Hlavní obsah

Sparta začne v Southamptonu s Frýdkem, Dočkal bude na lavičce

Karel Felt (Southampton)Sport.czPrávo

Kouč Sparty Zdeněk Ščasný se netvářil na start rekonvalescentů Martina Frýdka a Bořka Dočkala ve středu večer příliš optimisticky. „Uvidíme po tréninku. Je málo pravděpodobné, že by oba šli od začátku,“ pravil před čtvrtečním duelem Evropské ligy na hřišti Southamptonu. Frýdek však vypadal na tréninku velmi dobře. Dočkal si dával pozor při delších nákopech.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bořek Dočkal (vpravo) a Václav Kadlec během tréninku před utkáním základní skupiny Evropské ligy na hřišti Southamptonu.

Článek
Fotogalerie

„Samozřejmě nám chybí Tomáš Rosický, který tu podle plánu není, stejně jako Ondra Zahustel. Chybět nám může i Bořek Dočkal, který je také kreativní, ale věřím, že problémy v rozehrávce, které nás provázely v sobotním ligovém duelu s Mladou Boleslaví, se opakovat nebudou. Nebylo to ani tak o složení týmu, jako o tom, že se individuálně hráčům nedařilo," konstatoval Ščasný. „V tom zápase to nešlo nikomu, ale víme, že když si pomůžeme, budeme se nabízet, jsme schopni rozehrávku zvládnout dobře," dodal Lukáš Vácha.

Ščasný vzpomínal na gól

„Angličané hrají výborně dopředu, jsou velmi variabilní. Obrana v čele s Fontem je také velmi kvalitní. Bude to hodně těžké. I když se jim v Premier League nedaří, nelze z toho vycházet. Viděl jsem jejich zápasy, a přesto že je nevyhráli, podali velmi dobrý výkon. Mají doma herní pasáže, kdy dostanou soupeře pod velký tlak. S tím si musíme poradit," konstatoval Ščasný. K Frýdkovi s Dočkalem pak uvedl: „Je málo pravděpodobné, že by oba nastoupili od začátku. Uvidíme, jak na tom budou." Ščasný dal v roce 1983 za Spartu vítězný gól Watfordu... „Dobře si ho pamatuji. Bylo to hlavou na 3:2. Je smutné, že to bylo poslední vítězství nad anglickým mužstvem," povzdechl si.

Záložník Lukáš Vácha vidí velkou sílu soupeře v přechodu do útoku. „Chodí dopředu až v pěti hráčích, jsou rychlí, mají náběhy za obranu, hodně mění místa. Navíc jsou díky výborným stoperům nebezpeční i ze standardních situací," zdůraznil.

Nevídané! Je vyprodáno

Počasí v přístavním městě Southampton je přívětivější, než v posledních dnech v Praze. Navíc se hraje od 21:05 hodin, kdy teplota ještě klesne. I na večerní trénink sparťanům svítilo pomalu zapadající slunce a chechtali se jim rackové, kteří je přilétli obhlédnout z nedalekého přístavu.

Hlediště pro 32 500 diváků je už vyprodané. V Southamptonu je po třinácti letech hlad po evropských pohárech. Domácí mají starosti v Premier League, v níž ještě na podzim nevyhráli. „Vůbec si nemyslím, že by zápas s námi podcenili. Tohle je jiná liga a naopak je dobrý výsledek může nakopnout i pro Premier League. V zápase jsou jasnými favority, mají silný kádr. A podle toho, co nám říkal Tomáš Rosický, nás tu nečeká nic lehkého," uvedl záložník Lukáš Mareček, který si pamatuje srbského záložníka Dušana Tadiče z nizozemské ligy. „Je dobrej, má výbornou kopací techniku," dodal Mareček, který velké zkušenosti s anglickým fotbalem nemá.

Útočník Václav Kadlec jich má mnohem víc. „Když jsme dostali Southampton, okamžitě jsem si vzpomněl na zápasy se Spartou proti Liverpoolu a Chelsea. V Londýně chybělo pár minut, abychom s ní uhráli dobrý výsledek. A kdybych dal svoji šanci v závěru, tak jsme ji i vyřadili," zavzpomínal s tím, že obrovským zážitkem byl i duel s Manchesterem United v dresu Midtjyllandu. „Celkově se Spartou nemáme s anglickými kluby dobrou bilanci. Uhráli jsme sice dobré výsledky, ale žádný zápas jsme nevyhráli," dodal.

Kádr Southamptonu má podle Kadlece velkou kvalitu. „Jsou sice v tabulce hodně dole, ale to nemusí vůbec nic znamenat. Premier League je jinde. Naše větší pohárové zkušenosti roli hrát nebudou. Mají velmi silný tým. Osobně se těším na portugalské mistry Evropy Fonteho a Cédrika. Jsou to obránci, takže se s nimi potkám a zahrát si proti šampiónům je výzva. Velkou kvalitu mají v záloze Clasie, Davies nebo Tadič a v útoku Rodriguez nebo Long. To ale neznamená, že si sedneme na zadek. Uděláme maximum pro co nejlepší výsledek," zdůraznil Václav Kadlec.

Svatí se chtějí ukázat

Klubu Southampton FC se přezdívá Svatí. Název Saints pochází z roku 1885, kdy byl klub založen místními farníky, pod správou zdejší anglikánské farnosti. Na hřišti ale rozhodně Svatí nejsou a umějí přitvrdit. Však se na ně v úvodních čtyřech kolech Premier League kopaly už tři penalty.

Nový trenér FC Southampton Claude Puel sice hovořil před duelem se Spartou o tom, že klub bere Evropskou ligu vážně a nic nepodcení, ale anglická média jsou jiného názoru. V tabulce Premier League jsou až 18., tedy v pásmu sestupu, a v neděli hostí Swansea, což by měl být soupeř k poražení a odskoku z dolních pater tabulky.

„Nic nepodceníme. Naopak se chceme ukázat a odrazit se vzhůru. Tohle je ideální příležitost. Máme dostatečně široký a kvalitní kádr," odmítl spekulace Puel. „Sparta je velmi silný soupeř, což dokázala na jaře postup do čtvrtfinále Evropské ligy. Její hru máme zmapovanou. Z Premier League jsme zvyklí na tlak a máme v týmu mezinárodně zkušené hráče, včetně mistrů Evropy, takže nemyslím, že by chybějící zkušenosti z evropských pohárů byl náš handicap," dodal.

Reklama

Související témata: