Hlavní obsah

Sparta má v Anglii zvuk. Chceme se proti ní v Evropě ukázat, těší se v Southamptonu

Southampton

Svatí ze St. Mary´s Stadia budou mít dnes večer v zádech obrovskou podporu. Pro Southampton, hladový po evropských pohárech, je premiéra v Evropské lize událostí. Podle vyjádření klubových činovníků zbývaly v pokladnách ve středu večer sotva tři tisíce vstupenek z kapacity 32 500 míst a nemají prý obavu, že by během čtvrtka nezmizely.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Zdeněk Ščasný (uprostřed) a jeho asistenti Zdeněk Svoboda (vlevo) a Stanislav Hejkal.

Článek

„Sparta má v Anglii zvuk a my se chceme v Evropě ukázat. Zápas v žádném případě nepodceníme," tvrdil nový kouč Southamptonu Claude Puel, který hodlá nasadit nejsilnější sestavu, kterou má k dispozici. Obrana stojí na portugalských mistrech Evropy Fontem a Cédrkovi, které výborně doplňuje nizozemský reprezentant Van Dijk a nalevo Bertrand.

Útoky zakládá Romeu, který má zkušenosti z Barcelony, a před ním řádí Srb Tadič se severoirským kapitánem Davisem a nizozemským kouzelníkem Clasiem. Útočné duo Redmond - Rodriguez je pak velice rychlé, silné v zakončení, a... „To mají ještě k dispozici Longa, který umí také výtečně zakončit. Hodně nebezpeční jsou ze vzduchu," konstatoval sparťanský kouč Zdeněk Ščasný.

Namíchat správně zálohu

Rekonvalescenti Martin Frýdek a Bořek Dočkal od pondělí trénují. „Uvidíme, jak na tom budou v den zápasu," nechtěl Ščasný prozradit svůj záměr, kterého z nich do zápasu nasadí od začátku. Podle zdroje blízkého mužstvu by měl nastoupit v základu Frýdek. Dočkal bude na lavičce.

Sparta zřejmě začne před Koubkem se třemi obránci, což by znamenalo, že se Karavajev na pravé straně posune do zálohy a Costa si prohodí vlevo místo s Michalem Kadlecem, vpravo by hrál Holek. Hru by řídil Frýdek, ale šanci možná dostane i Čermák, což by znamenalo, že na lavičce zůstane Mareček a prostor před obranou bude čistit důraznější Vácha. Václav Kadlec se Šuralem by doplňovali hrotového útočníka. Buď Lafatu, nebo Juliše.

„Viděl jsem Southampton v několika zápasech a proti systémům se třemi i čtyřmi obránci. Nedělá jim to žádný problém. Naopak se snaží soupeři vnutit svoji hru, mají pasáže, kdy ho dokáží dostat pod velký tlak a za obranu se dostávají přihrávkami na rychlé nabíhající hráče," naznačil Ščasný, že nebude až tak důležité samotné rozestavení, ale udržení domácí ofenzívy v co největší vzdálenosti od Koubka.

Remízu by Václav Kadlec bral

V přístavním Southamptonu vládne ve čtvrtek příjemné počasí na hranici dvaceti stupňů. Sparťané se po dopoledním rozcvičení věnovali ještě taktice při sestřihu ofenzivních a defenzivních pasáží hry Southamptonu.

„Chceme uhrát co nejlepší výsledek. Poslední zápas, který jsme v Anglii sehráli, byl na Stamford Bridge s Chelsea před více než třemi roky. Tehdy jsme mohli i vyhrát, kdybych v závěru nezahodil velkou šanci. Nakonec jsme vypadli po remíze 1:1 a domácí prohře 0:1. Tu plichtu bych ale v Southamptonu bral, i když to podle mne bude mnohem těžší zápas," přiznal Václav Kadlec.

Pamětník posledního, třiatřicet let starého vítězství Sparty v Anglii, je kouč Zdeněk Ščasný, který v roce 1983 dával v poslední minutě gól hlavou do sítě Watfordu na 3:2. „Dobře si to pamatuju, ale už je to strašně dávno," povzdechl si.

Jak dopadne duel Southampton - Sparta?
Vyhraje Southampton
37,9 %
Zápas skončí remízou
16,3 %
Zvítězí Sparta
45,8 %
Celkem hlasovalo 1593 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen