Hlavní obsah

Ovace publika jsou návykové, Lafatu nebylo těžké posadit, říká nový sparťanský hrdina Holoubek

Praha

Dostalo se mu zasloužených ovací letenského publika. Měl za sebou nejen první zápas na lavičce Sparty, ale i vůbec první utkání, kdy koučoval dospělý tým v roli provizorního letenského trenéra. David Holoubek dirigující až do čtvrtečního večera jen dorostence premiéru přesto zvládl a ve druhém díle základní skupiny Evropské ligy se Spartou porazil favorizovaný milánský Inter.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty David Holoubek dává pokyny Aleši Čermákovi.

Článek
Fotogalerie

Musíte být v sedmém nebi. Sedět poprvé na lavičce dospělého mančaftu a hned porazit milánský Inter, to je entrée jako hrom.

Musím přiznat, že je to hodně návykové, takže bych chtěl něco podobného zažít znovu.

Proč ne? Porazit takového protivníka, to se hned tak každému trenérovi nepovede. Neláká vás to u áčka zůstat?

Nechme tomu čas, počkejme do dalšího zápasu v Brně.

U diváků jste vyhrál na celé čáře, takže první krok jste udělal. Asi bylo příjemné poslouchat, jak po zápase skandovali vaše jméno...

Hrozně příjemné, to se ví. Ale není to o Holoubkovi, ale o hráčích a týmu, který si potřebuje získat fanoušky na svou stranu. Proto jsem rád, že se to proti Interu povedlo, protože kabina to potřebovala.

Překvapil jste několika odvážnými, byť do jisté míry vynucenými tahy. Třeba tím, že jste postavil do základní sestavy Sáčka, Čermáka a Holzera.

Rád s mladými hráči pracuji a nemám strach je postavit do těžkých zápasů. Znám je, vím, co umí, jako trenér devatenáctky jsem s nimi byl v pravidelném kontaktu, takže vím, že jsou schopni zvládat i náročná utkání.

A co naopak - jak obtížné bylo posadit kapitána Lafatu jen mezi náhradníky?

Těžké to nebylo. Už v předchozích zápasech Evropské ligy David do hry moc nezasahoval a chodil na hřiště jako žolík. I tentokrát to přijal skvěle, protože jsme chtěli vsadit na rychlejší přechod do útoku, takže to chtělo mladé pohyblivé a rychlé hráče.

Vsadil jste na ně a vyhrál. Věřil byste něčemu takovému před zápasem?

Věřil, že Interu lze konkurovat, protože jsem věděl, že jsme slušně připraveni a když podáváme výkon na hranici svých schopností, budeme schopni ho potrápit.

To proto, že jste během pouhých dvou dnů naladil mužstvo na jinou tóninu?

Možná, protože jsem emotivním trenérem a rád mužstvo burcuju. Na hráče to mohlo zapůsobit. Hlavně jsem však cítil, že se musíme odrazit od dobré defenzívy. Měli jsme sice jen dva dny, ale zapracovali jsme na ní, kluci o tom přemýšleli, i se mnou se na toto téma bavili.

Defenzíva byla základem, rychlé dva góly Kadlece potřebnou nadstavbou. Asi jste s ním byl navýsost spokojen...

Ukázal, že je evropskou třídou, když pracuje od první do poslední minuty. Je rychlý, nebezpečný, škoda jen, že nedal hattrick, o kterém se mně zdálo.

Vy máte takovéto sny?

Před zápasem jsem si šel v hotelu lehnout a skutečně jsem měl sen, že dá Vašek hattrick. Když jsem mu o tom povídal, jen se smál, že nikdy hattrick nedal a vždy zůstal u dvou gólů. Proti Interu k němu měl ale blízko.

Stejně to bylo i s Dočkalem, nad nímž se vznášel otazník, ale on navzdory zranění nastoupil.

Moc si toho cením, protože mohl říct, že není stoprocentně fit. On ale do zápasu šel a jako kapitán nám hrozně pomohl. Klidem, kvalitou na míči, tím, jak je pro mužstvo platný.

Duel s Interem ale měl i stinné stránky, neboť jste zřejmě přišli o Frýdka...

Má zřejmě otřes mozku, takže jeho rekonvalescence bude trvat delší dobu a ligový zápas v Brně nestihne. Michal Kadlec by měl být naopak v pořádku.

Přitom zápas v Brně musíte vzhledem ke konstelaci v ligové tabulce bezpodmínečně zvládnout.

Pojedeme tam vyhrát, a pokud podáme stejný výkon, jako proti Interu, nemám strach, že bychom to nesvedli.

Reklama

Související témata: