Hlavní obsah

Abychom uspěli, museli bychom být kompletní a v lepší formě, přiznal Ščasný

Southampton

Smutný z výsledku a výkonu některých hráčů byl kouč Zdeněk Ščasný po třígólové prohře ve čtvrteční noci. Sparta v úvodním duelu skupiny K fotbalové Evropské ligy na Southampton neměla, i když se domácí druhý poločas šetřili.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Kouč Sparty Zdeněk Ščasný na lavičce v Southamptonu trpěl.

Článek

Mrzí vás hodně prohra 0:3 a předvedený výkon?

Mrzí hlavně výše prohry. Výkon některých hráčů nebyl optimální.

Mohl výkon týmu ovlivnit rychlý gól z penalty?

Určitě nám ta penalta psychicky nepomohla. Ale domácí byli lepší, agresivnější, rychlejší, lépe drželi míč. Vyhráli zaslouženě.

Co by se muselo stát, aby Sparta uhrála v Southamptonu lepší výsledek?

Abychom tu uspěli, museli bychom být kompletní a v optimální formě. Museli bychom také proměnit v gól některou z našich tří nebezpečných akcí. To se ale nestalo.

Ukázal tenhle zápas rozdíl mezi Premier League a českou nejvyšší soutěží?

Ten rozdíl je jasný a nejde o tento zápas. Nasazení celých devadesát minut, agresivita, rychlost, individuální kvalita hráčů...

Kdy jste se rozhodl zařadit do základní sestavy Michala Sáčka, kterému bude v pondělí teprve dvacet let?

Rozhodnutý jsem byl už dopředu. Sáček je konstruktivnější, než třeba Mareček, který ale odehrál dobré pohárové zápasy. Byl to pro něj velice těžký test, v němž částečně obstál. V závěru mu došly síly, ale to už jsme nemohli střídat. Pravdou je, že až budou k dispozici Rosický a Dočkal, bude to mít hodně těžké, aby se prosadil do sestavy.

Dočkal zůstává dál na marodce?

Bořek ve středu trénoval a říkal, že se cítí dobře. Nechtěl jsem ale riskovat před utkáním ve Zlíně. Už s nasazením Martina Frýdka jsem šel do velkého rizika.

Tentokrát Spartě nepomohl ani systém se třemi obránci...

To není o systému, Southampton dobře zvládá hru proti třem i čtyřem obráncům. Bylo to o individuální kvalitě. Navíc Karavajev není v optimální formě a Juliš vpředu neudržel míč. Oni mají tak dobré hráče, že když to jednomu nejde, přijde jiný a je výborný. To ukázali i jejich střídající hráči, kteří přišli do ofenzívy. Tu mají opravdu velice silnou. Mrzí mě, že jsme o kvalitě jejich ofenzívy věděli, připravovali se na ni, ale nedokázali jsme se s ní vypořádat. My jsme se navíc připravovali na míče za obranu, ale oni hráli jinak.

Southampton je v sestupovém pásmu Premier League...

Jenže odehrál velmi dobrý zápas. Oni měli v některých podzimních zápasech smůlu, že první inkasovali. S námi naopak dali první gól a zápas jasně ovládli.

David Lafata hrál pod hrotem. Není škoda tohoto kanonýra strčit dozadu a nikoliv do šestnáctky, kde se umí prosadit?

Dnes by se v šestnáctce těžko prosadil, když by tam nedostal míč. Museli bychom soupeře dostat pod tlak, a to se nestalo. V systému 3 - 5 - 2, jímž jsme začali, mají útočníci rozbíhat akce, to pro Davida není.

Upínáte se hodně k Tomáši Rosickému a Bořku Dočkalovi, aby byli co nejdřív plně k dispozici?

Jsou to naši klíčoví hráči, velmi kreativní. Na spoluhráče dokážou také přenést klid. Budu rád, až budou plně k dispozici. Věřím, že budou moci nastoupit už v pondělí, byť Rosický v režimu, který máme nastavený.

Reklama

Související témata: