Hlavní obsah

Jak kluk z Humpolce trumfl absolventa Barcy. Holoubek zastínil De Boera

Praha

Jen si to představte, na jedné lavičce dlouholetý kouč Ajaxu Amsterdam a slavný internacionál, který jako hráč prošel i Barcelonou. A na druhé debutant mezi dospělými, který až dosud sklízel úspěchy jen u mládeže. Jak takový zápas asi mohl dopadnout...? Budete se divit, přesně opačně, než byste čekali! Fotbalisté Sparty po zásluze zdolali Inter Milán 3:1 a trenérský debutant David Holoubek taktickým pojetím zcela zastínil Franka de Boera.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Holoubek při tréninku Sparty.

Článek
Fotogalerie

Slovutný Inter Milán je osmnáctinásobný mistr italské ligy a podle statistik patří ve světovém fotbale mezi Top 10 klubů, které nejvíc investují do nákupu hráčů. A pak na něj na Letné stačí šestatřicetiletý kluk, který debutuje jako hlavní kouč mezi dospělými.

Odkud se vlastně vzal tenhle Holoubek, jehož jméno nadšeně vyvolával celý stadión?

David Holoubek
Datum narození: 8. června 1980, Humpolec
Známí hráči, kteří prošli jeho rukama: Ladislav Krejčí, Pavel Kadeřábek, Jakub Brabec, Jiří Skalák, Martin Frýdek, Adam Jánoš, Roman Polom, Patrik Schick, Matěj Pulkrab, Michal Sáček
Odchovanec Humpolce, ve výkonnostním fotbalu to jako hráč dotáhl do třetí ligy. Za Spartu nehrál, objevil se v ní před dvanácti lety jako trenér a prošel týmy od žáků až po devatenáctku, s níž v minulé sezóně jasně získal titul a dovedl ji do mládežnické Ligy mistrů.

Kdo sleduje mládežnický fotbal, ví o něm dlouho. Jako asistent se Holoubek podílel již na výchově zázračného sparťanského ročníku 1992, z něhož až na letošní mistrovství Evropy ve Francii došli Krejčí, Kadeřábek a Skalák.

Do popředí se však kouč s přezdívkou Holas přece jen dostal až v minulé sezóně, kdy už jako hlavní trenér dovedl tým do 19 let k suverénnímu titulu. Sparťanské mládeži se ostatně daří nadmíru. Mistrem se stala také juniorka vedená internacionálem Michalem Horňákem.

Muž vizionáře Hřebíka

„Koncepce mládeže přišla se sportovním ředitelem Jardou Hřebíkem. Vytvořili jsme zajímavý trenérský kolektiv a obuli se do toho. Začali jsme se ptát, jaký fotbal se bude hrát ne za rok, dva, ale za osm let. V tom je Jarda pokrokový vizionář, přemýšlí dopředu," vypráví Holoubek. „Teď sklízíme plody, je to postavené na maximální náročnosti se třemi základními principy. Jsou jimi rychlost, práce s prostorem a charakter hráče - to je tak asi všechno," dodává s úsměvem.

Jeho příběh posledních měsíců už asi znáte. Den předtím, než v červnu odjížděl na dovolenou, se Holoubek dozvěděl, že od nové sezóny bude nejen koučem dorostu, ale také asistentem u prvního týmu. Přišel s tím trenér Zdeněk Ščasný, aby byla zaručena kontinuita a lepší přechod talentů do áčka.

Holoubek jako nomen omen

Od té doby Holoubek ctí své jméno a neustále přelétává mezi Letnou a tréninkovým centrem na Strahově. A když se v pondělí Zdeněk Ščasný po výbuchu v derby se Slavií a sérii čtyř zápasů bez výhry s vedením domluvil, že končí, Holoubek definitivně vystoupil ze stínu.

V úterý se dozvěděl, že byl pověřen vedením áčka. Ve středu s dorostem porazil Podgoricu v prvním utkání Youth League na Žižkově vysoko 4:0 a za chvíli již seděl na tiskové konferenci na Letné a vedl pak trénink. Ve čtvrtek pak jeho tým skvělým výkonem skolil slavný Inter 3:1.

„Dááávid Holoubek!!!" skandovali i fanoušci, kteří kluka z Humpolce pořádně ani neznají...

Reklama

Související témata: