Hlavní obsah

Před lety porážel Austrii s Rapidem, teď chce Pivarník její skalp s Plzní!

Vídeň

Před lety svedl s Austrií řadu bitev jako hráč (sezóny 1994-1997) a asistent (2006) konkurenčního Rapidu. Ve vídeňských derby zažil několik sladkých výher. Nyní se trenér Plzně Roman Pivarník vrátil na „místo činu“, rád by si nad Austrií připsal triumf také v roli kouče. Pokud se mu to ve čtvrtečním duelu Evropské ligy v Prátru povede, zlomí Viktoria sérii 10 zápasů v pohárech v řadě bez výhry. „Rád jsem na tomto stadiónu hrával, věřím, že na něj budu mít nadále ty nejlepší vzpomínky,“ prohlásil Pivarník na středeční tiskové konferenci na 50tisícovém stadiónu Ernsta Happela.

Foto: Skála Martin, ČTK

Trenér Viktorie Plzeň Roman Pivarník na středeční tiskové konferenci před utkáním 2. kola skupiny E Evropské ligy s Austrií Vídeň.

Článek
Fotogalerie

V Rakousku jste působil jako hráč i jako trenér. Je pro vás čtvrteční utkání prestižní?

Samozřejmě, že je. Působil jsem v Rapidu pět let, derby s Austrií je nejvíc, co v Rakousku může být. Nevracím se sice na stadión Rapidu, nicméně v Prátru jsme hrávali všechny pohárové zápasy, neboť kapacitně nám vlastní nestačil. Mám na toto místo hezké vzpomínky.

Cítíte uvnitř chvění, že půjdete proti bývalému rivalovi?

Byl to pro mě velký rival, samozřejmě. V té době byla Austria také velmi silná, měla obrovský rozpočet. V tom byla dále, ale Rapid patří lidem a ti mu hodně fandí.

Je ve Vídni víc Rapid, nebo Austria?

Rapid je top mužstvo pro celé Rakousko. Má daleko nejvíc fanoušků. Postavení je tedy jednoznačné. Kdybychom hráli nyní s Rapidem, přijde padesát tisíc diváků. Nyní maximálně patnáct.

Ozvali se vám někteří lidé z Rapidu?

S nikým z Rapidu jsem si nevolal. Budu ale možná ještě mluvit s trenérem Admiry, která o víkendu nad Austrií zvítězila. Je to můj bývalý spoluhráč, třeba mi sdělí ještě nějaké poznatky. Informací o soupeři ale máme dost.

Plzeň loni prohrála ve skupině Evropské ligy dvakrát s Rapidem. Má proti Austrii větší šanci uspět?

V minulé sezóně Rapid skončil v lize před Austrií, teď je před ní také. Je kvalitativně trošku výše za ty poslední roky, hraje lepší fotbal. Ale jak jsem se na Austrii díval, tak je to hodně kvalitní mužstvo, které je silné na míči. Chce diktovat hru, nemůžeme nic podcenit.

Vstup do ligy jí však nevyšel. Může to být výhoda?

V lize se trápí, má problémy. Ale je to podobný scénář jako v Česku. Týmy, které hrají pohárové předkola, mají v lize potíže.

Viktoria deset zápasů v řadě v pohárech nevyhrála. Je na čase sérii zlomit?

Ta šňůra není příjemná, ale třeba domácí zápas s Razgradem (2:2) šlo vyhrát, kdybychom hráli na vítězství. Před koncem jsme hodně riskovali. Ale určitě musíme ve skupině vyhrávat, pokud chceme postoupit.

Přijeli jste tedy do Vídně vyhrát?

Vydařil se nám vstup do Evropské ligy, v lize celý měsíc naplno bodujeme, takže to máme něčím podložené a doufáme, že to proti Austrii dokážeme znovu zopakovat. Určitě respektujeme její sílu, ale jdeme do utkání s tím, že chceme vyhrát. Stejně jako jsme šli minule proti AS Řím.

Jak dopadne čtvrteční zápas Evropské ligy mezi Austrií Vídeň a Viktorií Plzeň?
Vyhraje Austria Vídeň
17,6 %
Utkání skončí remízou
13,7 %
Zvítězí Viktoria Plzeň
68,7 %
Celkem hlasovalo 5765 čtenářů.

Reklama

Související témata: