Hlavní obsah

Fotbal podle Holoubka: Leicester, Dortmund a Atlético dohromady. Inter je proti

Praha

Trenér dorostu v premiéře mezi dospělými proti Interu Milán. Taková je teď trochu bizarní situace fotbalové Sparty. Po pondělním rozchodu s koučem Zdeňkem Ščasným pověřila vedením mužstva nejmladšího z asistentů, šestatřicetiletého Davida Holoubka. Muže, který září se strahovským týmem U19, v dospělém fotbale se však jako hlavní trenér poprvé představí právě při dnešním utkání Evropské ligy proti italskému gigantovi.

David Holoubek před zápasem s Interem Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

David Holoubek před zápasem s Interem Milán

Frank de Boer před zápasem se Spartou

Ondřej Mazuch před zápasem s Interem Milán

Sparťanská mládež zažívá úspěšné časy. David Holoubek si padl do noty se sportovním ředitelem Jaroslavem Hřebíkem. Především s jeho vizí, že při výchově talentů by se nemělo hledět na to, jaký fotbal se hraje dnes, ale mnohem více na to, jaký se bude hrát za několik let.

A jaký tedy podle nich fotbal budoucnosti bude?

„Po zisku míče se snažíme hrát jako Leicester s kvalitou Dortmundu a do defenzívy pak jako Atlético Madrid. Třeba tak... Chce to hrát úžasně rychle, neustále přepínat dopředu, dozadu. Je to striktní, náročné pro hráče. Plníš, hraješ. Neplníš, nehraješ," usmívá se Holoubek.

Statičtí fotbalisté prostě nemají ve sparťanské líhni nárok. „Pomalé hráče nebrat, taková je budoucnost! V pohárech se svléknete do naha, tam už vidíte, že někteří hráči na to nemají. Proto je nutná maximální intenzita v tréninku, ve všem, s míčem a proti soupeři, ať rozvíjíte cokoliv," nabízí svůj recept Holoubek.

Prohnat favorita a vzbudit Spartu

Sám rozhodně netušil, že si koncepci bude moci tak brzy ověřit u dospělých. A ke všemu tváří v tvář Interu Milán!

„Prvním velkým překvapením pro mě bylo, když jsem se těsně před odletem na letní dovolenou dozvěděl, že budu současně s dorostem působit jako asistent u áčka. Tehdy bych samozřejmě nevěřil, že již za pár měsíců povedu tým proti Interu. Mé pověření je však na jeden, dva zápasy," líčí kouč.

Sparta jedná s Libercem o uvolnění Jindřicha Trpišovského. Pokud však dojde k dohodě, tak nejspíš až během reprezentační přestávky. Do ní musí rozklížený tým v rudých dresech zvládnout dnešní pohárový duel s Interem a nedělní ligový v Brně.

„Chceme s kolegy sestavit tým schopný konkurence, který favorita prověří. Chceme Spartu vzbudit," klade si Holoubek za cíl před duelem s Nerazzurri.

Haló, u telefonu Ládík...

Informace o soupeři čerpal také od exsparťana Ladislava Krejčího, který s Boloní o víkendu na Interu remizoval 1:1. „I tak jsme se připravovali. Veškeré informace o soupeři sbíral Standa Hejkal, já pak vedl dlouhý rozhovor s Ládíkem. Radil mi, co by mohlo fungovat, řešili jsme různé herní situace," usmívá se Holoubek.

Jeho možnosti promíchat sestavu jsou však omezené. Sparta má velkou marodku, na niž po derby se Slavií přibyli ještě Costa a Šural. Ani Inter však nebude kompletní. Některé jeho opory do Prahy ani nedorazily, jiné bude kouč šetřit.

„Často je změna trenéra pozitivní, třeba přinese soupeři novou dynamiku. Je pro mě trochu záhada, jestli Sparta představí nový systém. Ale já hlavně věřím svému týmu," nedělá si vrásky slavný Frank de Boer, nizozemský kouč na lavičce Interu.

Zápas Sparta - Inter Milán se hraje od 19:00, přímý přenos vysílá ČT sport, on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.