Hlavní obsah

Liberec přišel v EL o vítězství, Plzeň obrala AS Řím. Sparta v Southamptonu neuspěla

Praha
Aktualizováno

Slovan Liberec měl v Evropské lize nakročeno k dalšímu parádnímu výsledku. Fotbalisté severočeského celku vedli po brankách Sýkory a Baroše v Baku proti domácímu Karabachu 2:1, ale ve třetí minutě nastavení srovnal Sadygov. Zápas tak skončil remízou 2:2. Viktoria Plzeň uhrála doma s favorizovaným AS Řím plichtu 1:1. Italský celek poslal do vedení z penalty Perotti, o vyrovnání se postaral Bakoš. Bez šance byla pražská Sparta, která prohrála v Southamptonu 0:3. Za domácí se dvakrát trefil Austin, v závěru upravil skóre střídající Rodriguez.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Charlie Austin ze Southamptonu (vlevo) se raduje poté, co překonal sparťanského brankáře Tomáše Koubka.

Článek
Fotogalerie

Uteklo pouhých 10,69 vteřiny a Liberec už v Baku proti domácímu Karabachu vedl. Střelou k levé tyči se prosadil po Barošově vysunutí čerstvý reprezentant Sýkora, jenž je tak čerstvým autorem nejrychlejší branky v historii soutěže. Už po sedmi minutách ale bylo srovnáno. Na centr z rohového kopu se hlavou prosadil po nedůrazu Bartla Míchel.

Domácímu celku narostla křídla a do konce první půle a na začátku druhé byl lepším celkem. Do šancí se ale dostával zřídka, a když už, zasáhl výborný Dúbravka. V průběhu druhé půle ale Slovan začal vystrkovat růžky a nakonec vystřihl druhý gól. Postaral se o něj kapitán Baroš, který dorazil vyraženou střelu Vůcha.

Tým zpod Ještědí o své vítězství nakonec přišel. Ve třetí minutě nastavení se míč odrazil ke kapitánovi Sadygovovi, jenž koníčkem překonal bezmocného Dúbravku.

Plzeň získala cenný bod

Do brány se namísto Kozáčika, který se zranil krátce před zápasem, postavil Bolek. A už po čtyřech minutách hry byl donucen lovit míč ze své sítě. El Shaarawy totiž pronikl do pokutového území a Matějů ho nedovoleně poslal na trávník. Penaltu po pomalém rozběhu proměnil Perotti.

Plzeň se ale dočkala srovnání záhy. Zemanův centr z levé strany našel na zadní tyči Bakoše, jenž hlavou rozjásal Štruncovy sady. Hrál se útočný fotbal a blízko k navrácení vedení měli hosté krátce po půlhodině. Nainggolanova střela skončila na tyči.

Ve druhé půli se na hřiště dostal Džeko, který zná plzeňský stadión velmi dobře z dob, kdy působil v Teplicích. Bosňan se ale do žádné velké příležitosti nedostal. Stejně jako legendární Totti, který do zápasu zasáhl v průběhu druhé půle. Viktoria ani ve zbytku zápasu nehrála druhé housle. Z brejku zahrozili centrující Petržela a hlavičkující Bakoš. Slovenský útočník ale míč hlavou jen prodloužil a dobíhající Krmenčík poslal míč mimo.

Sparta na ostrovech zklamala

Pražané prohrávali v Southamptonu už od páté minuty, kdy nešťastně zahrál ve vápně rukou Costa a nařízený pokutový kop proměnil Austin. Sparta působila odevzdaně a svému soupeři se nedokázala vyrovnat v rychlosti, bojovnosti, důrazu, ani dalších důležitých aspektech hry.

Naopak domácí útočník byl při chuti. O další gól připravilo Austina těsné ofsajdové postavení, netrvalo to však dlouho a hráč Saints se prosadil v 27. minutě podruhé. Sparta, která překvapivě nasadila v základní sestavě devatenáctiletého Michala Sáčka, se dlouho trápila. Kromě jedné nebezpečné střely Lafaty ve druhé půli si nevytvořila žádnou vážnou šanci. V nastavení druhého poločasu pak hosté inkasovali potřetí, když se prosadil Rodriguez. Sparta tak odjíždí z anglického přístavu zaslouženě bez bodu.

Evropská liga - 1. kolo skupinové fáze:
Karabach - Liberec 2:2
Branky: 7. Míchel, 90.+3 Sadygov - 1. Sýkora, 69. Baroš.
Plzeň - AS Řím 1:1
Branky: 11. Bakoš - 3. z pen. Perotti.
Southampton - Sparta 3:0
Branky: 5. z pen. a 27. Austin, 90.+2 Rodriguez.

Reklama