Hlavní obsah

Pivarník s hráči o snajprovi Džekovi raději nemluvil, protože se obává zákonu schválnosti

Plzeň

Docela mizérie. A pořádně dlouhá, protože Plzeň nevyhrála na evropské pohárové scéně už devět zápasů v řadě. A to ji zítra při vstupu do základní skupiny Evropské ligy čeká AS Řím, věhlasný protivník figurující v Serii A po třech odehraných kolech na třetí příčce, jehož dres navíc oblékají hráči kalibru Tottiho, Džeka, Nainggolana, Szczesnyho a spol.

Trénink plzeňských fotbalistů před duelem s AS ŘímVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

„Ale my přece máme na italský fotbal příjemné vzpomínky," připomínal Michal Ďuriš okamžitě konfrontaci s Neapolí v Evropské lize, která dopadla pro Viktorii přímo skvostně. Pod Vesuvem výhra 3:0, v domácí odvetě vítězství 2:0 a postup. Od té doby už sice utekly tři roky, ale sedm pamětníků v kádru Viktorie pořád zůstalo.

Zápas Evropské ligy skupiny E Viktoria Plzeň - AS Řím se hraje ve čtvrtek v 19 hodin, přímý přenos vysílá Nova Sport 1, on line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

„Chceme na Neapol navázat. Hlavně doma," sálala před dnešním tréninkem ze slovenského legionáře víra, že je toho český mistr proti římskému AS schopen.

Povede se zopakovat Neapol?

„Musíme na to jít naším pojetím a naším fotbalem," připomínal hráčům trenér Roman Pivarník, když k nim přímo na trávníku promlouval za přítomnosti klubového ředitele Adolfa Šádka, vědom si toho, jak těžký soupeř jeho tým čeká.

„Vyspělé mužstvo s vyspělými fotbalisty, které zvládá všechno. Postupný i rychlý protiútok, přihrávky za obranu, vyplňování prostoru, stejně jako třeba hluboký blok. Však má na to hráče. Filosofie mužstva je ale pořád stejná - kombinovat za každou cenu zezadu," pravil, ale žádnou z hvězd italského soupeře nejmenoval. Ani třeba Džeka, který dal Plzni první ligový gól, když přišel do Teplic, a nasázel jí hned dva, když ještě hrával za Manchester City a obě mužstva se potkala v Lize mistrů. Prostě její vrah!

„To tak, zmíním se o něm a on nám dá zase branku. Zákon schválnosti funguje," vysvětloval kouč Viktorie. „Ale na silné stránky jednotlivých soupeřových hráčů samozřejmě svůj celek upozorňuji."

Tentokrát jich skutečně vypočetl spoustu, protože AS Řím je nejsilnějším a nejlepším protivníkem, na něhož Pivarník po příchodu do plzeňských služeb narazil. „Ale i on má samo sebou slabiny," věří, že by jich jeho svěřenci mohli využít, jako to dokázali před pěti lety proti Neapoli.

Místo Hromady nejspíš Kace

„Respekt k Italům mít musíme, ale jsme na ně připraveni i přesto, že mají široký kádr, takže těžko předvídat, zda vpředu bude hrát Perotti, Džeko, Totti nebo někdo jiní. Proti Karabachu i Razgradu jsem ale protivníkovu sestavu odhadl, věřím, že se do ní trefím i nyní," pravil Pivarník, jenž se bude muset obejít bez svého slovenského objevu posledních ligových kol Hromady.

Ten se totiž v zápase v Liberci zranil a je pramálo pravděpodobné, že by zítra nastoupil. S největší pravděpodobností se místo něho objeví v sestavě Plzně Albánec Kace, protože ani Hrošovský není na těžký zápas po zranění připraven.

„Kace k nám přišel, na rozdíl od Poznara či Zemana trénoval ale jen dva dny a pak zase odjel za reprezentací. Střetnutí v Liberci však zvládl výborně," naznačil plzeňský kouč, že dá Albánci nejspíše přednost.

Spalletti chce druhořadou soutěž vyhrát

„Naše defenzíva je skutečně slabší, protože jsem musel v obraně často hráče měnit a navíc do ní zapracovávat beky, kteří přišli na poslední chvíli," věděl trenér AS Řím Luciano Spalletti, na co jeho kolega naráží. Přesto tvrdil jedno - v Evropské lize chce se svým týmem dokráčet daleko. A úplně nejlépe ji vyhrát.

„Chtěli jsme do Ligy mistrů, ale přišli jsme o ni, ale i z druhotné Evropské ligy můžeme udělat pěknou soutěž. Pokud tedy budeme vítězit a pokud ji vyhrajeme," připomínal Spalletti, s čím přijel do Plzně. „Silné Plzně, která praktikuje systém 4-4-2, jenž je obtížné vyšachovat. Ale svedeme to," ujišťoval, ale sestavu naznačil jen v obrysech.

Na hvězdného Tottiho se však budou těšit plzeňští diváci nejspíše marně. „Je to sice génius fotbal a rád bych ho také viděl hrát, ale nemohu slíbit, že nastoupí. Už je přece jen v pokročilejším věku, takže ho musíme šetřit," dopředu trenér AS Řím omlouval absenci 39 leté ikony svého mužstva.

Reklama

Související témata: