou šancí, dokonce vstřelil gól, který mu ale turecký sudí pro ofsajd neuznal. „První hlavička šla jen pár centimetrů vedle, to byla škoda. U druhé šance nevím, jestli to byl ofsajd, jestli to mával mně, nebo Julišovi, ale bohužel to zvednul," litoval záložník Sparty.

A naznačil i důvody, proč Sparta na trávníku soupeře, který se v dánské lize trápí, neuhrála lepší výsledek. „Chyběla nám agresivita a nebyli jsme dost kvalitní na míči. Jen prvních deset minut jsme se dostávali z jejich tlaku. Měli tam nějaké auty a rohy, to byly nepříjemné momenty. Ale jinak nás ničím nezaskočili, hráli to, co jsme předpokládali. Házeli dlouhé auty a s těmi jsme si až na dva závary poradili," konstatoval Šural. „Oni byli hodně zalezlí vzadu, ale kdybychom podali optimální výkon, tak jsme tady měli vyhrát," dodal zklamaně.

Gólman Tomáš Koubek Spartu zachránil ve druhé půli, když vykopl hlavičku Dal Hendeho. „Vyrazil jsem míč reflexivně, protože hráč už byl blízko a já jenom stál a on mě de facto trefil do nohy," popsal důležitý moment. „Byl to nejtěžší zápas z těch, co jsem zatím odchytal, protože když se k vám postaví tři frajeři metr devadesát vysoký, tak to není nikdy příjemný. Ale zejména po takovém zápase je nula povzbuzení pro celou obranu," dodal borec, který před rokem neskutečným výkonem vychytal čisté konto v brance Liberce na trávníku Olympique Marseille v duelu základní skupiny Evropské ligy.

Koubek také přiznal, že Spartu ve čtvrtek večer svazovala nervozita. „Nejspíš proto, že jde o hodně. A také jsme trochu podlehli jejich fotbalu, který nemá tempo. Čekáte třeba minutu, než hodí aut. Zatím jsem nikdy do odvety s bezbrankovým výsledkem nešel, ale doma určitě budeme silnější, a když dáme míč na zem a vyvarujeme se nervozity, tak bychom měli vyhrát," pravil přesvědčivě.

Odvetu zvládneme, věří kouč Sparty

Kouč Zdeněk Ščasný viděl také problém v tom, že se Sparta přizpůsobila hře domácích. "To bylo špatně. Neunesli jsme roli favorita, která nám nesedí. Věřil jsem také, že budeme mnohem lepší dopředu. Ale play off se hraje na dva zápasy. Náš cíl je postup, ten musíme bezpodmínečně splnit. Příští čtvrtek na Letné s podporou fanoušků to prostě musíme zvládnout a já věřím, že když se výrazně zlepšíme, tak to dokážeme," zdůraznil Ščasný.

Jeho protějšek z lavičky Sönderjyske Jakob Michelsen byl spokojený. „Odehráli jsme dobrý zápas a podali jsme kvalitní výkon proti silnému týmu Sparty, která má v sestavě řadu reprezentantů. Velmi dobře hrál zejména hráč s číslem 9 (Bořek Dočkal - pozn. autora). Přál jsem si vítězství nebo bezbrankovou remízu. To je moje filozofie, ať už hrajeme s kýmkoliv. Myslím, že i tak je Sparta pořád velkým favoritem na postup do skupiny. V Praze nás soupeř určitě dostane pod tlak, protože je kvalitní, ale doufám, že odoláme a vytvoříme si nějaké šance A pak se může stát, že potřetí postoupíme," říkal s úsměvem kouč dánského celku.

Reklama

Související témata: