Hlavní obsah

Sparta se rehabilitovala za derby, zdolala slavný Inter Milán! Plzeň veze z Vídně bod

oc, mmSport.cz
Aktualizováno

Výhra, remíza i prohra. Kompletní výsledkovou podobu si zapsali čeští zástupci ve 2. kole základních skupin Evropské fotbalové ligy. Šokující výsledek si pro věrné fanoušky přichystali hráči Sparty. Na Letné zdolali čtvrtý tým italské Serie A Inter Milán 3:1, přičemž hlavním hrdinou zápasu byl útočník Václav Kadlec, který vstřelil dvě branky. Mistrovská Plzeň uhrála bezgólovou remízu ve Vídni s místní Austrií a padl pouze Liberec. Nad PAOK Soluň sice brzy vedl, řecký tým ale vývoj zápasu otočil a nakonec zvítězil 2:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Kadlec oslavuje gól na 2:0 proti Interu Milán.

Článek
Fotogalerie

Sparta nastoupila poprvé bez odvolaného trenéra Zdeňka Ščasného, tým vedl David Holoubek. Ten výrazně pozměnil sestavu, zejména v záloze. Hlavním hrdinou zápasu se stal Václav Kadlec. Ten se už v sedmé minutě radoval z úvodního gólu: Dočkalovu kolmici tečoval Melo a Kadlec se trefil přesně k tyči.

A brzy bylo na Letné ještě veseleji. Domácí totiž rozehráli standardní situaci rychleji, než hráči Interu předpokládali, míč se dostal od Frýdka ke Kadlecovi a ten se znovu nemýlil.

Když pak ve druhé půli snížil po chybě Mazucha Palacio, zdálo se, že se schyluje k velkému dramatu. Ale v 75. minutě viděl po zákroku na Pulkraba druhou žlutou kartu Ranocchia a musel opustit hrací plochu. Pražané hned vzápětí přesilovku využili. Hlavou se po Dočkalově centru prosadil na zadní tyči stoper Holek.

Liberci ani rychlý gól nestačil

Z Liberce se v Evropské lize stává specialista na bleskové góly. V první minutě Slovan skóroval v Baku proti Karabachu, ani jedna minuta neutekla ani v zápase proti Soluni a domácí vedli. Sýkora uvolnil Komličenka, který poslal míč přesně k tyči.

Sýkora byl v akci i na druhé straně o malou chvíli později. Po souboji s Rodriguesem se mu balón sklouzl po ruce a sudí odpískal přísnou penaltu. Tu proměnil Athanasiadis.

Zvítězit chtěly oba týmy, ale zatímco Komličenko po přihrávce Coufala trefil z první jen tyč, na druhé straně se síť rozvlnit podařilo. Z levé strany nacentroval Leovas a Athanasiadis se prosadil i ze hry. Tentokrát hlavou.

Austrii neuznali dva góly

Plzeň remizovala i ve druhém utkání v základní skupině. Po domácím výsledku 1:1 s AS Řím uhrála 0:0 na hřišti Austrie Vídeň. Domácí měli k výhře blíž, ale rozhodčí jim kvůli ofsajdům neuznali dva góly.

Poprvé, když Grünwald z přetaženého centru prostřelil Kozáčika, ale branka nebyla uznána kvůli těsnému postavení mimo hru dobíhajícího Kayodeho. Podruhé se domácí na arbitry zlobili po hodině hry, když neuznali po sporném ofsajdovém postavení branku, kterou vstřelil po samostatném úniku právě Kayode. Plzeň se dostávala do zakončení složitě, bod je však pro ni cenný.

Viktoria prodloužila sérii bez výhry v evropských pohárech na 11 zápasů a v tabulce skupiny E je třetí o dva body za Římem a Austrií. Další utkání odehraje český mistr 20. října na svém stadiónu proti rumunské Astře Giurgiu.

Evropská liga - základní skupiny:
Sparta - Inter Milán 3:1
Branky: 7. a 25. V. Kadlec, 76. Holek - 71. Palacio.
Liberec - PAOK Soluň 1:2
Branky: 1. Komličenko - 10. z pen. a 82. Athanasiadis
Austria - Plzeň 0:0
Výsledky dalších zápasů Evropské ligy zde.
Tabulka střelců fotbalové Evropské ligy - po 2. kole:
3 - Kokorin (Petrohrad), Bailey (Genk), Joaozinho (Krasnodar),
2 - V. Kadlec (Sparta), Austin (Southampton), Babacar, Zárate (oba Fiorentina), Athanasiadis (PAOK), Medunjanin (Maccabi Tel Aviv), Giuliano (Petrohrad), Kilduff (Dundalk), Politano (Sassuolo), Ari (Krasnodar),
1 - mj. Bakoš (Plzeň), Sýkora, Baroš, Komličenko (všichni Liberec), Holek (Sparta).

Reklama

Související témata: