Hlavní obsah

Jen pojďte, sparťani. Jediná majitelka klubu v Premier League a mistři Evropy už čekají!

Southampton

Start na ostrovní půdě má pro každého fotbalistu punc mimořádnosti. A na co těšit se mají také Letenští. Sparta ve čtvrtek otevře skupinu Evropské ligy na hřišti Southamptonu a narazí na několik atrakcí. Třeba na dva čerstvé mistry Evropy či zámožnou podnikatelku, která je jedinou ženou ve výčtu majitelů klubů renomované Premier League.

Foto: Profimedia.cz

Majitelka Southamptonu Katharina Liebherrová.

Článek

Hanba mužům, kterým žena vládne. Neříkejte však okřídlenou větu moc nahlas v Southamptonu. Místní Svaté šéfuje Katharina Liebherrová, jediná žena majitelka v anglické Premier League. A jde jí to víc než dobře, mužstvo se teď poprvé probojovalo do skupinové fáze jedné z pohárových soutěží.

„Že jim šéfuje žena? Zajímavé, o tom ani nevíme," usmívá se záložník Lukáš Mareček a naznačuje, že trenéři v přípravě na zápas kladou důraz na ryze fotbalové aspekty.

Solidní osmé místo mezi boháči

Němka Liebherrová rozhodně není žádná troškařka. Klub zdědila po otci a její jmění se odhaduje na 2 miliardy liber, což je v přepočtu téměř 64 miliard korun. V minulé sezóně jí v žebříčku nejbohatších majitelů klubů v Premier League patřilo solidní osmé místo.

Není proto divu, že si první soupeř Sparty může dovolit vydržovat kvalitní hráče, kteří se prosadili i na letošním mistrovství Evropy ve Francii. Třeba Stevena Davise, kapitána Severního Irska, nebo portugalské obránce Cédrica a José Fonteho. Oba odehráli na Stade de France finále, po němž Portugalci zvedli senzačně nad hlavu trofej pro šampióny.

Liverpoolu prodává za miliardu...

„Dojem na mě udělal hlavně Fonte, během šampionátu hrál velmi dobře," oceňuje obránce Vjačeslav Karavajev. „I já se těším především na Fonteho, je to výzva proti němu hrát," dodává útočník Václav Kadlec před středečním odletem.

Svatí v létě potvrdili, že jsou tradiční zásobárnou hráčů pro Liverpool. Liebherrová je tvrdá obchodnice, a tak Sadio Mané zamířil na Anfield za 41,2 miliónu eur, což je v přepočtu 1 miliarda korun a 112 miliónů navrch. Pak si samozřejmě může dovolit koupit třeba Höjbjerga z Bayernu za 15 miliónů eur (405 miliónů korun).

V nové sezóně Premier League ještě klub v čele s ženskou každopádně nevyhrál. Využije toho Sparta...?

Zápas Southampton - Sparta se hraje ve čtvrtek od 21:05, přímý přenos vysílá ČT sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata: