Hlavní obsah

Víra v postup uvadala. Hrdina Sparty nakonec ještě trumfl trefu z derby

Praha

Odveta, na kterou se bude dlouho vzpomínat. Fotbalisté pražské Sparty otočili ztracený zápas a postoupili do Evropské ligy. „Abych pravdu řekl, za stavu 0:2 už víra v postup uvadala,“ netají stoper Jakub Brabec. Letenští však nakonec Sönderjyske 3:2 porazili a právě čtyřiadvacetiletý obránce jako žolík z lavičky zařídil vítěznou trefu. Pokud odejde do Anderlechtu, zamíří tam jako sparťanský hrdina a spasitel.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty (zleva): Ondřej Zahustel, Jakub Brabec a Lukáš Juliš oslavují gól na 3:2 proti Sonderjyske.

Článek
Fotogalerie

V 85. minutě jste vběhl na hřiště, dosprintoval do vápna a po Frýdkově autu hlavou okamžitě skóroval. S tím jste na hřiště přišel...?

Ani nevím, jestli jsem byl na hřišti pět, deset vteřin... Trenéři i David Bičík mi říkali, že bych tam zase mohl nějak prolítnout, jak je mým zvykem. Naštěstí jsem stihl vystřídat před standardkou. Dánové nevěděli, kde se ocitnu, kam poběžím. A míč mě trefil, pak už to nešlo nedat. Přišel jsem dát gól, což se mi povedlo. Krása, krása!

Pár důležitých gólů už jste dal, třeba vítězný v derby se Slavií. Trefa proti Dánům je životní?

Hned jsem si uvědomil, jak je důležitý. V takový okamžik je euforie vždy podobná. Bylo to bláznivé, nevěděl jsem, co mám dělat, jak slavit. Tohle je asi nejdůležitější z mých gólů z pohledu vývoje celé sezony. Kdybychom vypadli, hodně bychom si ji pokazili.

Sám přitom přiznáváte, že za stavu 0:2 už převládal pesimismus.

Důležité bylo, že jsme kontaktní branku dali ještě do poločasu. Nemyslím, že by byl můj gól extra důležitější než první a druhý. Bez nich bychom obrat nikdy neudělali.

Došlo vám také, že jste zachránil oba stoperské kolegy Kadlece a Holka, kteří postupně chybovali před obdrženými góly?

Bylo mi kluků líto, protože hrají stejného fleka jako já. Hrubky přicházejí, bohužel se to v tak velkém utkání stalo oběma. O to víc to z nich určitě spadlo, že jsme utkání zvládli otočit.

Dal jste gól na rozloučenou se Spartou před přestupem do Anderlechtu Brusel?

Jisté to ještě určitě není. Je to teď v jednání. Nevím, v jaké je to fázi, ani jsem to před odvetou vědět nechtěl. Nicméně času do konce přestupového období není tolik. Sám uvidím, jak se to teď vyvine.

Na Letné jste teď hrdinou. Chce se vám vůbec odcházet?

Mám spíšené pocity, ale chce. Je to výzva posunout se dál a udělat krok dopředu. Uvidíme...

Reklama

Související témata: