Hlavní obsah

To je strašně dávno, co Sparta vyhrála v Anglii, povzdechl si Ščasný

Southamtpon

Kouč Sparty Zdeněk Ščasný byl u toho, když Sparta v roce 1983 v Poháru UEFA porazila Watford na jeho trávníku 3:2 a dokonce dal vítězný gól. Bylo to naposledy, co tým z Letné vyhrál na anglické půdě. Dnes večer ho v Southamptonu čeká další anglický soupeř FC Southampton. Něco podobného by se Ščasnému určitě zamlouvalo...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Zdeněk Ščasný (uprostřed) a jeho asistenti Zdeněk Svoboda (vlevo) a Stanislav Hejkal.

Článek

Pamatujete si na ten zápas a gól?

Velice dobře. Vedli jsme do půle 2:0, jenže oni vyrovnali. Gól jsem dával v poslední minutě zápasu, dokonce hlavou a vyhráli jsme... To je ale strašně dávno, co Sparta porazila anglický tým na jeho trávníku. V Praze pak dostal Watford čtyři góly. Samozřejmě něco takového by se mi líbilo zopakovat v Anglii i na trenérské lavičce.

Jenže doba je jiná a vy tu navíc nemáte největší hvězdu týmu Tomáše Rosického. Bude hodně chybět?

Takový kreativní hráč chybí vždycky. Situace je o to horší, že není jistý ani start Bořka Dočkala. Ale s Tomášem Rosickým postupujeme přesně podle plánu. Takže jsme s ním do Anglie ani nepočítali.

Mluvil jste s ním hodně o Southamptonu?

Samozřejmě. Tomáš léta hrál v Anglii, zná dobře Premier League i týmy. Vedeme spolu diskuze o fotbale i životě mimo fotbal v Anglii a je to velice podnětné. O Southamptonu mi řekl hodně, jenže on se v létě změnil. Za trenéra Koemana hrál spíše holandský fotbal. Teď ho vede Francouz Puel, a ten hráčům naordinoval úplně jiný herní styl.

Je Rosický v kabině hodně znát, i když třeba nehraje?

To víte, že ano. Má u spoluhráčů veliký respekt. Osobně s ním také hodně věci konzultuji.

Kromě Rosického zůstal v Praze i zraněný Zahustel. Ale přivezl jste Frýdka a Dočkala. Ti nastoupí?

Uvidíme... Je ale málo pravděpodobné, že by šli do hry od začátku oba.

V sobotním ligovém duelu s Boleslaví byla kombinace tristní, chyběla přesná rozehrávka. To by přeci ti dva mohli změnit...

Dočkal je velmi kreativní hráč a jeho přihrávka nám v sobotu chyběla, ale problém nebyl v tom, kteří hráči byli na trávníku, jak bylo mužstvo složené. Je pravda, že jsem po půl hodině střídal Čermáka. Vůbec to neznamená, že by nemohl proti Southamptonu hrát. V sobotu se nedařilo prakticky nikomu, rozehrávka nešla všem. Bylo to ale o momentálním rozpoložení hráčů, proto věřím, že i kdyby nastoupili stejní hráči na stejných postech, nebude se to opakovat a rozehrávku zvládneme.

Co od Southamptonu herně čekáte?

Především plné nasazení celých devadesát minut. Mají kvalitní obranu i rychlý přechod do útoku, především v ofenzívě jsou velice silní. Mají kreativní hráče, kteří si mění posty, dostávají míče za obranu. Mužstvo tvoří zkušení borci. Viděl jsem několik jejich zápasů, především mne zajímaly ty doma. V každém tom utkání měli fáze, kdy dokázali soupeře dostat pod silný tlak. Jsou hodně nepříjemní.

Použijete systém se třemi nebo čtyřmi obránci?

Řeknu to takhle. Viděl jsem hrát Southampton proti oběma systémům a neměl s tím problém.

Na soupisce pro Evropskou ligu zůstal Tiémoko Konaté, kterého jste z kádru vyřadil, protože nepřišel na tréninky. Necháváte ho na soupisce i z důvodu, což kdyby se hodil?

Neumím na to přesně odpovědět, ale řeknu vám to ze svého pohledu. Jeho návrat si teď nedovedu představit. Není to o tom, že bych neuměl něco překousnout nebo odpustit. Je to hlavně o kabině. Opustil spoluhráče, když jsme ho hodně potřebovali. Těžko by hledal cestu zpátky.

Reklama

Související témata: